Αυστηροποιούνται οι διατάξεις του ποινικού κώδικα για τους δράστες που θα έχουν μαζί τους καλάσνικωφ ή χειροβομβίδες αλλά και για τους εμπόρους ναρκωτικών.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης προβλέπεται η επιβολή ποινών ισόβιας κάθειρξης στους δράστες ληστειών που φέρουν βαρύ οπλισμό (καλάσνικοφ, πυροβόλα όπλα, κ.λπ.), ενώ, με ποινές κάθειρξης τιμωρούνται και εκείνοι που κατέχουν ή φέρουν παράνομα πολεμικά τυφέκια, πολυβόλα, χειροβομβίδες και άλλο οπλισμό.

Επίσης, αυστηροποιούνται οι ποινές και για τους μεγαλεμπόρους ναρκωτικών. Αναλυτικότερα, οι ιδιαίτερα διακεκριμένες περιπτώσεις διακίνησης (όπου δράστης κάνει χρήση όπλων ή έχει σκοπό να προκαλέσει τη χρήση ναρκωτικών από ανήλικο ή να μεταχειριστεί ανήλικο για την τέλεση του εγκλήματος ή προκάλεσε βαριά σωματική βλάβη ή θάνατο ή ενεργεί κατ’ επάγγελμα), τιμωρούνται με την εσχάτη των ποινών (ισόβια κάθειρξη) ή με πρόσκαιρη κάθειρξη 10-20 ετών και χρηματική ποινή μπορεί να φτάσει τις 600.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο κώδικα, εξορθολογίζεται η ποινική μεταχείριση των κατηγορούμενων, δίνεται έμφαση στη θεραπευτική αντιμετώπιση των τοξικομανών και όχι στην ποινική καταστολή, ενώ, για τους κατ’ επάγγελμα εμπόρους ναρκωτικών ουσιών με προσδοκώμενο όφελος πάνω από 75.000 ευρώ οι ποινικές κυρώσεις θα είναι αυστηρότερες, αφού, δεν θα αναγνωρίζονται δυνατότητες ηπιότερης μεταχείρισης λόγω τοξικομανίας.

Μετά τους οικονομικούς εισαγγελείς έρχεται ο Εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς

Ακόμη, καθιερώνεται ο θεσμός του Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς, ο οποίος θα εκτελεί τα καθήκοντά του κατά πλήρη και αποκλειστική απασχόληση (δεν θα αναλαμβάνει άλλες υποθέσεις) και θα συνεπικουρείται από τουλάχιστον δύο εισαγγελείς ή αντεισαγγελείς Πρωτοδικών. Η επιλογή του θα γίνεται από Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο. Όπως έχει διευκρινίσει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντ. Ρουπακιώτης, η θέσπιση του Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς δεν αποσκοπεί στην κατάργηση των θεσμοθετημένων θέσεων των δύο Οικονομικών Εισαγγελέων (Γρ. Πεπόνη και Σπ. Μουζακίτη).

Επίσης, με διαδικασίες εξπρές θα εκδικάζονται, πλέον, οι υποθέσεις κακουργηματικού χαρακτήρα για τις περιπτώσεις επίορκων υπαλλήλων, τόσο του στενού όσο και του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα (ΔΕΚΟ, κρατικών τραπεζικών υπαλλήλων, κ.λπ.) ενώ, προβλέπεται η υποχρεωτική επιβολή χρηματικής ποινής στο 50πλάσιο του ωφελήματος που αποκομίζουν οι επίορκοι δημόσιοι λειτουργοί-υπάλληλοι από παράνομη συναλλαγή.

Άλλη διάταξη του νομοσχεδίου συνιστά επιβαρυντική περίπτωση – κατά την επιμέτρηση της ποινής – η τέλεση εγκλημάτων που διαπράττονται από μίσος, εθνικό, φυλετικό, θρησκευτικό ή λόγω διαφορετικού γενετήσιου προσανατολισμού, ενώ, προβλέπεται η δυνατότητα αναψηλάφησης της δίκης ενώπιον των ελληνικών πολιτικών δικαστηρίων, σε περίπτωση ευδοκίμησης προσφυγής από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Εξάλλου, προβλέπεται συγκεκριμένος χρόνος, μέσα στον οποίο θα πρέπει να περατώνεται η ανάκριση, η υποβολή πρότασης από τον εισαγγελέα στο δικαστικό συμβούλιο και η έκδοση, από αυτό, σχετικού βουλεύματος σε υποθέσεις διαφθοράς, μείζονος κοινωνικού ενδιαφέροντος και δημοσίου συμφέροντος, στις οποίες οι κατηγορούμενοι κρατούνται προσωρινά (προφυλάκιση), ώστε να αντιμετωπιστεί το απαράδεκτο φαινόμενο της αποφυλάκισης αυτών, λόγω συμπλήρωσης του 18μηνου.

Σύμφωνα με άλλη παράγραφο του νομοσχεδίου, ο εργοδότης υποχρεούται να επαναπασχολήσει τον εργαζόμενο που απέλυσε, εφόσον η απόλυσή του κρίθηκε άκυρη και καταχρηστική από τα δικαστήρια, ενώ, προσαρμόζεται η νομοθεσία στις αποφάσεις του Αρείου Πάγου, αναφορικά με το ύψος των προστίμων που μπορούν να επιβληθούν για προσβολή της προσωπικότητας, της τιμής και της υπόληψης από δημοσιεύματα Τύπου και εκπομπές ραδιοτηλεοπτικών μέσων.

Έτσι, για τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται δεν θα ισχύει το κατώτατο πλαφόν που προβλέπει η νομοθεσία, αλλά, θα επιβάλλονται κατά περίπτωση, ανάλογα με τον βαθμό του παραπτώματος και τη ζημιά που προκαλεί.

Real.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.