Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης έστειλε μήνυμα στήριξης από τον Ορχομενό, αλλά αποκήρυξε την τακτική «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά»http://p-nstatic.doldigital.net/taneawebstatic/E8B5E932CA55A4D907D01B597C94B308.jpg

Νέο στυλ αντιπολιτευτικού λόγου, με πιο ρεαλιστικές επιλογές, εγκαινίασε χθες ο Αλέξης Τσίπρας με αποδέκτες τους αγρότες, μια ιδιαίτερα ευαίσθητη κοινωνική ομάδα. Οι αγρότες του Ορχομενού άκουσαν τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ασκεί αυστηρή κριτική για τις ευθύνες του αγροτικού κινήματος, αλλά και της Αριστεράς στο αγροτικό ζήτημα.

Είναι ίσως η πρώτη φορά που η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ασκεί κριτική σε μια κοινωνική ομάδα, αφού σε όλες τις τοποθετήσεις της έως χθες η αντιπολιτευτική ρητορική όχι απλώς υιοθετούσε κάθε κοινωνικό αίτημα αλλά σε αρκετές περιπτώσεις (π.χ. η υδραία ταβερνιάρισσα) δικαιολογούσε ακόμα και παράνομες πράξεις όπως η φοροδιαφυγή.
Χθες ο κ. Τσίπρας, σε μια προσπάθεια να δείξει ότι είναι έτοιμος να κάνει στροφή στον ρεαλισμό, στάθηκε δίπλα στα τρακτέρ και είπε στους αγρότες: «Εχουν γίνει λάθη στο παρελθόν. Και για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, κι εσείς έχετε κάνει λάθη». Και στη συνέχεια, έσπευσε να λειάνει τις εντυπώσεις από την αυστηρή διατύπωση λέγοντας: «Δεν φταίτε βέβαια εσείς. Μπήκατε σε μια λογική, σας έβαλαν τα κόμματα που κυβερνούσαν σ’ αυτή την λογική. Και η Αριστερά φταίει, γιατί στην κρίσιμη στιγμή δεν έπρεπε να ζητάμε όλα τα κιλά – όλα τα λεφτά, έπρεπε να ζητάμε προοπτική». Και συνεχίζοντας στον ίδιο τόνο υπογράμμισε, σε μια συνολική αυτοκριτική για την οικονομία, με αφορμή τα προβλήματα των αγροτών: «Επρεπε να ζητάμε να στηριχθεί η οικονομία μας όχι στις φούσκες, στα δάνεια, αλλά να στηριχθεί στην παραγωγή».

Στην υπόλοιπη τοποθέτησή του ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας «εσάς δεν μπορεί να σας επιτάξει», υποσχέθηκε φθηνό πετρέλαιο και ρεύμα και τους ζήτησε να κάνουν «έξυπνη και εναλλακτική» αγωνιστική κινητοποίηση. «Το αγροτικό κίνημα, ο ξεσηκωμός του κόσμου του μόχθου στην ύπαιθρο, θα είναι το τελειωτικό χτύπημα σ’ αυτή την άδικη πολιτική που καταστρέφει τη χώρα» είπε. «Θα τους χτυπήσετε εκεί που τους πονάει, και είμαι βέβαιος ότι θα το κάνετε αυτό με έξυπνο τρόπο, με εναλλακτικές σκέψεις».

Ο ΣΤΟΧΟΣ. Η αυστηρότητα του κ. Τσίπρα προς τους αγρότες, μια ομάδα στην οποία το ΚΚΕ συνεχίζει να κρατάει τις δυνάμεις του, δημιούργησε αίσθηση αλλά και ερωτηματικά. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Κουμουνδούρου, πάντως, και οι αγρότες περιλαμβάνονται στο άνοιγμα του κόμματος προς ομάδες επαγγελματιών και κατηγορίες πολιτών στις οποίες υπάρχει διαπιστωμένο έλλειμμα επιρροής. Μια από αυτές είναι, για παράδειγμα, οι μεγαλύτερες ηλικίες. Το άνοιγμα στους αγρότες έχει στόχο όχι μόνο να διευρύνει την επιρροή του κόμματος, αλλά και να διεμβολίσει τη συνδικαλιστική επιρροή του ΚΚΕ, ιδιαίτερα στον Κάμπο.

Πληθαίνουν οι αγρότες, ανοιχτοί παραμένουν οι δρόμοι
Πληθαίνουν στα μπλόκα οι αγρότες, χωρίς πάντως να εμποδίζουν την κυκλοφορία των οχημάτων. Τρακτέρ παραμένουν στον κόμβο της Νίκαιας Λάρισας, στον Λευκώνα Σερρών, όπου συγκεντρώθηκαν χθες αγρότες σχεδόν από ολόκληρο τον Νομό, στην Κουλούρα Ημαθίας, (στο πλευρό των παραγωγών βρέθηκαν χθες οδηγοί ταξί και αστικών λεωφορείων) στο ύψος του σιδηροδρομικού σταθμού της Νάουσας, στο οδικό δίκτυο του Κιλκίς, στα διόδια Αιγινίου στην Πιερία, στον κόμβο Πετραλώνων και στην Κασσάνδρεια Χαλκιδικής.

ΤΑ ΝΕΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.