Δημόσια εκδήλωση της ΔΗΜΑΡ με συνταγματολόγους και πολιτικούς επιστήμονες στις 30 Ιανουαρίου
Επιχειρώντας να ανοίξει ο δημόσιος διάλογος για το πολιτικό σύστημα, το κομματικό χρήμα, το εκλογικό σύστημα και την αντιμετώπιση της πολιτικής διαφθοράς, η ΔΗΜΑΡ οργανώνει στις 30 Ιανουαρίου ημερίδα με εισηγήσεις από συνταγματολόγους και πολιτικούς επιστήμονες.
Το κόμμα του κ. Φ. Κουβέλη, παράλληλα με τις δράσεις που ξεκινά για την ανεργία – όχι απλώς εν είδει προτάσεων αλλά επιχειρησιακού σχεδίου, κοστολογημένου – παρεμβαίνει με επίκεντρο την εξυγίανση του πολιτικού συστήματος.
Αν και η εκδήλωση αυτή έρχεται μέσα στη δίνη της διερεύνησης υποθέσεων πολιτικής διαφθοράς, η Αγ. Κωνσταντίνου διατείνεται ότι την είχε στον σχεδιασμό της από καιρό, υπολογίζοντας να την «τρέξει», αφότου έκλεινε ο κύκλος των κυβερνητικών προσπαθειών για την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη. Όπως λένε από το ηγετικό επιτελείο της ΔΗΜΑΡ, «η χώρα κατάφερε να μείνει σε ευρωπαϊκή τροχιά, και πλέον ανοίγεται το πεδίο για αναγκαίες θεσμικές πρωτοβουλίες που αφορούν την εξυγίανση της πολιτικής ζωής».
Πάντως, ήδη στο μικροσκόπιο και των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης έχει τεθεί το ζήτημα νομοθετικών παρεμβάσεων, ακόμα και για το πολιτικό χρήμα.
Στην ημερίδα θα γίνουν εισηγήσεις από τους συνταγματολόγους κκ. Νίκο Αλιβιζάτο και Γιώργο Σωτηρέλη, τον καθηγητή στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ηλία Νικολακόπουλο και τη Συνήγορο του Πολίτη, πανεπιστημιακό κυρία Καλλιόπη Σπανού. Θα συντονίζει ο βουλευτής και Καθηγητής Εγκληματολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιάννης Πανούσης.
Την εκδήλωση θα ανοίξει, από πλευράς ΔΗΜΑΡ, ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής και βουλευτής κ. Σπύρος Λυκούδης, ενώ θα κλείσει ο κ. Φ. Κουβέλης, κάνοντας πολιτική τοποθέτηση και συνοψίζοντας τα συμπεράσματα της συζήτησης.
Τα θέματα που θα αναπτυχθούν αφορούν τον μετασχηματισμό του πολιτικού και διοικητικού συστήματος, στις θεσμικές παρεμβάσεις για τη διερεύνηση του πόθεν έσχες των πολιτικών και όσων διαχειρίσθηκαν δημόσιο χρήμα, αλλά και στα ζητήματα του εκλογικού συστήματος, των εκλογικών περιφερειών, της χρηματοδότησης των κομμάτων, της εσωκομματικής δημοκρατίας.
Το πρώτο ζητούμενο, όπως συνηθίζει να λέει ο κ. Κουβέλης, παραμένει ένα ανασυγκροτημένο, παραγωγικό κι αποτελεσματικό κράτος, με βραχίονα της ανάταξης της χώρας τη δημόσια διοίκηση υπό την καθοδήγηση ενός ριζικά διαφορετικού πολιτικού συστήματος. Η ΔΗΜΑΡ, και προεκλογικά, υποστήριζε ότι οι δομικές αδυναμίες του πολιτικού συστήματος μετατράπηκαν σε πρόβλημα πολιτικής διεύθυνσης της χώρας και αυτό – μεταξύ άλλων παραγόντων – με τη σειρά του οδήγησε στο οξύ οικονομικό πρόβλημα.