Σύσκεψη για εκτόνωσηΙσχυρή αστυνομική δύναμη στην Ιερισσό

Ελεύθεροι αφέθηκαν οι τέσσερις συλληφθέντες από την Ιερισσό Χαλκιδικής, καθώς η δίκη τους για την επίθεση στις Σκουριές πήρε αναβολή από Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Πολυγύρου για τις 20 Μαρτίου.

Έξω από το Αυτόφωρο συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από 1.000 κάτοικοι της περιοχής σε ένδειξη συμπαράστασης στους συλληφθέντες.

Εν τω μεταξύ, πριν από λίγο ολοκληρώθηκε σύσκεψη στην Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης, υπό τον εισαγγελέα Παναγή Γιαννάκη, με στόχο την εκτόνωση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή.

Την πρωτοβουλία ανέλαβε ο ίδιος ο εισαγγελέας μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν στην Ιερισσό μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και κατοίκων της περιοχής.

Στην 90λεπτη σύσκεψη συμμετείχαν ο γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Κεντρικής Μακεδονίας, Βάιος Χονδρός, εκπρόσωποι του συντονιστικού οργάνου των κατοίκων της Χαλκιδικής, μαζί με ομάδα δικηγόρων, οι οποίοι αντιδρούν στην εξόρυξη χρυσού στην περιοχή τους, καθώς επίσης εκπρόσωπος της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός».

Από τη σύσκεψη απείχε ο δήμαρχος Αριστοτέλη Χρήστος Πάχτας, ο οποίος κλήθηκε να παραστεί. Ο δήμαρχος, πάντως, φέρεται να είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον εισαγγελέα κατά την σύσκεψη, τονίζοντας ότι δεν είχε ενημερωθεί για τη συνάντηση.

Όπως έγινε γνωστό, κοινός παρονομαστής όλων των πλευρών ήταν η ανάγκη να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης που καταγράφηκε τις τελευταίες ώρες στη βορειοανατολική Χαλκιδική και ιδιαίτερα στην Ιερισσό.

Προς την κατεύθυνση αυτή, συμφώνησαν αφενός να ανοίξουν δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ τους, ώστε μέσω της επαφής και της συνεννόησης να αποτραπούν εικόνες σαν τις χθεσινές, και αφετέρου να εφαρμοστεί η νομιμότητα και το Σύνταγμα κατά το στάδιο των ερευνών για τον εντοπισμό των δραστών της εμπρηστικής επίθεσης στις Σκουριές.

Για το τελευταίο εγγυήθηκε προσωπικά ο εισαγγελέας Εφετών Π. Γιαννάκης, ο οποίος, πάντως, φέρεται να διαμήνυσε ότι ο μόνος τρόπος να ακυρωθεί η συμφωνία της κυβέρνησης με την εταιρεία εξόρυξης χρυσού είναι να γίνουν δεκτές από το Συμβούλιο της Επικρατείας οι προσφυγές που κατέθεσαν οι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι αντιδρούν στην επένδυση.

Εκπρόσωποι του συντονιστικού οργάνου των κατοίκων φέρονται να εξέφρασαν την έντονη διαμαρτυρία τους για την «αστυνομική καταστολή» που «ξεπερνάει τα όρια της νομιμότητας», ενώ αμφισβήτησαν τη διαδικασία λήψης δειγμάτων γενετικού υλικού (DNA) από κατοίκους που προσήχθησαν για την εμπρηστική επίθεση.

Η εκδοχή της ΕΛΑΣ

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ φέρεται να δικαιολόγησε τη χθεσινή αστυνομική επέμβαση, λέγοντας ότι η χρήση χημικών έγινε για να απομακρυνθούν οι συγκεντρωμένοι και ότι δεν ήταν στόχος το σχολικό συγκρότημα που βρίσκεται στην περιοχή, ενώ χαρακτήρισε υπερβολικές τις αντιδράσεις των κατοίκων.

«Η σύσκεψη αποδείχθηκε θετική και εξαιρετικά χρήσιμη. Θέλουμε ό,τι γίνεται να είναι σύννομο και να τηρείται το Σύνταγμα. Οι κάτοικοι δεν έχουν καμία βούληση να γίνουν εμπόδιο στις έρευνες για τη διαλεύκανση της εμπρηστικής επίθεσης» τόνισε μετά τη σύσκεψη ο εκ των δικηγόρων των κατοίκων, Μανόλης Λαμτζίδης. Η δικηγόρος Ελεάννα Ιωαννίδου τόνισε ότι «η αστυνομική καταστολή διακινδυνεύει ακόμη και την ίδια την εξιχνίαση της υπόθεσης».

ΔΟΛ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.