Σε εγρήγορση οι αθλητικές ομοσπονδίες για τα άδεια ταμεία τους

Την ώρα που το αθλητικό κίνημα στη χώρα μας, περνάει τη μεγαλύτερη κρίση της σύγχρονης εποχής (απόρροια της δεινής οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται όλη η χώρα) οι αθλητικές ομοσπονδίες ψάχνουν τρόπο να επιβιώσουν.

Ιδιαίτερα μετά τις νέες επιχορηγήσεις που είναι μειωμένες από 60-80% ανάλογα τις ομοσπονδίες.

Το μεσημέρι της Τρίτης, στα γραφεία της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, με πρωτοβουλία του προέδρου της Σπύρου Καπράλου, έχουν κληθεί οι πρόεδροι όλων των ομοσπονδιών σε μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης και με στόχο την εξεύρεση λύσεων που θα επιμηκύνουν τη βιωσιμότητά τους.

Η πρόταση του Βασιλειάδη

Μέχρι στιγμής επίσημα, το μόνο σχέδιο-πρόταση που έχει κατατεθεί είναι αυτό που πρότεινε (και θα το επαναφέρει στη σύσκεψη) ο πρόεδρος της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας και β΄ αντιπρόεδρος της ΕΟΕ Θανάσης Βασιλειάδης. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα τρίπτυχο ενεργειών, το οποίο στηρίζεται στην εξοικονόμηση μισθολογικών δαπανών και στην άντληση εσόδων χωρίς πρόσθετη κρατική επιβάρυνση.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βασιλειάδης στην επιστολή του που έχει κοινοποιήσει και στους περισσότερους προέδρους των αθλητικών ομοσπονδιών επισημαίνει τις εξής προτάσεις, τις οποίες και αναλύει.

1. Μετάταξη του πλεονάζοντος διοικητικού προσωπικού:

Οι πλεονάζοντες υπάλληλοι των Ομοσπονδιών, όπου αυτοί υπάρχουν, θα πρέπει να αξιοποιηθούν σε άλλες υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Εκεί, θα έχουν αντικείμενο εργασίας και μεγαλύτερο βαθμό χρησιμότητας. Ταυτόχρονα, θα απαλλάξουν τις Ομοσπονδίες από μια τεράστια μισθολογική δαπάνη, που βάσει των νέων δεδομένων φτάνει μέχρι και το 70% της συνολικής επιχορήγησής τους!

Δυστυχώς, το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο δεν επιτρέπει την απορρόφηση των υπεράριθμων υπαλλήλων από άλλους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, επειδή οι αθλητικές Ομοσπονδίες έμειναν εκτός φορέων Γενικής Κυβέρνησης, παρά τις αντίθετες προσπάθειες και εκκλήσεις μας.

Θα πρέπει το συγκεκριμένο πρόβλημα να αντιμετωπιστεί άμεσα και να γίνει εφικτή η μετάταξη του πλεονάζοντος προσωπικού. Με τον τρόπο αυτό, οι Ομοσπονδίες θα μπορούν να επενδύουν στον πραγματικό αθλητισμό τα χρήματα που θα διαχειρίζονται, καλύπτοντας ουσιαστικές ανάγκες και προτεραιότητες.

2. Ενίσχυση από τον ΟΠΑΠ, μέσω μιας συνολικής και μακρόπνοης συνεργασίας:

Ο ΟΠΑΠ αποτελεί τον «αιμοδότη» του ελληνικού αθλητισμού και προσδοκούμε ότι θα επιβεβαιώσει τον εξέχοντα ρόλο του και σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Πλέον, όμως, η λύση δεν περνά μέσα από τυχόν χορηγίες προς επιμέρους Ομοσπονδίες, όπως γινόταν παλιότερα, χωρίς συντονισμό και προγραμματισμό.

Σήμερα είναι απαραίτητη η σύναψη μιας ευρύτερης χορηγικής συμφωνίας, που θα έχει ως εγγυητή την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και θα εξυπηρετεί το κοινό καλό, προσφέροντας αναλογικά οφέλη σε κάθε Ομοσπονδία.

Επιδίωξή μας είναι να συζητήσουμε ένα πρωτόκολλο συνεργασίας με ορίζοντα τετραετίας, ώστε να επιτύχουμε τον καλύτερο δυνατό προγραμματισμό ενόψει του Ολυμπιακού κύκλου 2013-2016, προσφέροντας ταυτόχρονα πολλά και μεγάλα διαφημιστικά οφέλη στον ίδιο τον ΟΠΑΠ.

