Μπορεί να θεωρείται δεδομένη η έγκριση της καταβολής των 9,2 δισ. ευρώ από το Eurogroup, όμως η ελληνική πλευρά γνωρίζει καλά πως δεν υπάρχουν περιθώρια χαλάρωσης και καθυστερήσεων.
Για να λάβει η Αθήνα την δόση του Φεβρουαρίου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ είναι προαπαιτούμενη η επικαιροποίηση του μεσοπρόθεσμου, η οποία θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει τις “οροφές” δαπανών (3ετίας) για τους φορείς του Δημοσίου. Για τη δόση του Μαρτίου – επίσης ύψους 2,8 δισ. ευρώ – , προαπαιτούμενα είναι η ολοκλήρωση των σχεδίων διαχείρισης του προσωπικού των υπουργείων, έτσι ώστε να προσδιοριστεί το πλεονάζον προσωπικό αλλά και να εκπονηθεί το σχέδιο απομάκρυνσης έως το τέλος του 2014, όπως επίσης η αναθεώρηση προς τα κάτω των τιμών των φαρμάκων με βάση τις τρεις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χαμηλότερες τιμές.
Έως τέλος Μαρτίου, οπότε θα έχει ολοκληρωθεί η επόμενη αξιολόγηση από τη Τρόικα, θα πρέπει να έχει θεσμοθετηθεί η αυτονομία της φορολογικής διοίκησης και να έχουν εκχωρηθεί οι αρμοδιότητες του μόνιμου γ.γ. Εσόδων, να έχει εκπονηθεί σχέδιο για τη διαφθορά στο Δημόσιο με ειδική πρόβλεψη για εφορίες- τελωνεία, να έχει καταστεί λειτουργικός ένας μόνιμος μηχανισμός αυτόματης αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, όπως επίσης να έχουν μεταφερθεί 40 νέα ακίνητα στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.
Από τη δόση του Ιανουαρίου, τα 7,2 δισ ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα υπόλοιπα 2 δισ ευρώ θα καλύψουν για τις ανάγκες του προϋπολογισμού και για την εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου.
Σύμφωνα με το Mega, στον προϋπολογισμό και στις οφειλές του Δημοσίου θα καταλήξουν και οι δόσεις του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου που ανέρχονται συνολικά στα 5,6 δισ ευρώ. Οι χρηματοδοτικές ανάγκες του α΄ τριμήνου αφορούν στα 4,2 δισ ευρώ του ελλείμματος, στα 4,1 δισ ευρώ της ωρίμανσης του χρέους και στο 1,5 δισ ευρώ για τη πληρωμή οφειλών του Δημοσίου.