Για χρόνια προκαλούσε πανικό στο FBI, ήταν ο πιο καταζητούμενος χάκερ των ΗΠΑ, αλλά πλέον χρησιμοποιεί την ευφυΐα και τις ικανότητές του για να ενισχύει την ασφάλεια…

Ο Κέβιν Μίτνικ, ο πρώην πιο καταζητούμενος χάκερ στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, προσλήφθηκε στον Ισημερινό για να προστατεύσει τα συστήματα πληροφορικής που χρησιμοποιούνται στις προεδρικές εκλογές.

Ο 49χρονος χάκερ-θρύλος από την Καλιφόρνια μετατράπηκε σε σύμβουλο ασφαλείας ηλεκτρονικών συστημάτων για επιχειρήσεις και κυβερνήσεις, αφού καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλακή, ποινή που εξέτισε από το 1995 ως το 2000.

«Πριν από 18 χρόνια είχα συλληφθεί για χάκιν. Σήμερα, κάνω το ίδιο πράγμα αλλά με πλήρη εξουσιοδότηση. Πόσο ωραίο είναι αυτό;», έγραψε ο Μίτνικ στον λογαριασμό του στο Twitter.

Η εταιρία του Αμερικανού, η Mitnick Security Consulting, έχει αναλάβει να προστατεύει για λογαριασμό μιας άλλης εταιρείας, της Lock Net, τα συστήματα που θα χρησιμοποιηθούν για την καταμέτρηση των ψήφων στον Ισημερινό στις σημερινές εκλογές, στις οποίος ο πρόεδρος της χώρας Ραφαέλ Κορέα θεωρείται ο επικρατέστερος.

Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μίτνικ δήλωσε ότι το πάθος του για την «πειρατεία» συστημάτων μεγάλων εταιρειών –όπως η Pacific Bell, η Motorola ή η Nokia– έχει τις ρίζες του στα παιδικά του χρόνια. «Όταν ήμουν παιδί, η μαγεία με συνάρπαζε. Ανακάλυψα ότι υπήρχε λίγη μαγεία στο χάκιν. Και μου άρεσαν επίσης και οι φάρσες», εξήγησε.

Τα μεγάλα προβλήματα άρχισαν για τον ίδιο όταν εισέβαλε στα συστήματα του ίδιου του FBI και του Πενταγώνου.

Ο Μίτνικ, ο πρώτος χάκερ που βρέθηκε στον κατάλογο των δέκα πιο καταζητούμενων κακοποιών στις ΗΠΑ, διέφευγε επί δύο χρόνια από τις διωκτικές αρχές, πριν τελικά συλληφθεί με τη συμβολή ενός Ιάπωνα αντιπάλου του–άλλης μιας διάνοιας της πληροφορικής.

«Με το FBI παίζαμε το παιγνίδι της γάτας και του ποντικού. Είχα διεισδύσει στα κινητά τους για να ξέρω πού βρίσκονται» ώστε να αποφεύγει τους πράκτορές τους, θυμάται ο Μίτνικ.

Ο ίδιος λέει ότι τα κίνητρά του δεν υπήρξαν ποτέ κακόβουλα ή υστερόβουλα: αυτό που τον ενδιέφερε ήταν «η διανοητική πρόκληση, η περιπέτεια, η αδρεναλίνη. Ουδέποτε δημοσίευσα ή χρησιμοποίησα απόρρητες πληροφορίες (. . .) τις κρατούσα για τον εαυτό μου για να καταλάβω πώς δουλεύουν τα πράγματα». Ο μεταμελημένος χάκερ απορρίπτει το χαρακτηρισμό της «απειλής για την εθνική ασφάλεια» που του είχαν προσάψει οι αμερικανικές αρχές.

Κατά μια ειρωνεία της ιστορίας η κυβέρνηση του Ισημερινού, που χρησιμοποιεί σήμερα τις υπηρεσίες του, προσέφερε πολιτικό άσυλο σε έναν ακόμη διάσημο χάκερ που προκάλεσε οργή στις αρχές των ΗΠΑ: τον Αυστραλό ιδρυτή του ιστοτόπου WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ.

Ο Ασάνζ έχει καταφύγει εδώ και οκτώ μήνες στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο και παρουσιάζεται ως θύμα ενός «διωγμού» από τον πρόεδρο Κορέα, έναν αριστερό πολιτικό που επικρίνει έντονα το Λευκό Οίκο.

Αν κι ο Κέβιν Μίτνικ δηλώνει πως ο ίδιος αντιτίθεται στο χάκιν για πολιτικούς σκοπούς, υπερασπίζεται τον ιδρυτή του ιστοτόπου που δημοσίευσε χιλιάδες εμπιστευτικά και απόρρητα διπλωματικά τηλεγραφήματα των ΗΠΑ.

«Ο Ασάνζ δημοσίευσε απλώς τις πληροφορίες (. . .) δεν τον θεωρώ εγκληματία», είπε ο Μίτνικ.

www.newsit.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You missed