Εάν σε έξι μήνες δεν ολοκληρώσουν μελέτες εκσυγχρονισμού τουςhttp://p-nstatic.doldigital.net/taneawebstatic/15E3421006EA1317DE91705CFD2AA301.jpg

Ωρολογιακή βόμβα η οποία εφόσον εκραγεί θα σημάνει την απώλεια αρκετών ιαματικών πηγών από Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) κρύβεται στο υπό διαβούλευση πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού.

Συγκεκριμένα, στη διάταξη για τον ιαματικό θερμαλιστικό τουρισμό, στο τελευταίο άρθρο αναφέρεται ότι στις επιχειρήσεις εκμετάλλευσης των ιαματικών πηγών που δεν έχουν υποβάλει τα δικαιολογητικά του νόμου 4049/2012 δίδεται προθεσμία έξι μηνών για την υποβολή τους.

«Μετά το πέρας της προθεσμίας αυτής σφραγίζονται οριστικά και η αξιοποίηση της ιαματικής πηγής μεταφέρεται στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου – ΤΑΙΠΕΔ», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο νομοσχέδιο στην περίπτωση που δεν υποβληθούν τα συγκεκριμένα δικαιολογητικά.

Σημειώνεται ότι η σχετική προθεσμία του νόμου 4049/2012 εξέπνευσε στις 12 Δεκεμβρίου 2012. Τώρα δίδεται εξάμηνη παράταση, αντί παράτασης ενός έτους που ο ίδιος ο νόμος προέβλεπε ότι θα μπορούσε να δοθεί με υπουργική απόφαση.
Στα απαιτούμενα δικαιολογητικά περιλαμβάνεται τοπογραφικό διάγραμμα της τοποθεσίας όπου βρίσκεται η ιαματική πηγή, υδρογεωλογική μελέτη, ραδιολογική έκθεση, μικροβιολογικές, φυσικές και χημικές αναλύσεις, καθώς και υγειονομική έκθεση για τις ενδείξεις και αντενδείξεις των ιδιοτήτων του ιαματικού φυσικού πόρου.

Παρά τη λήξη της αρχικής προθεσμίας, ελάχιστες αιτήσεις έχουν κατατεθεί, αφενός λόγω του υπερβολικά μεγάλου αριθμού δικαιολογητικών και αφετέρου λόγω της οικονομικής αδυναμίας των φορέων να καλύψουν το υψηλό κόστος των μελετών, που απαιτούνται. Οπως αναφέρουν εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδος, δεδομένου ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, ο κίνδυνος οι ιαματικές πηγές να σφραγιστούν ήδη από αυτό το καλοκαίρι και να χαθούν από την κυριότητα των ΟΤΑ είναι ορατός.

Για τις περισσότερες πηγές έχει εκπονηθεί σημαντικό τμήμα των γεωλογικών στοιχείων του φακέλου, παραμένουν όμως σε εκκρεμότητα όλα τα «θεραπευτικά στοιχεία» που θα πιστοποιούν την αναγνώρισή τους.

Σημειώνεται ότι από τις 720 ιαματικές πηγές της χώρας ούτε οι 100 δεν λειτουργούν. Αλλά ακόμη και αυτές παραμένουν δέσμιες της αδιαφορίας που έχουν επιδείξει όλες οι κυβερνήσεις εδώ και δεκαετίες.

Αντίθετα, στις χώρες της Ευρώπης ο θερμαλισμός ανθίζει με σύγχρονες υποδομές, καταρτισμένο προσωπικό, κοινωνικές δομές, εργασιακά σωματεία και ασφαλιστικούς φορείς. Η Ιταλία το 2011 είχε δεχθεί στις λουτροπόλεις της 20 εκατ. επισκέπτες, ενώ οι δικές μας μόλις μετά βίας άγγιξαν τα 2 εκατ. και αυτά από εσωτερικό τουρισμό.

Εκτός από τα λουτρά Αιδηψού όλες οι άλλες λουτροπόλεις φυτοζωούν, όπως τα λουτρά των Θερμοπυλών, της Κύθνου, του Καϊάφα και της Υπάτης. Ενώ κάποιες νέες μονάδες, στα Λουτρά Νιγρίτας, Μεθάνων, Θερμοπυλών, Καϊάφα, για να γίνουν ανταγωνιστικές χρειάζονται τεράστιες επενδύσεις.

Σημειώνεται ότι σε άλλο άρθρο του πολυνομοσχεδίου που βρίσκεται σε διαβούλευση προβλέπεται πως οι δήμοι που επιθυμούν να επενδύσουν στον χώρο των ιαματικών πηγών θα πρέπει να υποβάλουν άμεσα τα επενδυτικά σχέδιά τους στον ΕΟΤ προς έγκριση. Σε κάθε περίπτωση, τονίζεται, η επένδυση θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε διάστημα τεσσάρων χρόνων. Εάν αυτό δεν συμβεί, ο ΕΟΤ θα ανακαλεί αμέσως τις πράξεις παραχώρησης και θα αποβάλλει τους ΟΤΑ από τις ιαματικές πηγές.

Κώστας Ντελέζος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You missed