Σε ελεύθερη πτώση εξακολουθούν να βρίσκονται οι τιμές πώλησης των ακινήτων το 2012 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Σύμφωνα με στοιχεία του κτηματομεστικού δικτύου RE/MAX οι μέσες τιμές των μεταχειρισμένων / παλαιών ακινήτων ήταν κατά 13% χαμηλότερες σε σχέση με το 2011 ενώ των νέων / νεόδμητων κατά 9%.
Στην Αττική οι μέσες τιμές των παλαιών ακινήτων έπεσαν κατά 11%, ενώ των νέων σε ποσοστό 9%. Στην Θεσσαλονίκη η πτώση στα παλαιά ήταν 13%, ενώ στα νεόδμητα 11%. Στην υπόλοιπη Ελλάδα, η μείωση τιμών για τα παλαιά κυμάνθηκε γύρω στο 18%, ενώ για τα νεόδμητα στο 7%.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της REMAX Ελλάς κ. Στέλιο Σαμολαδά, «όπως έχει αναφερθεί και σε αντίστοιχες έρευνες προηγούμενων ετών, τα επίπεδα τιμών διαμορφώνονται από πολλούς παράγοντες. Ιδιαίτερα την συγκεκριμένη περίοδο, οι τιμές επηρεάζονται από τις διαπραγματεύσεις και από τις ιδιαίτερες συνθήκες που δημιουργούνται εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης, όπως επίσης και από τα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής, τη ζήτηση αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ακινήτων».
Στα συμπεράσματα της έρευνας αναφέρεται πάντως ότι «η πορεία της κτηματαγοράς για το επόμενο χρονικό διάστημα θα εξαρτηθεί σημαντικά από την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Η σταθεροποίηση της οικονομίας και η προοπτική ανάκαμψης τους τελευταίους μήνες του 2013, θα δημιουργήσει κλίμα ασφάλειας και θετικής ψυχολογίας που θα δώσουν ώθηση στην αγορά ακινήτων. Με την επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα δημιουργηθούν ξανά οι συνθήκες εκείνες που θεωρητικά θα επιτρέψουν στις τράπεζες να «ξεπαγώσουν» την έκδοση των στεγαστικών δανείων. Επιπλέον ο ενδεχόμενος εξορθολογισμός των αντικειμενικών αξιών με τάση προς τις εμπορικές αξίες των ακινήτων και με την ταυτόχρονη μείωση του ποσοστού του φόρου μεταβίβασης θα βοηθήσει ουσιαστικά στην αναθέρμανση του αγοραστικού ενδιαφέροντος».
Το 2012 το ενδιαφέρον των αγοραστών επικεντρώθηκε όπως και τα δύο προηγούμενα έτη σε παλαιές κατοικίες – διαμερίσματα τα οποία πωλούνται σε πιο χαμηλές τιμές σε σχέση πάντα με τα αντίστοιχα νεόδμητα και σε ακίνητα μικρότερου εμβαδού. Από την άλλη σε χαμηλά επίπεδα κινήθηκαν τόσο τα επαγγελματικά ακίνητα (γραφεία, καταστήματα κτλ.) όσο και τα οικόπεδα / αγροτεμάχια.
Αξίζει να τονιστεί ότι οι παράγοντες που επηρέασαν αρνητικά την κτηματαγορά, ήταν η πορεία της οικονομίας με την οποία σχετίζεται άμεσα τόσο η ψυχολογία των αγοραστών όσο και η αγοραστική τους δύναμη. Καθοριστικό ρόλο έπαιξε επίσης και ο φόβος πιθανής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ (Grexit) και των επικείμενων συνεπειών.
Σύνοψη αποτελεσμάτων έρευνας
∙ Το 2012 τα ακίνητα που πωλήθηκαν πανελλαδικά μέσω του δικτύου της RE/MAX ήταν σε ποσοστό 78% κατοικίες (διαμερίσματα & μονοκατοικίες/μεζονέτες) ενώ τα οικόπεδα/αγροτεμάχια και τα επαγγελματικά περιορίστηκαν στο 11% το καθένα.
∙ Στην Αττική η συντριπτική πλειοψηφία των πωληθέντων ακινήτων (81%) αφορούσε σε κατοικίες. Το 17% επί του συνόλου ήταν επαγγελματικά ενώ το ποσοστό των οικόπεδων / αγροτεμάχιων μόλις 2%.
∙ Στη Θεσσαλονίκη οι αγοραπωλησίες επικεντρώθηκαν σχεδόν αποκλειστικά (92%) στις κατοικίες και το υπόλοιπο 8% ήταν επαγγελματικά ακίνητα.
∙ Στην υπόλοιπη χώρα (εκτός Θεσσαλονίκης και Αττικής) παρατηρείται αυξημένο το ποσοστό των οικοπέδων και αγροτεμαχίων (19%) ενώ και εδώ η δημοφιλέστερη κατηγορία ήταν οι κατοικίες με ποσοστό 73%.
∙ Η παλαιότητα των πωληθέντων κατοικιών ήταν σημαντική παράμετρος αφού πανελλαδικά – και συνεχίζοντας την τάση των προηγούμενων ετών – προτιμήθηκαν παλαιές κατοικίες (άνω της 5ετίας) σε ποσοστό 85%. Σχεδόν ένα στα δύο ακίνητα που πωλήθηκαν ήταν άνω των 20 ετών.
∙ Στην Αττική οι παλαιές κατοικίες άνω των 30 ετών άγγιξαν το 31% , ενώ στη Θεσσαλονίκη το 58% αντίστοιχα.
∙ Στις αγορές της περιφέρειας το ποσοστό των συνολικών αγοραπωλησιών που αφορά σε παλαιά ακίνητα άνω των 30 ετών κυμάνθηκε στο 21%.
∙ Σχετικά με το εμβαδόν των πωληθέντων κατοικιών 3 στους 4 αγοραστές προτίμησαν τις μικρές και μεσαίες κατοικίες (μέχρι 110τμ.). Το ενδιαφέρον εστιάστηκε εξίσου (21%) στις κατηγορίες 1-50τμ, 51-70τμ και 71-90τμ.
∙ Στην Αττική το ποσοστό των μικρών και μεσαίων κατοικιών (μέχρι 110τμ) έφθασε το
66%, στη Θεσσαλονίκη το 64% του συνόλου και 87% στην υπόλοιπη Ελλάδα!