Ούτε η οικονομική κρίση και το Μνημόνιο δεν ήταν αρκετά για να σταματήσουν το όργιο διαφθοράς και διασπάθισης του δημοσίου χρήματος, κυρίως στην Τοπική Αυτοδιοίκηση η οποία είναι «πρωταθλήτρια» στην κακοδιαχείριση και παραβίαση των νόμων.
Η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που δόθηκε στη δημοσιότητα, αφορά το 2010, το πρώτο έτος εφαρμογής του Μνημονίου, όπου σύμφωνα με τον πρόεδρος Ιω. Καραβοκύρη, κατάφεραν να «μπλοκάρουν» παράνομες δαπάνες 146,5 εκατ. ευρώ και την παράνομη εκταμίευση άλλων 13,5 εκατ.
Τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά. Εγκρίνονται και σπαταλώνται απίστευτα ποσά για… κηδείες, δίνονται υπερωρίες για υπαλλήλους που έχουν πάρει σύνταξη, δαπανώνται ποσά ακόμη και για πούρα, γιορτές, αναμνηστικά δώρα, δημόσιες σχέσεις και κινητά.
Στις 1.180 σελίδες της έκθεσης (μαζί με τις απαντήσεις των κρατικών φορέων) περιγράφονται οι ίδιες περίπου παρανομίες και σπατάλες που γίνονται κάθε χρόνο, πολλές παρατυπίες ευφάνταστες, αποφυγή εφαρμογής των νόμων, κλπ.
Παρά την οικονομική κρίση και το 1ο Μνημόνιο, η κρατική μηχανή φάνηκε να συνεχίζει να λειτουργεί στην ίδια λογική με προμήθειες και έργα που γίνονταν με απευθείας αναθέσεις με κατατμήσεις δαπανών και αναθέσεις συμπληρωματικών εργασιών για να αποφεύγονται διαγωνισμοί, με παράνομες προσλήψεις συμβασιούχων και ειδικών συμβούλων με σωρεία παράνομων αμοιβών.
Απογοητευτική ήταν η απόδοση των εισπρακτικών μηχανισμών του κράτους, καθώς το ΕΣ επισημαίνει την επιτακτική ανάγκη για βελτίωση της αποτελεσματικότητάς τους, με έμφαση στις ΔΟΥ που εμφανίζουν για το 2010 μικρά και όχι ικανοποιητικά ποσοστά εισπράξεων. Το εισπρακτέο υπόλοιπο ανήλθε σε 38,7 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 5,1 δισ. (15,4%) από την προηγούμενη χρονιά, ενώ τα διαγραφέντα έσοδα (από άμεσους – έμμεσους φόρους) σε 935 εκατ. αυξημένα κατά 203 εκατ. σε σχέση με το 2009.
*Η προσπάθεια τριών δήμων στη Β. Ελλάδα να αγοράσουν τζιπ 4Χ4 για τις μετακινήσεις τεχνικών υπηρεσιών τους ενώ δεν προβλέπεται στο νόμο (συνολική δαπάνη 79.700 ευρώ).
*Νοσοκομειακές προμήθειες με υπερτιμολογήσεις και αναντιστοιχία ποσότητας ειδών χωρίς τιμολόγηση τιμών σε σχέση με προηγούμενες προμήθειες ή την κατάσταση στην αγορά, με λανθασμένες συνθέσεις επιτροπών, κλπ.
*Μη νόμιμη κατάτμηση έργων ασφαλτόστρωσης (1,6 εκατ. ευρώ) σε τουριστικό νησί των Κυκλάδων για να αποφευχθεί ο προσυμβατικός έλεγχος του ΕΣ, παράνομη ανάθεση άλλου αντίστοιχου έργου σε υπεργολάβο κατά 100%, απευθείας ανάθεση σε εταιρεία για κατασκευή χλοοτάπητα δημοτικού γηπέδου στα Δωδεκάνησα (205.000) χωρίς να συντρέχει επείγουσα ανάγκη, κλπ.