3. Θέσπιση ειδικής εισφοράς για τις Α.Ε., υπέρ του αθλητισμού:

Η ενίσχυση του αθλητισμού μέσω προγραμμάτων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης είναι μια σύγχρονη και αναγκαία πρακτική, που βρίσκει επιτυχημένη εφαρμογή σε πολλές προηγμένες χώρες.

Η δική μας πρόταση είναι να αποδίδεται υπέρ του ερασιτεχνικού αθλητισμού ένα μικρό ποσοστό από τα έσοδα κάθε ανώνυμης εταιρείας που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα. Το ποσοστό αυτό μπορεί να είναι ελάχιστο, ξεκινώντας από 0,1% ή 0,2%, αλλά και πάλι θα επαρκεί για την επιβίωση του ελληνικού αθλητισμού.

Αξίζει να μελετήσουμε τι συμβαίνει σε άλλες χώρες, όπως στις ΗΠΑ, τον Καναδά ή την Σουηδία, όπου έχει θεσπιστεί ένα παρόμοιο ανταποδοτικό τέλος για την ενίσχυση του αθλητισμού. Ακόμα λοιπόν και όταν δεν προσφέρει απευθείας χρηματοδότηση, το κράτος δεν εγκαταλείπει τον αθλητισμό! Αντίθετα, προβλέπει εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης.

Αντίστοιχα παραδείγματα βρίσκουμε και σε άλλες χώρες, όπως στη Ρουμανία, όπου ένα ποσοστό από τη φορολόγηση των τσιγάρων και των αλκοολούχων ποτών αποδίδεται υπέρ του αθλητισμού.

Στην Ελλάδα, τη χώρα που γέννησε το Ολυμπιακό ιδεώδες, ο ερασιτεχνικός αθλητισμός αποτελεί το πιο υγιές κομμάτι της κοινωνίας. Δίνει όραμα και σωστές αρχές στη νεολαία μας, αποτελώντας τη διέξοδο σε πολύ δύσκολους καιρούς. Γι’ αυτό, ο ελληνικός αθλητισμός αξίζει και δικαιούται να στηριχθεί μέσω της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Την Τετάρτη η συνέντευξη Τύπου του Ιωαννίδη

Στο μεταξύ μια μέρα μετά την Τετάρτη το μεσημέρι ο υφυπουργός αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης θα δώσει συνέντευξη Τύπου, σχετικά με τις νέες επιχορηγήσεις.

Ο κ.Ιωαννίδης έχει βρεθεί στο επίκεντρο της κριτικής πολλών ομοσπονδιών με τον πρόεδρο μάλιστα της ελληνικής ομοσπονδίας πίνγκ πόνγκ Μανώλη Κολυμπάδη να λέει μεταξύ άλλων: «Αν ήμουν Ιωαννίδης θα είχα πάει έξω από το Μαξίμου να πετάω πέτρες. Αν νοιώσει ότι δεν μπορεί ας παραιτηθεί».

Την περασμένη Πέμπτη, ο Γιάννης Ιωαννίδης μιλώντας αποκλειστικά στα nea.gr είχε επισημάνει ότι μετά από διαβεβαίωση του ίδιου του πρωθυπουργού θα γίνει προσπάθεια να διορθωθούν ενδεχόμενες αδικίες αλλά πάντα στο πνεύμα της εποχής. Επίσης πρόσθεσε ότι δεν δέχεται μαθήματα αθλητισμού από κανέναν και μάλιστα προέτρεψε τις ομοσπονδίες αντί να φωνάζουν να κάνουν προτάσεις.

Οι δηλώσεις του προκάλεσαν αντιδράσεις και κύκλοι από την ελληνική ομοσπονδία μπάσκετ, διέρρευσαν τα εξής: «Ο κ.Ιωαννίδης δεν δέχεται μαθήματα αθλητισμού από κανέναν, αλλά δεν μπορεί και να δώσει μαθήματα σε κανέναν.

Επίσης οι προτάσεις γίνονται πριν παρθούν οι οριστικές αποφάσεις και εδώ είχαμε το οξύμωρο να ζητά προτάσεις τη στιγμή που είχαν πια ανακοινωθεί οι επιχορηγήσεις. Άρα δεν θα μπορούσαν καν να συζητηθούν οι προτάσεις. Τελικά το μόνο πράγμα που περισσεύει σε αυτή τη χώρα είναι η αλαζονεία».

Το κλίμα λοιπόν είναι τεταμένο, αλλά πολύ λίγα πράγματα μπορούν να αλλάξουν με δεδομένο ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει πάρει τις αποφάσεις του. Άρα θα αναζητηθούν χορηγίες και άλλοι τρόποι για να καλυφθεί μέρος της μαύρης τρύπας.

Γιάννης Λαμπίρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.