Πολλά λέγονται για το σχέδιο «Αθηνά», εκτός ακαδημαϊκής κοινότητας. Γονείς, πολίτες, τοπικοί επαγγελματίες και θεσμικοί παράγοντες ακούν, συζητούν και διατυπώνουν τις απόψεις τους για τις μεγάλες αλλαγές που προβλέπονται από το εν λόγω σχέδιο.
Θέλοντας και μη, το πώς προσλαμβάνει ο καθένας τις προτεινόμενες αυτές αλλαγές, έχει άμεση σχέση με τις προσωπικές ζημιές ή οφέλη που πιστεύει ότι θα έχει. Εάν η υπάρχουσα κατάσταση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έφτασε σε αδιέξοδο, εάν πολλά τμήματα δεν είναι βιώσιμα καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό των σπουδαστών έχει εισαχθεί με βαθμολογία κάτω από τη βάση και δεν υπάρχουν μόνιμοι καθηγητές κλπ., εάν οι σπουδές δεν έχουν καμία σύνδεση με την παραγωγική διαδικασία και τα πτυχία δεν έχουν κανένα «επαγγελματικό βάρος», απασχολεί, στην παρούσα φάση, ελάχιστους.
Οι περισσότεροι καθηγητές, φοιτητές, σπουδαστές και γονείς ασχολούνται με τη «μεταφορά» τους σε άλλη πόλη, με την μετακόμιση που απαιτείται να κάνουν, κάτι που φυσικά δεν είναι απλό και εύκολο. Οι τοπικοί θεσμικοί παράγοντες και επαγγελματίες ασχολούνται με το αν θα μειωθεί ή αυξηθεί ο αριθμός των φοιτητών που διαβιούν στην πόλη τους. Αναμφίβολα ο παράγοντας αυτός είναι σημαντικότατος για κάθε περιοχή της ελληνικής περιφέρειας και δικαίως τους προβληματίζει αφού αισθάνονται ότι θίγονται τα συμφέροντά τους. Πολλοί ήδη επέλεξαν το «δρόμο» της διαμαρτυρίας και των κινητοποιήσεων ως μέσο άσκησης πίεσης στο υπουργείο Παιδείας και στους υπεύθυνους ολοκλήρωσης του Σχεδίου “Αθηνά” .
Αυτός ο «δρόμος» βέβαια είναι ο πεπατημένος αφού χρησιμοποιήθηκε, σε πολλές περιπτώσεις, και για τη δημιουργία τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ σε κάθε γωνιά της χώρας. Έρχομαι σε εμάς τους Γρεβενιώτες που έχουμε το προνόμιο να είμαστε μεταξύ των τυχερών των αλλαγών του Σχεδίου Αθηνά, μιας και στο ΤΕΙ Γρεβενών προστίθενται φοιτητές αλλά και μόνιμοι καθηγητές με τη μεταφορά και συγχώνευση τμήματος του ΤΕΙ Καστοριάς. Επιπλέον το τμήμα που δημιουργείται θα φέρει το ελκυστικό όνομα «Μηχανικών Πληροφορικής» αυξάνοντας τις πιθανότητες να συμπεριληφθεί σε πολλά περισσότερα μηχανογραφικά των εν δυνάμει φοιτητών.
Βέβαια στα Γρεβενά υπάρχουν και κάποιοι μίζεροι που επιμένουν να προσπαθούν να «μεταμορφώσουν» μία θετική εξέλιξη σε δήθεν αρνητική. Αλλά ευτυχώς για την κοινωνία μας, έχουν ήδη απαξιωθεί και μία ισχυρή απόδειξη, είναι οι αποφάσεις των επαγγελματιών (εστίασης, ταξί, ΚΤΕΛ κλπ) των Γρεβενών που ήδη έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε ενέργειες που διευκολύνουν τους φοιτητές και καθιστούν τα Γρεβενά μία πραγματικά φιλόξενη για φοιτητές, πόλη.
Ο Βουλευτής Γρεβενών Τιμολέων Κοψαχείλης, την ώρα που ακούγονταν τα περί κλεισίματος του ΤΕΙ Γρεβενών, έδωσε το αισιόδοξο μήνυμα για παραμονή και αναβάθμιση. Ως μέλος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων είχε τη δυνατότητα της αμεσότερης ενημέρωσης αλλά και τις ευκαιρίες να εκθέσει την αναγκαιότητα παραμονής του ΤΕΙ στην πόλη μας και συγχρόνως να αναδείξει τα πλεονεκτήματα του ΤΕΙ Γρεβενών (υποδομές κλπ).
Ο Δήμαρχος Δημοσθένης Κουπτσίδης από την πρώτη στιγμή, με αποφασιστικότητα, κινήθηκε στην κατεύθυνση της δυναμικής διεκδίκησης, όχι μόνο, της παραμονής αλλά και της αναβάθμισης του ΤΕΙ μας.
Ο Βουλευτής και ο Δήμαρχος, εκ του αποτελέσματος, φαίνεται πλέον ότι έκαναν αυτό που είχαν χρέος να κάνουν. Και οι επαγγελματίες της περιοχής μας έδειξαν τις προθέσεις τους, που στοχεύουν να αποδείξουν ότι η πόλη των Γρεβενών ξέρει να φιλοξενεί, με τους καλύτερους όρους, φοιτητές.
Τώρα είναι η σειρά των πολιτών, η σειρά μας να αποδείξουμε ότι δικαίως η πόλη μας επιλέχτηκε να φιλοξενεί το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής, ότι τα Γρεβενά είναι φιλόξενα και η διαβίωση των φοιτητών καλύτερη σε σχέση με άλλες πόλεις. Να αποδείξουμε ότι, εμείς βλέπουμε το ΤΕΙ μας με διαφορετικό τρόπο και το θέλουμε συμμέτοχο στην προσπάθεια βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής μας. Ότι οι συνέργειες ΤΕΙ, δήμων, φορέων αλλά και επιχειρηματιών θα είναι πολλές, καινοτόμες και αποδοτικές για το μέλλον του ιδρύματος, των σπουδαστών του αλλά και για όλη την κοινωνία μας.
Οι γείτονες μας (Καστοριά, Κοζάνη, Φλώρινα) έδειξαν τις διαθέσεις τους, θέλουν αλλαγές σε όσα προτείνει το Σχέδιο Αθηνά. Η λογικότατη κατανομή που δίνει στη Φλώρινα τμήματα που αφορούν τη γεωργία και την κτηνοτροφία, στην Καστοριά εκείνα που αφορούν τη διοίκηση , στην Κοζάνη όσα σχετίζονται με τον τεχνικό και βιομηχανικό τομέα και στα Γρεβενά εκείνα που έχουν σχέση με την πληροφορική δεν τους εξυπηρετεί.
Εμείς όμως την κατανομή αυτή, τη βλέπουμε λογικότατη, όχι μόνο επειδή μας εξυπηρετεί, αλλά επειδή είναι πραγματικά λογική, δίκαιη και λειτουργική. Οι άλλοι μιλάνε για «κόκκινες γραμμές». Εμείς υποστηρίζουμε ότι πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, ετοιμοπόλεμοι και αποφασισμένοι να περιφρουρήσουμε όσα κερδίσαμε. Καιρός να οργανωθούμε.
ΧΑΤΖΗΖΗΣΗΣ ΛΑΜΠΡΟΣ
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