*Έργα συντήρησης κοιμητηρίων σε οικισμούς της Β. Ελλάδος (δαπάνη 7.000 ευρώ) που συμφωνήθηκε να γίνουν σε ένα μήνα, παραδόθηκαν σε 3 μέρες, διάστημα που δεν είναι επαρκές κατά την κοινή πείρα και λογική –τονίζει το ΕΣ- για να ολοκληρωθεί ακόμα και ένα τόσο μικρό έργο.
*Επιδοτήσεις για αγορά κατοικιών σε προβληματικές περιοχές, μολονότι οι σύζυγοι διέθεταν άλλη κατοικία επαρκή για τη διαβίωσή τους.
*Έξοδα κηδείας 36.700 για τ. δήμαρχο Γλυφάδας που κατά το ΕΣ υπερβαίνουν το προσιτών μέτρο. Έξοδα κηδείας 5.400 για τ. πρόεδρο τοπικού συμβουλίου στη Β. Ελλάδα χωρίς να προβλέπεται από το νόμο. Εκτός λειτουργικών αναγκών εγκρίθηκε δαπάνη 4.500 για φιλοτέχνηση πορτρέτου αποθανόντος τ. δημάρχου και υπουργού για την αίθουσα του Δήμου Πειραιά.
*Μη νόμιμες προσλήψεις συμβασιούχων από διάφορους ΟΤΑ για κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών, με διαδοχικές συμβάσεις (μικρότερης απόστασης 3 μηνών) που ξεπερνούσαν τους 24 μήνες παράνομα, με παρατυπίες και λανθασμένες μοριοδοτήσεις. Υπήρξαν προσλήψεις και απασχολήσεις σε χρόνου όπου είχαν εκλείψει οι εποχικές ανάγκες, προσλήψεις χωρίς να τηρηθεί η σειρά ακόμα και για υδρονομείς άνω των 65 ετών, ενώ δεν επιτρέπεται.
*Μισθώσεις ΚΤΕΛ (δαπάνες 8.200 ευρώ) από δύο δήμους για να μεταβούν οι κάτοικοι στην Αθήνα για διαμαρτυρία κατά τις συνένωσης Δήμων (σχέδιο Καλλικράτης).
*Προμήθεια πούρων 5.300 για εξυπηρέτηση αναγκών δημοσίων σχέσεων στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. «Μπλοκαρίστηκε» και γιατί δεν υπήρξε έγκριση του υπουργείου για τη δαπάνη. Η έγκριση δόθηκε με νεότερη υπουργική απόφαση που δεν μπορούσε να καλύψει την πλημμέλεια, ενώ νεότερη έγκριση με όμοιο αριθμό πρωτοκόλλου και ημερομηνία προγενέστερη της προμήθειας, κρίθηκε ότι δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα…
*Αποζημιώσεις 3.900 για μη λήψη άδειας 123 δημοτικών υπαλλήλων που την πήραν κανονικά καθώς και αποζημίωση για υπερωρίες υπαλλήλου που στο μεταξύ είχε συνταξιοδοτηθεί και ασφαλώς δεν είχαν γίνει!
*Αποζημιώσεις για τήρηση πρακτικών του δημοτικού συμβουλίου σε δήμο της Β. Ελλάδας ενώ το μήνα εκείνο δεν είχαν γίνει συνεδριάσεις.
* Εξοδα 23.100 ευρώ περιφερειακού ΤΕΙ για κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας, αναμνηστικά δώρα 16.800 ευρώ για βράβευση μαθητών, έκδοση 1.240 βιβλίων αξίας 15.000 ευρώ από δήμο, παραγωγή ταινίας 45.000 ευρώ από νησιωτικό δήμο, γεύματα 22.400 ευρώ σε χωριά της Βορείου Ελλάδας για την εκπομπή «Κυριακή στο Χωριό».