Με 265 ψήφους «πέρασε» η πρόταση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ – Δεν πέρασαν οι προτάσεις για Βενιζέλο, Παπανδρέου, Παπαδήμοhttp://p-nstatic.doldigital.net/taneawebstatic/1DBC1AC1647072C9689BA8A42184F367.jpg

Κατά πλειοψηφία και έπειτα από μία θυελλώδη συνεδρίαση με αντεγκλήσεις, ενστάσεις και διακοπές στις δύο σήμερα το πρωί, η Βουλή αποφάσισε την παραπομπή του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου σε Προανακριτική Επιτροπή για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Αντιθέτως, κατά πλειοψηφία αποφασίστηκε να μην παραπεμφθεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλης Βενιζέλος, ούτε οι πρώην Πρωθυπουργοί Γιώργος Παπανδρέου και Λουκάς Παπαδήμος.

Μόνο για τον πρώην υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου θα συγκροτηθεί τελικώς ειδική επιτροπή για την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Όπως προέκυψε από την ψηφοφορία υπέρ της πρότασης της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ τάχθηκαν 265 βουλευτές κατά 6 και παρών 3.

Στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, που ζητούσε και την παραπομπή Βενιζέλου, ψήφισαν 129 υπέρ 26 κατά και βρέθηκαν 4 άκυρα.

Στην πρόταση ΑΝΕΛ- ΧΑ, που ζητούσαν επιπλέον τις παραπομπές Παπανδέου και Παπαδήμου, 110 τάχθηκαν υπέρ, 28 κατά και τρία “παρών”.

Στην ψηφοφορία για την συγκρότηση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης, συμμετείχαν συνολικά 294 βουλευτές. Απουσίαζαν οι βουλευτές Χρήστος Αηδόνης και Θεόδωρος Παραστατίδης (ανεξάρτητοι), Κώστας Τζαβάρας (ΝΔ), Ηρώ Διώτη και Γιάννης Σταθάκης (ΣΥΡΙΖΑ), Θωμάς Ψύρρας (ΔΗΜΑΡ).

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας έχουν ως εξής:

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Στην πρώτη κάλπη που αφορούσε τον πρώην υπουργό Γ. Παπακωνσταντίνου βρέθηκαν 294 ψηφοδέλτια, από τα οποία έγκυρα ήταν 286, τα άκυρα 5, ενώ υπήρξαν και τρία λευκά ψηφοδέλτια.

Υπέρ της πρότασης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ ψήφισαν 265 βουλευτές, κατά ψήφισαν 6, ενώ «παρών» δήλωσαν τρεις.

Υπέρ της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν 129 βουλευτές, καταψήφισαν 26, ενώ «παρών» δήλωσαν 4.

Υπέρ της πρότασης ΑΝΕΛ – ΧΑ ψήφισαν 110 βουλευτές, κατά 28, ενώ «παρών» δήλωσαν τρεις βουλευτές.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, είναι ο μόνος εγκαλούμενος πρώην υπουργός που παραπέμπεται σε Προκαταρκτική Επιτροπή. Όπως ανακοίνωσε ο προεδρεύων, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, η Επιτροπή θα αποτελείται από 15 βουλευτές, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν παραδώσει πόρισμα στις 25 Φεβρουαρίου.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

Στην κάλπη για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, βρέθηκαν 225 ψηφοδέλτια, από τα οποία έγκυρα ήταν 154, άκυρα 15 και λευκά 56.
Υπέρ της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν 124 βουλευτές, κατά 24,ενώ «παρών» δήλωσαν 2.
Υπέρ της πρότασης ΑΝΕΛ- ΧΑ ψήφισαν 104 βουλευτές, κατά 23, ενώ «παρών» δήλωσε ένας.

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Στην τρίτη κάλπη για τον Γιώργο Παπανδρέου βρέθηκαν 224 ψηφοδέλτια, από τα οποία έγκυρα ήταν 107, άκυρα 14 και λευκά 103. Υπέρ της πρότασης παραπομπής του πρώην Πρωθυπουργού, τάχθηκαν 80, κατά 19, ενώ «παρών» δήλωσαν 8.

Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ

Στην τέταρτη κάλπη για τον κ. Λουκά Παπαδήμο βρέθηκαν 221 ψηφοδέλτια, εκ των οποίων 114 έγκυρα, άκυρα 7 και 111 λευκά.
Υπέρ της πρότασης ΑΝΕΛ – ΧΑ τάχθηκαν 63 βουλευτές, κατά τάχθηκαν 34 και «παρών» δήλωσαν 6.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η καταγραφή των βουλευτών που επέλεξαν να ψηφίσουν μονάχα σε μία κάλπη – την πρώτη που αφορούσε τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Πρόκειται για τους εξής βουλευτές:

Χαράλαμπος Αθανασίου, Χρ. Λαζαρίδης, Πύρρος Δήμας, Δ. Αβραμόπουλος, Όλγα Κεφαλογιάννη, Φωτεινή Πιπιλή, Νότης Μηταράκης, Κώστας Σκανδαλίδης, Σοφία Βούλτεψη, Βύρων Πολύδωρας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, Α. Λοβέρδος, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, Θάνος Μωραίτης, Ιωάννης Μανιάτης, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Χρήστος Γκόκας, Μάκης Βορίδης, Αθανάσιος Μπούρας, Παρασκευή Χριστοφιλοπούλου, Γιώργος Παπανδρέου, Απόστολος Κακλαμάνης, Μάριος Σαλμάς, Ευάγγελος Μπασιάκος, Γιάννης Καράμπελας, Βασίλης Υψηλάντης, Δημήτρης Κρεμαστινός, Συμεών Κεδίκογλου (ΠΑΣΟΚ), Ιωάννης Κουτσούκος, Γεωργία Μπατσαρά, Λευτέρης Αυγενάκης, Βασίλης Κεγκέρογλου, Σταύρος Καλαφάτης, Γιάννης Ιωαννίδης, Ευ. Βενιζέλος (σ.σ. σε μία μόνο κάλπη είχε δικαίωμα να πάει) Σταύρος Καλογιάννης, ‘Αννα – Μισέλ Ασημακοπούλου, Μιχάλης Κασσής, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Γιώργος Καλαντζής, Ασημίνα Σκόνδρα, Σπύρος Ταλιαδούρος, Γιώργος Γεωργαντάς, Πάρις Κουκουλόπουλος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, Γιάννης Βρούτσης, Παναγιώτης Ρήγας, Λεωνίδας Γρηγοράκος, Χρήστος Κέλλας, Φίλιππος Σαχινίδης, Νίκος Σηφουνάκης, Αθανάσιος Νάκος, Αντώνης Σαμαράς, Δημήτρης Σαμπαζιώτης, Δημήτρης Σαλτούρος, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Διονύσης Σταμενίτης, Κώστας Κουκοδήμος, Γιώργος Κωνσταντόπουλος, Μάνη Παπαδημητρίου, Δημήτρης Τσουμάνης, Αχμέτ Χατζή Οσμάν, Κωνσταντίνος Σκρέκας, Ευθύμιος Καρανάσιος, Ιωάννης Δριβελέγκας Κωστής Μουσουρούλης, Κώστας Τριαντάφυλλος.

Ο βουλευτής της ΝΔ, Παύλος Σιούφας ψήφισε μόνο στην κάλπη για Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλο.

* Η Θεοδώρα Τζάκρη είναι η μόνη βουλευτής του ΠΑΣΟΚ που ψήφισε και στις τέσσερις κάλπες.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος ανέφερε ότι ο τύπος των ψηφοδελτίων θυμίζει τα ομοιόμορφα ψηφοδέλτια της εκλογής του Χρ. Σαρτζετάκη, υποστήριξε δε πως επιχειρείται αποτροπή παραπομπής των προσώπων που δεν επιθυμεί η κυβέρνηση και γι αυτό οι βουλευτές των ΑΝΕΛ θα ψηφίσουν σε κάθε ψηφοδέλτιο όλες τις προτάσεις.

Εκ μέρους του ΚΚΕ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Σπύρος Χαλβατζής είπε ότι τα ψηφοδέλτια θα πρέπει να αναφέρουν το κάθε ένα το όνομα του εγκαλούμενου και από κάτω τα αδικήματα που συνολικά προτείνονται από τα κόμματα για την συγκρότηση Προανακριτικής. Δήλωσε όμως ότι πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία.

