Επτά στρέμματα παραχωρεί το υπουργείο Εθνικής Αμυνας για την ανάδειξή τουςΘεσσαλονίκη: Στο στρατόπεδο Π.Μελά τα αρχαία που «βρήκε» το μετρό

Επτά στρέμματα και δύο μεγάλα κτίρια από το στρατόπεδο Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη παραχωρεί το υπουργείο Εθνικής Αμυνας στη Γενική Γραμματεία Πολιτισμού προκειμένου να στεγαστούν και να αναδειχθούν οι αρχαιότητες που έχουν έρθει στο φως από τις ανασκαφές λόγω της κατασκευής του μετρό.

Τα αρχαία που έχουν αποσπασθεί από το σημείο όπου βρέθηκαν, θα εκτίθενται εν υπαίθρω ενώ για τα πλέον ευπαθή προβλέπονται στέγαστρα.

Οσο για τα κτίρια θα χρησιμεύσουν ως αποθήκες, κυρίως, των ευρημάτων και ως εργαστήρια συντήρησης. Παράλληλα όμως κάποιες από τις αίθουσες θα είναι και επισκέψιμες για το κοινό.

Ας σημειωθεί μάλιστα ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες ήρθε στο φως ακόμη ένα χρυσό στεφάνι, το ένατο στη σειρά στην περιοχή του αρχαίου νεκροταφείου στα δυτικά του βόρειου λιμανιού της πόλης.

Το στεφάνι, που αναπαριστά κλαδιά ελιάς, χρονολογείται στα τέλη του 4ου – αρχές του 3ου π.Χ. αιώνα και βρισκόταν σε μία γυναικεία ταφή.

Αυτή η θετική για τα αρχαία του μετρό της Θεσσαλονίκης εξέλιξη προέκυψε ύστερα από συνεργασία των γενικών γραμματέων τριών υπουργείων, του κ. Στ. Σιμόπουλου από το υπουργείο Ανάπτυξης, του κ. Αντώνη Οικονόμου από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και της κυρίας Λίνας Μενδώνη από το υπουργείο Πολιτισμού αλλά και από συναντήσεις με τους επικεφαλής του Γ΄ Σώματος Στρατού, την τοπική αυτοδιοίκηση και τις αρμόδιες εφόρους Αρχαιοτήτων, κυρίες Χρυσάνθη Μαυροπούλου και Βασιλική Μισαηλίδου.

Η υπογραφή της παραχώρησης μάλιστα πρόκειται να γίνει εντός της εβδομάδας.

Ενδιαφέρον είναι ότι στο σημείο όπου βρίσκεται το στρατόπεδο πρόκειται να καταλήγει η διαδρομή του μετρό, το οποίο θα διευκολύνει έτσι και τους επισκέπτες στον νέο εκθεσιακό χώρο που αναμένεται να συντελέσει στην αναβάθμιση των δυτικών συνοικιών της πόλης.

Αλλωστε τα αρχαία θα φαίνονται και από τον δρόμο – τα μεγαλύτερα τουλάχιστον – προσκαλώντας το κοινό να τα δει και από κοντά.

Αμεσα εξάλλου αρχίζει η μελέτη για τη μετακίνηση των αρχαιοτήτων, ενώ η διαδικασία θα διαρκέσει περί τους τρεις μήνες.

Θυμίζουμε ότι πριν από λίγες μόνον ημέρες το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει τη μεταφορά των ευρημάτων της βυζαντινής εποχής της Θεσσαλονίκης, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και ο ρωμαϊκός μαρμάρινος δρόμος των 75 μέτρων, που αποκαλύφθηκε σε βάθος οκτώ μέτρων στον σταθμό «Βενιζέλος».

Οσον αφορά τα κινητά ευρήματα, που έχουν αποκαλυφθεί κατά τις ανασκαφές, φθάνουν τις 23.000.

Θερμού Μαρία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You missed