Στα 360 ευρώ για 3-9 μήνεςhttp://p-nstatic.doldigital.net/taneawebstatic/722A9E6A2015F233BB40C9E89DE0BA38.jpg

Από τον ερχόμενο Μάρτιο αναμένεται να χορηγηθεί το επίδομα ανεργίας στους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι διέκοψαν τη δραστηριότητά τους εξαιτίας της κρίσης.

Οι προϋποθέσεις και το ύψος του επιδόματος εξετάσθηκαν την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας υπό τον Γ. Βρούτση, με τη συμμετοχή διοικητών των Ταμείων και υπηρεσιακών παραγόντων.

Το επίδομα θα μπορούν να λάβουν ασφαλισμένοι του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (δικηγόροι, μηχανικοί) και του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.

Σύμφωνα με τα Νέα, το ύψος του επιδόματος θα είναι 360 ευρώ και θα χορηγείται για χρονικό διάστημα από 3 έως και 9 μήνες.

Δικαιούχοι του επιδόματος είναι όσοι διέκοψαν τη δραστηριότητά τους από την 1η Ιανουαρίου του 2012 και μετά, εφόσον είχαν τουλάχιστον 3 χρόνια ασφάλισης και εισόδημα έως 30.000 ευρώ για τα έτη 2011 και 2012, εφόσον όμως δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σχετική πρόβλεψη θα υπάρξει και για επαγγελματίες που βρέθηκαν εκτός αγοράς πριν από το 2012.

Εκτιμάται ότι για την καταβολή του επιδόματος θα διατεθούν 50 εκατ. ευρώ και μέσα στο 2013 θα καταβληθεί σε 20.000 δικαιούχους.

Η σχετική διάταξη πρόκειται να συμπεριληφθεί σε νομοσχέδιο «σκούπα» του υπουργείου Εργασίας που, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή έως το τέλος του μήνα.

Το επίδομα ανεργίας για τους ελεύθερους επαγγελματίες είχε θεσμοθετηθεί με τον νόμο 3986/2011, «Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015» αλλά δεν έχει δοθεί έως σήμερα, αν και, όπως υποστηρίζουν οι οργανώσεις των ελευθέρων επαγγελματιών, έχουν εισπραχθεί εισφορές 90 εκατ. ευρώ τα οποία όμως έχουν ήδη διατεθεί για την καταβολή συντάξεων.

Τη θεσμοθέτηση νέας διάταξης είχαν ζητήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, οι διοικητές των Ταμείων προκειμένου να ξεπερασθούν ασάφειες του προηγούμενου νόμου που ενδέχεται να δημιουργούσαν εμπόδια στις διαδικασίες της διάθεσης κονδυλίων και της καταβολής του επιδόματος.

Με το ίδιο νομοσχέδιο θα επιλύονται και άλλα ζητήματα, όπως η εφαρμογή του προγράμματος «Αριάδνη» εργασιακά θέματα, θέματα που αφορούν την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας και μέτρα για την ενίσχυση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας με επιπλέον προσωπικό και μέσα (με αυτοκίνητα, έξοδα κίνησης για τους επιθεωρητές κ.ά.).

ΕΣΕΕ: Ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ασφαλισμένων με οφειλές

Ένταξη της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης των ασφαλισμένων που έχουν οφειλές προς τον ΟΑΕΕ στην επικείμενη υπουργική απόφαση για την ενεργοποίηση του λογαριασμού ανεργίας των εμπόρων, δυνατότητα χρήσης του ηλεκτρονικού συστήματος από όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ΙΚΑ, καθώς και «πάγωμα» και κεφαλαιοποίηση των μέχρι σήμερα οφειλών, τόσο προς τον ΟΑΕΕ όσο και προς το ΙΚΑ, ζήτησε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, με επιστολή της προς το υπουργείο Εργασίας.

Ειδικότερα, με την έκδοση υπουργικής απόφασης η Συνομοσπονδία επιθυμεί «να τροποποιηθεί η υπουργική απόφαση Φ4 0035/ οικ.5136/ 413/ 2011, ώστε να καλύψει για μία διετία και όσους από τους συναδέλφους έχουν μόνο ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ΟΑΕΕ». Η συγκεκριμένη τροποποίηση, όπως σημειώνεται, είναι δίκαιη γιατί θα καλύψει, σε μία δυσχερή εποχή, ανθρώπους που έχουν στηρίξει στο παρελθόν τον ασφαλιστικό φορέα, δεν συνεπάγεται ιδιαίτερα μεγάλο κόστος και θα ενισχύσει σημαντικά το κοινωνικό προφίλ της κυβέρνησης, σε μια εποχή βαθιάς κρίσης και δύσκολων αποφάσεων.

Η ΕΣΕΕ αναφέρεται στην παρέμβαση του διοικητή του ΙΚΑ, Ροβέρτου Σπυρόπουλου, ο οποίος ανακοίνωσε ότι δυνατότητα υποβολής μηνιαίας αναλυτικής δήλωσης εισφορών μέσω Διαδικτύου, θα έχουν μόνο επιχειρήσεις οι οποίες έχουν εξοφλήσει ή έχουν επιλύσει με διακανονισμό διαφορές που είχαν εντοπιστεί τον αμέσως προηγούμενο μήνα.

Για όσες επιχειρήσεις δεν έχουν εξοφλήσει ή δεν έχουν διακανονίσει, το σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής θα κλειδώνει και δεν θα είναι δυνατή η σχετική υποβολή.

Αυτό, εκτιμά η Συνομοσπονδία, θα έχει ως συνέπεια τη διόγκωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των εν λόγω επιχειρήσεων προς το ΙΚΑ και την αδικαιολόγητη αποστέρηση του Ιδρύματος από σημαντικά έσοδα.

Για τον λόγο αυτό, ζητά την αναστολή του αποκλεισμού των επιχειρήσεων, που έχουν οφειλές τις οποίες δεν έχουν ρυθμίσει, από το σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής, καθώς δεν είναι δυνατό να χρησιμοποιείται το σύστημα αυτό ως εργαλείο «ψυχολογικής πίεσης» προς τους επιχειρηματίες, να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν άμεσα τις υποχρεώσεις τους.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, αρκετή πίεση έχουν, ήδη, από την ύφεση και την παρατεταμένη οικονομική κρίση και ορισμένοι από αυτούς είναι θαύμα πώς καταφέρνουν και επιβιώνουν ακόμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You missed