Συμφώνησαν για τους αγρότες, επιφυλάχθηκαν για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, δε συζήτησαν για την ιθαγένεια και τις επιστρατεύσεις
Σύσκεψη ενημέρωσης των κυβερνητικών εταίρων, αλλά και προετοιμασίας του Πρωθυπουργού ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. που ξεκινάει την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, ήταν η συνάντηση των κκ. Αντ. Σαμαρά, Ευ. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη, οι οποίοι απέφυγαν να συζητήσουν «καυτά» θέματα που μπορεί να προκαλέσουν διχόνοια, όπως, π.χ. ο νόμος για την ιθαγένεια και η επιστράτευση.
Είναι προφανές, ότι οι τρεις αρχηγοί, ενόψει των εθνικών διεκδικήσεων στη Σύνοδο της Ε.Ε. και της μάχης του Πρωθυπουργού για περισσότερα κοινοτικά κονδύλια, θέλησαν να εμφανίσουν ένα αρραγές μέτωπο και μετέδιδαν ότι η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα.
Στη σύσκεψη, κυριάρχησε η ελληνική στρατηγική στη σύνοδο των αρχηγών των κρατών –μελών της Ε.Ε., όπου η κυβέρνηση θα διεκδικήσει ένα αξιόλογο «πακέτο» από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, περίπου 14 δισ. ευρώ ή και παραπάνω.
Το ποσό αυτό κρίνεται απαραίτητο, ώστε να τονωθεί η πραγματική οικονομία και να ξεκινήσουν έργα, όπως οι μεγάλοι οδικοί άξονες ή να δοθεί λύση σε προβλήματα, όπως αυτό των ναυπηγείων.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι στο Μέγαρο Μαξίμου εκλήθησαν και οι υπουργοί Ανάπτυξης, κ. Κ. Χατζηδάκης και Εθνικής Άμυνας, κ. Π. Παναγιωτόπουλος, προκειμένου να παρουσιάσουν τα δεδομένα που υπάρχουν σε αυτά τα δυο μέτωπα. Μάλιστα, ο κ. Χατζηδάκης, ανέπτυξε και συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς θα χρηματοδοτηθούν από την Ε.Ε. διάφορα έργα.
Ο κ. Βενιζέλος, με αφορμή την παρουσία του κ. Χατζηδάκη έθεσε και το αίτημα μερίδας εργαζομένων στα μέσα μεταφοράς οι οποίοι ζητούν την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων, χωρίς να θέτουν όρους και προαπαιτούμενα, συναντούν όμως την αδιαφορία των διοικήσεων των οργανισμών τους. Ο κ. Σαμαράς αποδέχτηκε ότι το αίτημα είναι δίκαιο και έδωσε εντολή στον υπουργό Ανάπτυξης να μιλήσει με τους Διοικητές και να τακτοποιηθεί το θέμα, ώστε να μην δημιουργούνται άσκοπα απεργιακά μέτωπα.
Το πρόβλημα της Κύπρου
Επιπλέον, το θέμα της Κύπρου, μολονότι δεν αναφέρθηκε στις δημόσιες δηλώσεις, ούτε στις άτυπες ενημερώσεις των αρχηγών, θεωρείται βέβαιο, ότι συζητήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου. Η Κύπρος δέχεται πίεση από την τρόικα, η οποία θέτει επιπλέον δημοσιονομικούς όρους στο επιχειρηματικό μοντέλο της, όσο και στο πρόγραμμα διάσωσης των τραπεζών, με αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις να βρίσκονται σε νεκρό σημείο.
Το μνημόνιο που πρόκειται να υπογράψει η Κύπρος κρίνεται σημαντικό από την ελληνική κυβέρνηση και αναμένεται να απασχολήσει το περιθώριο της Συνόδου Κορυφής. Το θέμα συζητήθηκε και στις συναντήσεις που είχε ο υποψήφιος του SPD για την Καγκελαρία, Πέερ Στάινμπρουκ με τους κκ. Βενιζέλο και Σαμαρά. Σε δηλώσεις που έκανε ο Γερμανός πολιτικός σε δημοσιογράφους, εμφανίστηκε διατεθειμένος να θέσει πολύ αυστηρούς όρους για το ξέπλυμα χρήματος και για τη λειτουργία του τραπεζικού τομέα του νησιού ώστε να συνυπογράψει ένα πακέτο οικονομικής βοήθειας. «Δεν μπορεί να υπάρξει αλληλεγγύη χωρίς όρους» δήλωσε.
Μέτρα- αντίδοτο στις αγροτικές κινητοποιήσεις
Λύση στο θέμα των αγροτών, οι οποίοι βρίσκονται περίπου δυο εβδομάδες στα μπλόκα, εκτιμάται ότι έδωσε η σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, η οποία αναμένει αποκλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων.
Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, είχε προτάξει στην ατζέντα του το θέμα των αγροτών, εκτιμώντας ότι μπορούσε να αντιμετωπισθεί με βάση τις συγκεκριμένες προτάσεις που είχε καταθέσει το κόμμα του και αφορούσαν το αγροτικό πετρέλαιο, τις κοινοτικές επιδοτήσεις, την φορολόγηση των αγροτών, το νυχτερινό αγροτικό ρεύμα και το ασφαλιστικό.