«Δεν υπάρχει καμία σκοπιμότητα, είναι αυτονόητο αυτό. Η προανακριτική Επιτροπή, αν συσταθεί μπορεί να αποφασίσει διεύρυνση της έρευνας και για άλλα αδικήματα» τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής, προσθέτοντας πως ο τρόπος που προκρίθηκε για την ψηφοφορία ήταν και αποτέλεσμα της σύμφωνης γνώμης της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής.

Τελικώς, δι εγέρσεως εγκρίθηκε ο τύπος του ψηφοδελτίου.

Τα ψηφοδέλτια που διανεμήθηκαν στους βουλευτές ανέφεραν το όνομα του εγκαλούμενου και τα αδικήματα για τα οποία προτείνεται η παραπομπή σε Προανακριτική από κάθε κόμμα ξεχωριστά.

Τα προβλήματα που οδήγησαν νωρίτερα σε διακοπή

Παρά τη συμφωνία που υπήρξε το μεσημέρι για τέσσερις κάλπες και ένα ψηφοδέλτιο ανά πρόσωπο, λίγο πριν από την έναρξη της διαδικασίας εμφανίστηκαν νέα ζητήματα.

Θέμα προέκυψε την τελευταία στιγμή με τα ψηφοδέλτια και για το εάν αυτά θα πρέπει να έχουν αναλυτικά τις κατηγορίες ανά πρόσωπο για το οποίο καλούνται να αποφασίσουν οι βουλευτές.

Ο Δ.Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ) ζήτησε να τυπωθούν νέα ψηφοδέλτια, στα οποία για κάθε πρόταση να υπάρχουν τα προτεινόμενα αδικήματα για κάθε πρόταση, ώστε να έχουν ευχέρεια επιλογής οι βουλευτές.

«Η άποψη (που εξέφρασε νωρίτερα ο Μ.Βορίδης εκ μέρους της ΝΔ) ότι τα ψηφοδέλτια δεν αθροίζονται μπορεί να οδηγήσει σε φιάσκο» είπε ο κ. Παπαδημούλης.

Ο πρόεδρος του Σώματος, Β.Μεϊμαράκης, τελικά διέκοψε τη διαδικασία προκειμένου να υπάρξει διαβούλευση μεταξύ των εκπροσώπων των κομμάτων.

Πρόβλημα, όμως, προέκυψε και από τη δικογραφία που απέστειλαν στη Βουλή οι οικονομικοί εισαγγελείς με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και το ΚΚΕ να ζητούν αναβολή.

Αναβολή ζήτησαν Καμμένος και Παπαρήγα

Με δεδομένο τον φάκελο με τις καταθέσεις ενώπιον του οικονομικού εισαγγελέα που διαβιβάστηκε απόψε στη Βουλή, η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα έθεσε το ενδεχόμενο να μετακινηθεί η ψηφοφορία γιατί όπως είπε «αν μέσα στο πακέτο αυτό προκύπτει κάτι απαλλακτικό για κάποιον που θα ήθελαν οι βουλευτές να ψηφίσουν παραπομπή, πρέπει να το μελετήσουν».

Μπορεί να χρειαστεί μια Κ.Ο. που δεν έρχεται με προκάτ απόψεις να προσθέσει ή να αφαιρέσει πρόσωπα, είπε η κ. Παπαρήγα.

Την αναβολή της ψηφοφορίας για αύριο το πρωί ζήτησε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος καθώς το βράδυ της Πέμπτης διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον υπουργό Δικαιοσύνης, συμπληρωματική αναφορά του εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος με επισυναπτόμενα έγγραφα σχετικά με την υπόθεση.

Έντονη αντιπαράθεση Βενιζέλου-Τσίπρα

«Δεν έχουμε στόχο να στοχοποιήσουμε πρόσωπα, αλλά ένα σύστημα κλεπτοκρατίας που έριξε τη χώρα στα βράχια» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας όταν ανέβηκε στο βήμα της Βουλής σημειώνοντας: «Απαιτούμε από τον Πρωθυπουργό να απαντήσει. Θα καλύψει αυτούς που κράτησαν το στικάκι; Δεν δικαιούται να σιωπά και να συγκαλύπτει. Μας δημιουργεί την εντύπωση σαν να καταβάλει τόκο στον κ. Βενιζέλο για την πρωθυπουργοποίηση του».

