Βελτιώσεις προανήγγειλε η κυβέρνηση αλλά όχι αύξηση των δόσεων
Φρένο στις προσδοκίες των φορολογουμένων για θεαματική αύξηση του αριθμού των δόσεων εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών βάζει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, διαπιστώνοντας τις τελευταίες ημέρες στάση πληρωμών στις Εφορίες, εν αναμονή της νέας βελτιωμένης ρύθμισης. Ηδη ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης δήλωσε από τη Βουλή ότι δεν θεωρείται σκόπιμη η αύξηση του αριθμού των δόσεων από τις 48 που ισχύουν σήμερα ενώ στη συνέχεια σε διευκρινιστική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών γινόταν λόγος για «τεχνικές βελτιώσεις» στην ισχύουσα ρύθμιση που θα ισοδυναμούν με ευνοϊκότερους όρους για τους οφειλέτες.
Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών φέρεται έντονα προβληματισμένη από την εικόνα που εισπράττει τις τελευταίες ημέρες από τις Εφορίες. Πολλοί φορολογούμενοι, μετά τις προσδοκίες για αύξηση των δόσεων εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών ακόμα και στις 100, σταμάτησαν να πληρώνουν τις οφειλές τους με ευθεία αντανάκλαση στα έσοδα του προϋπολογισμού. Η εξέλιξη αυτή επιτείνει τον προβληματισμό για την πορεία των εσόδων,ιδίως μετά τις αρρυθμίες που καταγράφτηκαν τον Ιανουάριο και με την προοπτική επανόδου της τρόικας σε λίγες ημέρες στην Αθήνα. Η τρόικα άλλωστε ήταν αυτή η οποία είχε μπλοκάρει στο παρελθόν αύξηση του αριθμού των δόσεων εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών στις 60, είχε απορρίψει έτοιμες νομοθετικές διατάξεις για λίφτινγκ στην ισχύουσα ρύθμιση το περασμένο φθινόπωρο και έχει επιβάλει την αποτύπωση δέσμευσης στο Μνημόνιο ότι δεν θα υπάρξουν άλλες χαριστικές ρυθμίσεις για οφειλέτες του Δημοσίου.
Το κλίμα άρνησης της τρόικας σε οποιαδήποτε παροχή διευκολύνσεων άρχισε να αλλάζει από τις αρχές Ιανουαρίου όταν έγινε πλέον απολύτως αντιληπτό ότι υπό το βάρος της υπερφορολόγησης και της συρρίκνωσης του διαθέσιμου εισοδήματος εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι αδυνατούν πραγματικά να πληρώσουν στην ώρα τους τις οφειλές τους στην Εφορία. Ετσι στο προσκήνιο επανήλθε το θέμα των βελτιώσεων στη ρύθμιση και τις τελευταίες ημέρες πληροφορίες έφεραν την τρόικα και το υπουργείο Εργασίας στο πλαίσιο κοινής ρύθμισης για χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία να συζητά ακόμα και το ενδεχόμενο αύξησης των δόσεων σε 100. Τα σενάρια αυτά δεν φαίνεται να προχωρούν.
Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης απαντώντας σε ερώτηση της αντιπροέδρου της Βουλής Μαρίας Τσαρουχά-Κόλλια, για το θέμα των ληξιπρόθεσμων χρεών, τόνισε μεταξύ άλλων: «Το υπουργείο μελετά δυνατότητες αντιμετώπισης δυσλειτουργιών του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου το οποίο όμως λαμβάνοντας υπόψη και τη διεθνή πρακτική δεν είναι σκόπιμο να προβλέπει μεγαλύτερο αριθμό δόσεων».
Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε στη συνέχεια αναφέρεται ότι «η κυβέρνηση εξετάζει τεχνικές βελτιώσεις, ώστε το υφιστάμενο καθεστώς να γίνει πιο λειτουργικό και αποτελεσματικό και να ανταποκρίνεται αφενός στις πράγματι μεγάλες ανάγκες των φορολογουμένων και αφετέρου στην επίτευξη εύρυθμης εισπραξιμότητας των ληξιπρόθεσμων χρεών από πλευράς Δημοσίου».
Επί της ουσίας, όπως εξηγούν αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, αυτό που επιδιώκεται είναι βελτίωση και απλοποίηση της ισχύουσας διευκόλυνσης τμηματικής πληρωμής που προβλέπεται και σήμερα για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών, με δόσεις που μπορεί να φτάσουν υπό προϋποθέσεις ακόμα και τις 48. Το πρόβλημα είναι όμως ότι παρότι ο νόμος προβλέπει παροχή έως και 48 δόσεων, συνήθως οι προϊστάμενοι των Εφοριών ερμηνεύοντας τις αυστηρές διατάξεις του νόμου δεν έκαναν περισσότερες από 10-15 δόσεις.
Ηδη, ο γενικός γραμματέας Εσόδων Χάρης Θεοχάρης έχει δώσει οδηγίες στους προϊσταμένους των Εφοριών για παροχή όσο το δυνατόν περισσότερων διευκολύνσεων προκειμένου να αυξηθεί η ροή εισπράξεων. Τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη διαμορφώθηκαν σε 13,2 δισ. ευρώ στη διάρκεια του 2012 και συνολικά φτάνουν πλέον τα 56,6 δισ. ευρώ.