Σε παραδοχή ότι εδώ και χρόνια ο Πάπας Βενέδικτος ζει με βηματοδότη και ότι υπεβλήθη σε επέμβαση για την αντικατάσταση της μπαταρίας προχώρησε σήμερα το Βατικανό.
Η είδηση έρχεται μία μέρα μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του ποντίφηκα λόγω προχωρημένου γήρατος, που άφησε άφωνους τους Καθολικούς ανά τον κόσμο, δίνοντας τροφή σε σενάρια.
Οι κεραυνοί στον ουρανό του Βατικανού λίγες ώρες αφότου ο Πάπας ανακοίνωσε τα σχέδιά του έκανε ορισμένους να αναζητήσουν μεταφυσικές ερμηνείες.
Αναλυτές, ωστόσο, εκτιμούν ότι στην απόφαση του 85χρονου Βενέδικτου συνέβαλαν τόσο οι προειδοποιήσεις των γιατρών όσο κι η ανάμνηση της αγωνιούδους δοκιμασίας που πέρασε η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία στα στερνά του προκατόχου του, Ιωάννη Παύλου του Β΄.
Ο μεγαλύτερος αδελφός του γερμανού Πάπα, ιερέας και ο ίδιος, γνώριζε, όπως λέει, την απόφασή του εδώ και μήνες.
Ο εκπρόσωπος του Βατικανού λέει ότι ο Πάπας δεν θα αναμειχθεί στην διαδικασία εκλογής του διαδόχου του, αν και ξένα μέσα ενημέρωσης επισημαίνουν με νόημα ότι απ’ τους 118 καρδινάλιους που μετέχουν στο κονκλάβιο, οι 67 ήταν προσωπική επιλογή του Βενέδικτου την τελευταία επταετία.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η πιθανότητα εκλογής Ευρωπαίου παραμένει ισχυρή, αφού στο κονκλάβιο υπερτερούν αριθμητικά οι καρδινάλιοι απ’ τη Γηραιά Ήπειρο.
Αναλυτικότερα:
- 62 είναι από την Ευρώπη
- 14 από την Βόρεια Αμερική
- 19 από την Νότια Αμερική
- 11 από την Αφρική
- 10 από την Ασία
- 1 από την Αυστραλία
Μεταξύ των φαβορί συγκαταλέγονται δύο Ιταλοί: ο συντηρητικός αρχιεπίσκοπος του Μιλάνου, Άντζελο Σκόλα, στενός συνεργάτης του Βενέδικτου και ο καρδινάλιος Τζιανφράνκο Ραβάσι, που προωθεί το διάλογο με τους άθεους.
Ο 68χρονος πολύγλωσσος καρδινάλιος της Βιέννης Κρίστοφ Σένμπερν, που υπήρξε φοιτητής του Πάπα θεωρείται ότι διαθέτει την απαιτούμενη στόφα, αν και η απόφασή του να επιτρέψει σε ομοφυλόφιλο τη συμμετοχή σε ενοριακό συμβούλιο τον καθιέρωσε ως πολύ φιλελεύθερο στη συνείδηση των συντηρητικών.
Στο παιχνίδι διαδοχής μπαίνει ωστόσο δυναμικα η Αφρική που θα ήθελε να δει τον πρώτο μαύρο Πάπα στην ιστορία είτε με τον καρδινάλιο Πέτερ Κόντγουο από τη Γκάνα, είτε με τον Νιγηριανό Φράνσις Αρίνζε.
Αλλά και η Λατινική Αμερικη όπου ζει το 40% των καθολικών του πλανήτη διεκδικεί το αξιωμα , με τον 63χρονο βραζιλιάνο καρδινάλιο του Σάο Πάολο, Πέδρο Σερέρ ή τον Αργεντίνο καρδινάλιο Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο. Αουτσαιντερ θεωρείται ο Καρδιναλιος Τάγκλε από τις Φιλιππινες, ο οποίος όμως μόλις πέρυσι έγινε Αρχιεπίσκοπος.
Megatv.com