Οι γυναίκες έχουν πιο μικρό εγκέφαλο απ’ ό,τι οι άνδρες, αλλά αυτό δεν έχει και μεγάλη σημασία, διότι εκείνες τον χρησιμοποιούν πιο αποδοτικά, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Όπως έδειξε, ο γυναικείος εγκέφαλος είναι πιο αποδοτικός διότι χρησιμοποιεί λιγότερη ενέργεια και λιγότερα κύτταρα για να επιτύχει τα ίδια ή και καλύτερα αποτελέσματα.
Αυτό ίσως οφείλεται στο ότι οι άνδρες διαθέτουν περισσότερα εγκεφαλικά κύτταρα απαραίτητα για την λογική σκέψη, ενώ οι γυναίκες διαθέτουν περισσότερες συνδέσεις ανάμεσα στα δικά τους, γεγονός που τους επιτρέπει να σκέφτονται ταχύτερα παρ’ ότι έχουν λιγότερη φαιά ουσία.
Η νέα μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από νευροεπιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και συναδέλφων τους από τη Μαδρίτη, έγινε για να διερευνηθεί γιατί οι γυναίκες είναι εξίσου έξυπνες με τους άνδρες, μολονότι ο εγκέφαλός τους είναι κατά 8% μικρότερος από τον δικό τους.
Η έρευνα εστιάσθηκε σε ένα τμήμα του εγκεφάλου που λέγεται ιππόκαμπος και παίζει καθοριστικό ρόλο στη χρήσιμη μνήμη και τα συναισθήματα.
Στους άνδρες, όσο μεγαλύτερος είναι ο ιππόκαμπος και όσο περισσότερα εγκεφαλικά κύτταρα (νευρώνες) διαθέτει, τόσο υψηλότερη η νοημοσύνη.
Οι ερευνητές, όμως, ανακάλυψαν πως ο μεγαλύτερος ιππόκαμπος (ο οποίος βεβαίως παραμένει μικρότερος από τον ανδρικό) δεν αποτελεί ένδειξη υψηλότερης νοημοσύνης, αλλά αντιθέτως όσο μικρότερος είναι, τόσο το καλύτερο.
Οι ερευνητές υπέβαλλαν επίσης σε τεστ νοητικών λειτουργιών 59 γυναίκες και 45 άνδρες, ηλικίας 18 έως 27 ετών.
Σε συμφωνία με προγενέστερες μελέτες διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες είναι καλύτερες στην επαγωγική σκέψη και στην παρακολούθηση μιας μεταβαλλόμενης κατάστασης, ενώ οι άνδρες είναι καλύτεροι στην χωροταξική συλλογιστική.
Ωστόσο ο εγκέφαλος των γυναικών ήταν πιο αποδοτικός, καθώς «σε δομικό επίπεδο απαιτούσε λιγότερη νευρωνική ύλη για να επιτύχει εφάμιλλα αποτελέσματα με τον ανδρικό», γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Intelligence».
«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι όσο μικρότερος είναι ο ιππόκαμπος στις γυναίκες, τόσο καλύτερα λειτουργεί, γεγονός που με τη σειρά του δείχνει ότι το μέγεθος μίας δομής δεν έχει κατ’ ανάγκην σχέση με το πόσο καλά αποδίδει», σχολίασε ο δρ Τρέβορ Ρόμπινς, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, ο οποίος δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη.
«Η συσχέτιση μικρότερου μεγέθους-μεγαλύτερης απόδοσης μπορεί να σημαίνει πως οι νευρώνες στον γυναικείο ιππόκαμπο έχουν πιο σφιχτή δομή ή διαθέτουν περισσότερες ενεργές συνδέσεις μεταξύ τους», πρόσθεσε.