Η πρώτη ομάδα έκλεβε συντάξεις 16 νεκρών “μεγαλοσυνταξιούχων” – Οι νεκροί “μεγαλοσυνταξιούχοι” είχαν σύνταξη περίπου 2.000 με 3.000 ευρώ το μήνα

Δύο εγκληματικές οργανώσεις υπεξαίρεσης συντάξεων νεκρών και… ζωντανών, δρούσαν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ συνελήφθησαν το μεσημέρι μία υπάλληλος (σε αργία) του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, μία πρώην υπάλληλος και μία συνταξιούχος της ίδιας υπηρεσίας καθώς επίσης και τρία ακόμη άτομα που συμμετείχαν σε δύο αυτοτελείς εγκληματικές οργανώσεις οι οποίες με τη μέθοδο της εκταμίευσης χρημάτων μέσω εικονικών συντάξεων, είχαν υπεξαιρέσει απο το δημόσιο περίπου 600.000 ευρώ τον τελευταίο χρόνο.

Στη μία ομάδα συμμετείχαν μία 57χρονη υπάλληλος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους απεσπασμένη στην υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου του Υπουργείου Εργασίας, μία 59χρονη συνταξιούχος υπάλληλος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και μία 54χρονη φίλη τους στο λογαριασμό της οποίας τοποθετούσαν μέρος χρηματικών ποσών των συντάξεων νεκρών που υπεξαιρούσαν.

Από τον Οκτώβριο του 2011 έως και τον Μάρτιο του 2012 με αυτόν τον τρόπο φαίνεται να είχαν υπεξαιρέσει 479.000 ευρώ. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές τα μέλη του κυκλώματος έβγαζαν τα στοιχεία ταυτότητας των δικαιούχων συντάξεων νεκρών προσώπων και τοποθετούσαν στη θέση τους τραπεζικούς λογαριασμούς φίλων και συγγενών. Το χρηματικό ποσό των 479.000 ευρώ διαπιστώνεται ότι αφορά την «οικειοποίηση» των συντάξεων 16 νεκρών «μεγαλοσυνταξιούχων», με ποσά 2.000-3.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, ακόμη και μετά από τη συνταξιοδότησή της (Νοέμβριος 2011), χρησιμοποιώντας είτε τον προσωπικό της κωδικό, είτε κωδικούς συναδέλφων της, πραγματοποιούσε μεταβολές στοιχείων (αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών και διευθύνσεις οικιών) σε μητρώα συνταξιούχων, που είχαν αποβιώσει, ενώ ακολούθως έδινε την «εντολή» εφάπαξ καταβολής συντάξεων στους τραπεζικούς λογαριασμούς, που διατηρούσαν τα δύο άλλα μέλη της ομάδας.
Χαρακτηριστικό της μεθοδολογίας, του σχεδιασμού και του τρόπου δράσης της συγκεκριμένης ομάδας αποτελεί το γεγονός ότι ορισμένους από τους τραπεζικούς λογαριασμούς που διατηρούσαν, τους είχαν ενεργοποιήσει και τους χρησιμοποιούσαν για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Στο πλαίσιο άρσης τραπεζικού απορρήτου, ύστερα από σχετική εισαγγελική διάταξη, διαπιστώθηκε ότι σε τέσσερις (4) τραπεζικούς λογαριασμούς, που διατηρούσε η 57χρονη πρώην υπάλληλος του Γ.Λ.Κ., είχε καταβληθεί παράνομα το χρηματικό ποσό των 135.233,55 ευρώ, καθώς επίσης σε πέντε (5) λογαριασμούς που διατηρούσε η 54χρονη ημεδαπή το χρηματικό ποσό των 344.688,53 ευρώ.

Επίσης, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο της 59χρονης συνταξιούχου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένας λευκός φάκελος, που περιείχε 14 φωτοτυπίες καταστάσεων σχετικά με καταβολές ποσών σε θανόντες συνταξιούχους και δύο καρτέλες θανόντων συνταξιούχων.

Η δεύτερη ομάδα, αποτελούταν από μία 46χρονη υπάλληλο της συγκεκριμένης υπηρεσίας, η οποία από τον Σεπτέμβριο του 2012 βρίσκεται σε αργία, τον 51χρονο σύζυγό της, υπάλληλο της ΕΥΔΑΠ, και μια 42χρονη φίλη τους. Από το το 2004 έως και το 2011 φαίνεται να υπεξαίρεσαν 68.000 ευρώ.

Χαρακτηριστικό της δράσης της είναι ότι πραγματοποιούσε αλλαγές και μεταβολές στις διευθύνσεις των δικαιούχων, προκειμένου να αποτρέπεται με αυτόν τον τρόπο το ενδεχόμενο να λάβουν γνώση οποιασδήποτε αλληλογραφίας οι συγγενείς των θανόντων δικαιούχων.

Στο πλαίσιο άρσης τραπεζικού απορρήτου, ύστερα από σχετική εισαγγελική διάταξη, προέκυψε ότι ο 51χρονος σύζυγός της είναι δικαιούχος τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο με (24) διαφορετικές «εντολές» καταβολών είχε πιστωθεί το χρηματικό ποσό των 55.012,37 ευρώ. Επίσης, σε τραπεζικό λογαριασμό της 42χρονης ημεδαπής είχε καταβληθεί με τρεις διαφορετικές «εντολές» (Φεβρουάριος, Μάρτιος, Απρίλιος 2012), το χρηματικό ποσό των 13.699,10 ευρώ.

Σύμφωνα με αστυνομικές πληροφορίες τα μέλη της μίας ομάδας δεν γνώριζαν τις δραστηριότητες της άλλης, αλλά δρούσαν παράλληλα με τον ίδιο τρόπο.


Παναγιώτης Σπυρόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You missed