Άμεση ήταν η αντίδραση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος πήρε το λόγο για να κατηγορήσει τον κ. Τσίπρα ότι δεν τον θέλει ως πολιτικό αντίπαλο αλλά ως κατηγορούμενο.

«Όλη η τοποθέτηση του ήταν ένα κήρυγμα βαθιάς σύγχυσης Ενοχλήθηκε από την πολιτική μου κριτική, αλλά δεν πήρε σαφή θέση στις κατηγορίες για τη στρατηγική σκευωρίας Είστε ψευδεπίγραφα ριζοσπάστες» πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.

«Είπα πως σήμερα θα δω με κατανόηση όλα όσα καταθέτει ο κ. Βενιζέλος, αλλά δεν μπορώ να μην σχολιάσω “φωνάζει ο κλέφτης για φοβηθεί ο νοικοκύρης”» ανταπάντησε ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε παιδαριώδεις και αστήρικτες τις σε βάρος του κατηγορίες, τις οποίες, όπως είπε, διαψεύδουν τα γεγονότα. Μίλησε, μάλιστα, για «τρία χτυπήματα κατά της σκευωρίας» και καταφέρθηκε εμμέσως κατά του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη.

Ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε τις «συνασπισμένες δυνάμεις της οπισθοδρόμησης» ότι βρίσκονται σε κατάσταση νευρικότητας, μετά την αποτυχία τους στις εκλογές και τη συμφωνία στις αρχές Δεκεμβρίου.

«Δεν έμεινε τίποτα άλλο, έμεινε το ρεσάλτο με στόχο το ΠΑΣΟΚ, γιατί είναι ο εγγυητής της πολιτικής σταθερότητας. Γι’ αυτό πρέπει να χτυπηθεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ» είπε ο Βενιζέλος, κάνοντας λόγο για ομολογημένο στόχο -από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ- να πέσει η κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε για αμηχανία και αντιφάσεις την αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας ότι «εκτεθήκατε από τις αποκαλύψεις» και περίμενε ότι θα αποσύρουν την πρόταση.

«Αντί για αυτό κρυφτήκατε πίσω από την ιστορία με τις κάλπες. Αδειαστήκατε τελείως. Δεν σας ενδιαφέρει η αλήθεια, αλλά να την κάνετε μοχλό μίας πολιτικής σκευωρίας» είπε.

Παράλληλα, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι βρίσκεται πίσω από ένα «δίκτυο οργανωμένων συκοφαντικών διαρροών», λέγοντας μάλιστα ότι υπήρξε οργανωμένη διασπορά ψευδών ειδήσεων εν όψει της εκ νέου άφιξης του υλικού από τη Γαλλία.

Παπακωνσταντίνου: «Δεν έχασα το CD»

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι δεν υπήρχε μια λίστα αλλά το αρχικό CD περιείχε περίπου 2.000 αρχεία με αντίστοιχα ονόματα καταθετών.

«Δεν έχασα το CD», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου τονίζοντας ότι το παρέδωσε στη γραμματέα του για φύλαξη. «Δεν ξέρω πού είναι σήμερα».

Και συνέχισε: «Και εδώ να τονίσω κάτι, γιατί υπάρχει μια ολόκληρη φιλολογία για συνεργάτες μου. Αν υπάρχει ευθύνη – όποια ευθύνη – αυτή βαρύνει αποκλειστικά εμένα. Κανέναν άλλο. Τόσο ο συνεργάτης μου που μου έφερε τα 20 ονόματα, όσον και όποιος έκανε το αντίγραφο σε usb, ενήργησαν αυστηρά υπό τις οδηγίες μου.

» Είναι προφανές ότι αντικειμενικά – πολιτικά – πράγματι φέρω ευθύνη γι αυτό. Είναι προφανές ότι έπρεπε να υπάρξει καλύτερη διαχείριση και μεγαλύτερη επιμέλεια».

» Κάποιοι με θέλουν αποδιοπομπαίο τράγο», δήλωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι δεν έκανε περιουσία από την πολιτική. «Ας αναλογιστούν όλοι τις ευθύνες τους», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου και κατέληξε: «με ενδιαφέρει το όνομά μου να είναι καθαρό».

ΔΟΛ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.