Ένα καταπράσινο «πάρκο» από ουρανοξύστες
Αν δεν μπορείς να φυτέψεις πράσινο οριζοντίως, βάλ’το…καθέτως, φαίνεται να σκέφτηκε ένας επινοητικός Ιταλός αρχιτέκτονας. Κάπως έτσι κατασκευάζεται αυτή τη στιγμή στο Μιλάνο αυτό που οι εμπνευστές του αποκαλούν «το πρώτο κάθετο δάσος» στο κόσμο.
Πρόκειται για ένα καταπράσινο «διπλό» συγκρότημα ουρανοξυστών με διαμερίσματα και καταστήματα, το «Bosco Verticale» (μπόσκο βερτικάλε) στην περιοχή ‘Ιζολα, πολύ κοντά στο κέντρο της ιταλικής μεγαλούπολης. Οταν ολοκληρωθεί θα αποτελείται από δυο ουρανοξύστες, ύψους 111 και 78 μέτρων αντίστοιχα.
Το σχέδιο του αρχιτέκτονα Στέφανο Μποέρι έχει ως στόχο την διευκόλυνση των συνθηκών διαβίωσης στο κέντρο της πόλης, την απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα αλλά και την εξοικονόμηση ενέργειας ειδικά το καλοκαίρι.
Ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι δυο «ουρανοξύστες» κι αυτή τη στιγμή τοποθετούνται οι «προσόψεις» του κτιρίου, δηλαδή 730 δέντρα (ύψους 3, 6 και 9 μέτρων), 5.000 θάμνοι και 11.000 χαμηλά φυτά. Οι κατασκευές διαθέτουν ειδικές προθήκες σε ορισμένους ορόφους που επιτρέπουν την ανάπτυξη μεγάλων δέντρων που θα λειτουργήσουν σαν ένα φυσικό φίλτρο, το οποίο θα καθαρίζει τον αέρα της πόλης, θα παράγει οξυγόνο και θα μειώσει την ηχορύπανση.
Θα τοποθετηθούν επίσης αιολικά και φωτοβολταϊκά συστήματα ώστε τα δύο κτίρια να είναι ενεργειακά αυτόνομα, ενώ η άρδευση όλου αυτού του πράσινου θα γίνεται από την ανακύκλωση των υδάτων που χρησιμοποιούνται για τη κάθε πολυκατοικία.
«Το κάθετο δάσος έχει ως σκοπό να αντιμετωπιστεί η αυξημένη μόλυνση της πόλης, αλλά και να ενισχυθεί η καλύτερη ποιότητα ζωής των κατοίκων», τονίζει ο Μποέρι, ο οποίος έχει φροντίσει ώστε τα κτίρια να διαθέτουν σκιά το καλοκαίρι, ήλιο τον χειμώνα καθώς και ενισχυμένη προστασία από τους δυνατούς ανέμους.
Το κόστος κατασκευής του έργου, το οποίο εντάσσεται στο πρόγραμμα «BioMilano» στο πλαίσιο του οποίου δημιουργείται μια πράσινη ζώνη μέσα στη πόλη, ανέρχεται σε 65 εκατομμύρια ευρώ. Έχει υπολογιστεί ότι αν το δάσος αυτό βρισκόταν στο έδαφος θα κάλυπτε περίπου 10.000 τετραγωνικά μέτρα.
ΔΟΛ