Ο θάνατος του Οτο Μπάισχαϊμ, ιδρυτή των αλυσίδων Makro και MediaMarkt ήταν σκοτεινός όπως κι η ζωή του
Πέθανε όπως έζησε, μέσα στις σκιές. Χωρίς να γίνουν γνωστές λεπτομέρειες, χωρίς να απαντηθούν κρίσιμα ερωτήματα.
Ο Οτο Μπάισχαϊμ βρέθηκε νεκρός την περασμένη Δευτέρα από έναν υπηρέτη του στο πάτωμα ενός μπάνιου στην έπαυλή του στο Ρόταχ Εγκερν της Βαυαρίας. Πλάι του βρέθηκε ένα όπλο, αυτό που χρησιμοποίησε για να αυτοκτονήσει. Ηταν 89 ετών και υπέφερε, σύμφωνα με ανακοίνωση του ιδρύματός του, από «ανίατη ασθένεια». Η περιουσία του υπολογίζεται σε 3,5 δισ. ευρώ, η αυτοκρατορία των καταστημάτων του απασχολεί 300.000 ανθρώπους. Πολλά από τα καταστήματα αυτά είναι γνωστά – Metro (ή Makro στην Ελλάδα και αλλού), Saturn, Media Markt… Λιγότερο γνωστό είναι ότι ο Μπάισχαϊμ ήταν κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μέλος μιας επίλεκτης μεραρχίας των SS. Δεν του άρεσε να μιλάει γι’ αυτό. Στην πραγματικότητα, δεν του άρεσε να μιλάει δημοσίως για τίποτα. Και σπάνια τον είχε αιχμαλωτίσει ο δημόσιος φακός.
Γιος θυρωρού, ο Μπάισχαϊμ γεννήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 1924 κοντά στην Εσση. Η οικογένειά του ήταν πολύ φτωχή· αντί να πάει στο γυμνάσιο, λοιπόν, ασχολήθηκε με το εμπόριο δερμάτων. Στον πόλεμο έγινε μέλος της 1ης Μεραρχίας των SS Leibstandarte Adolf Hitler, ενός επίλεκτου σώματος που ξεκίνησε ως προσωπική φρουρά του Χίτλερ και κατέληξε να ενσωματωθεί στα Waffen SS.
Κανείς δεν γνωρίζει αν ο Μπάισχαϊμ στρατολογήθηκε με τη θέλησή του, ή αν συμμετείχε σε κάποιο από τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε η επίμαχη μεραρχία· το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν απέκτησε ποτέ βαθμό υψηλότερο από εκείνον του δεκανέα. Σε κάθε περίπτωση, αυτή η σκιά έγινε γνωστή μόλις το 2006 και ο ίδιος δεν τη σχολίασε ποτέ. Κάποιοι πάντως πιστεύουν πως η εμμονή του να ζει όσο το δυνατόν πιο αποτραβηγμένος από τα εγκόσμια οφειλόταν (και) στην επιθυμία του να κρύψει το παρελθόν του.
Μετά τον πόλεμο ο Μπάισχαϊμ εργάσθηκε ως χονδρέμπορος ηλεκτρονικών ειδών. Κάποια στιγμή, ταξίδεψε στις ΗΠΑ και είδε πώς πωλούνταν εκεί εμπορεύματα απευθείας από τις αποθήκες στους πελάτες, έναντι μετρητών. Επιστρέφοντας στη Γερμανία, ίδρυσε το 1964 το Metro, την πρώτη χονδρεμπορική επιχείρηση cash-and-carry (πληρωμή-παραλαβή) της Γερμανίας. Αργότερα ένωσε τις δυνάμεις του με τις οικογένειες Χάνιελ και Σμιτ-Ρούτενμπεκ επεκτείνοντας την επιχείρηση. Ο όμιλος Metro, που περιλαμβάνει και τα Saturn και τα Media Markt, τις υπεραγορές Real και την αλυσίδα καταστημάτων Kaufhof, ιδρύθηκε μέσω συγχώνευσης πολλών εταιρειών το 1996.
Λένε πως, ακόμα και στις συνελεύσεις των μετόχων της εταιρείας του, ο Μπάισχαϊμ εμφανιζόταν περιστασιακά «μασκαρεμένος» ως «κ. Μιούλερ», ένας απλός μέτοχος. Λένε επίσης πως του άρεσε να μετακινείται – ανάμεσα στη βίλα του στο Λουγκάνο της Ελβετίας, της οποίας έγινε υπήκοος για φορολογικούς λόγους το 1988, στην άλλη βίλα του στη Βαυαρία ή στο διαμέρισμά του στο Μαϊάμι – με το ιδιωτικό του τζετ ή το προσωπικό του ελικόπτερο.
Παράλληλα, όμως, «ζέσταινε μόνος τον καφέ του κάθε πρωί στα μικροκύματα» και ήταν μάλλον «σφιχτός» με τις αναγκαίες καθημερινές δαπάνες των πολυτελών κατοικιών του. Ηταν παντρεμένος επί 50 χρόνια με την Ινγκε Μπάισχαϊμ· η Ινγκε πέθανε το 1999, πέντε χρόνια αργότερα ο Μπάισχαϊμ έδωσε το όνομά της σε μια πλατεία του Βερολίνου, στο κέντρο ενός συμπλέγματος κτιρίων που κατασκεύασε αντί 450 εκατομμυρίων ευρώ πλάι στην Πότσνταμερ Πλατς. Στη διαθήκη της η Ινγκε είχε δώσει ρητή εντολή να μην παραστεί στην κηδεία της μια Δανή ονόματι Λίζα Εβερς. Η Λίζα Εβερς, μια γυναίκα πολύ μικρότερη από τον Οτο Μπάισχαϊμ, υπήρξε τα τελευταία τρία χρόνια, μέχρι την αυτοκτονία, σύζυγός του.
Κίττυ Ξενάκη στα ΝΕΑ