Τελεσίγραφο από τη ΔΕΠΑ για τα χρέη
Το απόγευμα της Παρασκευής λήγει το «τελεσίγραφο» που έχει δώσει η Δημόσια Επιχείρηση Παροχής Αερίου στη διοίκηση της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων, προκειμένου να καταβληθεί το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών ώστε να ξεκινήσει και πάλι η κανονική παροχή του φυσικού αερίου που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία της μοναδικής λιπασματοβιομηχανίας της χώρας.
Σε διαφορετική περίπτωση η ΔΕΠΑ διεμήνυσε προς την ΒΦΛ ότι θα κλείσει τις στρόφιγγες, κάτι που θα οδηγήσει στην αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης.
Η ΒΦΛ απασχολεί 1.000 περίπου άτομα τακτικό και έκτακτο προσωπικό και λειτουργεί μόλις με το 5% της παροχής του φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα να έχει κλείσει η μονάδα παραγωγής αμμωνίας και να λειτουργεί μόνο η μονάδα αποξήρανσης.
Το γεγονός αυτό, όμως, έχει πάει πίσω την παραγωγική διαδικασία της βιομηχανίας, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη οικονομική βιωσιμότητά της.
Τις τελευταίες δυο εβδομάδες μεταξύ της διοίκησης της ΒΦΛ και της ΔΕΠΑ διεξάγονται αγωνιώδεις διαπραγματεύσεις προκειμένου η τελευταία να μην σταματήσει εντελώς την παροχή του φυσικού αερίου.
Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τους τοπικούς φορείς προκειμένου να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση. Ωστόσο, η διαδικασία πώληση της ΔΕΠΑ σε ιδιώτες δεν αφήνει πολλά περιθώρια διαπραγματεύσεων με αποκορύφωμα την τελευταία απόφαση των μελών της Γενικής Συνέλευσης της ΔΕΠΑ, η οποία αρνήθηκε να δεχθεί οποιαδήποτε παράταση στην εξόφληση των χρωστούμενων.
Το συνολικό κόστος της ΒΦΛ προς τη ΔΕΠΑ ανέρχεται στο ποσό των 65 εκατ. ευρώ συν επιπλέον 15 εκατ. ευρώ που προέρχονται από ληξιπρόθεσμες οφειλές, τις οποίες όμως η διοίκηση της λιπασματοβιομηχανίας δεν αναγνωρίζει αφού όπως ισχυρίζεται η ΔΕΠΑ είχε προχωρήσει σε μείωση της παροχής του φυσικού αερίου.
Από την πλευρά της, η διοίκηση της ΒΦΛ έχει δηλώσει ότι μπορεί άμεσα να καταβάλει το ποσό των 5,5 εκατ. ευρώ μέχρι να ξεκινήσουν οι παραγγελίες προς τη βιομηχανία, οπότε και θα είναι σε θέση να καταβάλει το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών της. Η διοίκηση της ΔΕΠΑ δεν έκανε δεκτό κανένα αίτημα για μεγαλύτερη παράταση.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων της ΒΦΛ Γιώργος Τσιμενίδης, που μαζί με συναδέλφους τους βρίσκεται στην Αθήνα, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου έχουν ήδη εξαντληθεί και οι όποιες πρωτοβουλίες αναληφθούν πρέπει να είναι εντός της ημέρας.
Σε ενδεχόμενο αναστολής λειτουργίας της βιομηχανίας και παύσης λειτουργίας των μηχανημάτων, η ζημία υπολογίζεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, με αποτέλεσμα την οικονομική απαξίωση της εταιρίας, ενώ θα χαθούν δεκάδες θέσεις εργασίας οδηγώντας σε απόγνωση πολλές οικογένειες.
ΤΑ ΝΕΑ