Εντείνονται οι πιέσεις της τρόικας για περικοπές στις Ενοπλες Δυνάμεις, παρά το γεγονός ότι τόσο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς όσο και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος έχουν διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συμβεί κάτι τέτοιο.
Ειδικότερα, δεν πρόκειται να αφήσουν σε ησυχία τις Ενοπλες Δυνάμεις οι δανειστές της χώρας, οι οποίοι -σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες- έχουν θέσει από τον περασμένο Νοέμβριο νέες απαιτήσεις περικοπών για τους στρατιωτικούς και τα Σώματα Ασφαλείας.
Οι τροϊκανοί, πριν αναχωρήσουν από την Αθήνα τον περασμένο Νοέμβριο, έθεσαν νέες απαιτήσεις, στις οποίες, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται η εφαρμογή των μέτρων του 2014 μέσα στο 2013. Τα εν λόγω μέτρα αφορούν περικοπές άνω των 90.000.000 ευρώ, ενώ -όπως γράψαμε- το θέμα είχε τεθεί πρόσφατα σε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών. Επιπλέον η τρόικα ζητάει την κατάργηση των μισθολογικών προαγωγών και την πλήρη εξομοίωση των αποδοχών για κάθε βαθμίδα ιεραρχίας σε Ενοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας.
Ωστόσο, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας έχει τονίσει προς την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών και ειδικότερα στον υπουργό Γιάννη Στουρνάρα, καθώς τόσο ο υπουργός Πάνος Παναγιωτόπουλος όσο και ο ειδικός γραμματέας Αντώνης Οικονόμου έχουν επιλέξει να μη συνομιλούν με τους εκπροσώπους των δανειστών μας, ότι τέτοιου είδους ζητήματα δεν μπαίνουν καν προς προβληματισμό.
Αλλωστε, οι περικοπές που έχουν υποστεί από το 2009 τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ξεπερνούν κάθε λογική, με συνέπειες, που μπορεί η τρόικα να παριστάνει ότι αγνοεί, ωστόσο θα γίνουν σύντομα ορατές. Οι στρατιωτικοί έχουν υποστεί μέσα σε τρία χρόνια περικοπές στις αποδοχές τους που ξεκινούν από το 31,88% και φτάνουν το 45,42% ανάλογα με τον βαθμό και την οικογενειακή κατάσταση! Πρόκειται για ασύλληπτα ποσοστά, που έχουν κυριολεκτικά «διαλύσει» τη ψυχολογία των στελεχών του στρατεύματος.
Είναι πραγματικά απορίας άξιον ποιος και πώς θα ανακοινώσει σ’ έναν ΕΠΟΠ -για να πιάσουμε την πυραμίδα από τη βάση της- ότι θα πρέπει να ζει με λιγότερα από 700 ευρώ, υπηρετώντας σε κάποια ακριτική μονάδα. Ακόμη χειρότερα αν αυτός ο άνθρωπος είχε κάνει το… λάθος να δημιουργήσει οικογένεια. Οσοι δε δεν είχαν προλάβει είναι δεδομένο ότι δεν μπορούν ούτε καν να το ονειρευτούν.
Αλλωστε, οι στρατιωτικοί δεν αποτελούν απλούς δημοσίους υπαλλήλους, για να προλάβουμε όσους σπεύσουν να κάνουν ατυχείς συγκρίσεις με υπαλλήλους του υπόλοιπου δημόσιου τομέα. Οι περισσότεροι ΕΠΟΠ, για να αναφερθούμε σ’ όσους έχουν πλέον τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης, είναι στρατιώτες που υπηρετούν αποκλειστικά σε μονάδες πολύ μακριά από το σπίτι τους και είναι βέβαιο ότι πλέον με τον μισθό που θα μπαίνει στη τσέπη τους δεν θα μπορούν να τα βγάλουν πέρα.
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