Οι προτάσεις αυτές έγιναν αποδεκτές, τόσο από τον Πρωθυπουργό όσο και από τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, οι οποίοι είχαν την άποψη, ότι έπρεπε να δοθεί άμεσα λύση για να εκτονωθεί η κατάσταση στο αγροτικό μέτωπο.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθ. Τσαυτάρης που συμμετείχε στη σύσκεψη μαζί με τον αναπληρωτή του κ. Μαξ. Χαρακόπουλο, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα σταματήσουν οι αγροτικές κινητοποιήσεις και δεν θα υπάρξουν μπλόκα, με το επιχείρημα ότι τα μέτρα που αποφασίστηκαν, ικανοποιούν πολλά από τα αιτήματα των αγροτών.
Ο κ. Τσαυτάρης, βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου, ανακοίνωσε ότι οι αρχηγοί ενέκριναν τα εξειδικευμένα μέτρα, μερικά από τα οποία είναι: καθιέρωση νυχτερινού τιμολογίου της ΔΕΗ για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις από τον Ιούλιο, αύξηση κατά 30 εκατ. ευρώ -στα περυσινά επίπεδα- της επιστροφής φόρου πετρελαίου που θα καταβληθεί σε δύο δόσεις, καθώς και επιστροφή 300 εκατ. ευρώ από το ΦΠΑ «σε αληθινούς αγρότες».
Μάλιστα, ο κ. Τσαυτάρης, διαβεβαίωσε επίσης ότι «κανένας αγρότης δεν χάνει τη γη του» και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα διευθετηθεί το θέμα των υποθηκών αγροτικής γης στη νέα Αγροτική Τράπεζα.
Το «αγκάθι» της φορολογίας των ακινήτων
Παράταση στην απόφαση για τον φόρο ακινήτων, έδωσαν οι τρεις αρχηγοί, οι οποίοι συζήτησαν το γενικό πλαίσιο της επικείμενης ρύθμισης, παρουσία και του υπουργού Οικονομικών, κ. Ι. Στουρνάρα. Το σκεπτικό, και η κατεύθυνση που δόθηκε στον υπουργό Οικονομικών, ήταν να ετοιμάσει και να τους παρουσιάσει μια εισήγηση για το φόρο στα ακίνητα η οποία να ελαφρύνει από το 2013 μεγάλο μέρος από το βάρος των μεσαίων και μικρών ιδιοκτησιών.
Η έλλειψη ετοιμότητας της κυβέρνησης να τακτοποιήσει το θέμα, φάνηκε και από το γεγονός ότι αναβλήθηκε η σύσκεψη που είχε προγραμματίσει το μεσημέρι της Τετάρτης, ο κ. Στουρνάρας με τους εκπροσώπους του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ.
Ο υπουργός Οικονομικών επικαλέστηκε πίεση χρόνου, ενόψει και της σημερινής Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο βασικός λόγος της αναβολής, είναι οι έντονες διαφωνίες που υπάρχουν στο εσωτερικό της Ν.Δ. σχετικά με τον φόρο στα ακίνητα.
Μάλιστα, την ώρα που ήταν να γίνει η σύσκεψη, ο υπουργός Οικονομικών, είχε συνάντηση με τους συμβούλους του Πρωθυπουργού, τους κκ. Χρ. Λαζαρίδη και Δ. Βαρτζόπουλο.
Στη σύσκεψη αποτυπώθηκε η κοινή στάση και των τριών για ένα πιο δίκαιο σύστημα στη φορολόγηση των ακινήτων. Ενδεικτικές ήταν οι δηλώσεις του κ. Βενιζέλου που μίλησε για την ανάγκη ενός δίκαιου και προοδευτικού συστήματος. «Να πληρώνουν πολλοί, όσο γίνεται λιγότερα» τόνισε χαρακτηριστικά.
Παρότι υπάρχει φημολογία, ότι η ρύθμιση για τα ακίνητα θα μετατεθεί για το τέλος της άνοιξης και ο κ. Στουρνάρας είπε ότι «δεν είναι κάτι που βιάζει», ο κ. Κουβέλης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να λήξει την ερχόμενη εβδομάδα. «Ίσως την άλλη εβδομάδα να έχουμε απόφαση» είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και διαβεβαίωσε ότι η τελική ρύθμιση θα ικανοποιεί τους έλληνες φορολογούμενους.
Νέα σύσκεψη την ερχόμενη εβδομάδα με κοινωνική ατζέντα
Η επόμενη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, θα έχει αντικείμενο την πραγματική οικονομία και την προστασία που πρέπει να δοθεί στις ευπαθείς ομάδες, στους ανάπηρους και στους μακροχρόνια άνεργους.
Το ΠαΣοΚ είχε καταθέσει τροπολογία για τις ευπαθείς ομάδες, η οποία απορρίφθηκε από το υπουργείο Οικονομικών και ο κ. Βενιζέλος είχε σκοπό να τη θέσει ξανά στη σύσκεψη, ώστε να λάβει την έγκριση των αρχηγών.
Επιπλέον, και ο κ. Κουβέλης έθεσε με ένταση το ζήτημα των ανέργων και της προστασίας τους.
Τα θέματα αυτά μετατέθηκαν όμως για την επόμενη σύσκεψη των αρχηγών, η οποία αναμένεται να προσδιοριστεί για το μέσον της ερχόμενης εβδομάδας.