Οι άμαχοι είναι τα θύματα μιας στρατηγικής έντονου εκφοβισμού που διεξάγεται μέσω εντατικών βομβαρδισμών βόρεια της επαρχίας Ιντλίμπ στη Συρία, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (Medecins Sans Frontieres/MSF).
Καθώς οι μάχες εντείνονται στο βόρειο τμήμα του δρόμου που συνδέει το Χαλέπι με την Ιντλίμπ, οι κυβερνητικές δυνάμεις βομβαρδίζουν πόλεις και χωριά αδιακρίτως. Μια ομάδα των MSF έχει επιστρέψει από πόλη στο βόρειο τμήμα της επαρχίας Ιντλίμπ που έχει βομβαρδιστεί κατ’ επανάληψη τους τελευταίους μήνες. Η μόνη ιατρική εγκατάσταση που λειτουργεί ακόμα στην πόλη είναι μια μυστική κλινική, η λειτουργία της οποίας υποστηρίζεται από ντόπιους και κάποιους Σύριους γιατρούς. Μετά τους έντονους βομβαρδισμούς, το εθελοντικό προσωπικό της κλινι! κής δίνει τη δική του μάχη για να περιθάλψει έναν πολύ μεγάλο αριθμό τραυματιών και διατρέχοντας οι ίδιοι σοβαρό κίνδυνο στην προσπάθειά τους να υποστηρίξουν τη λειτουργία της κλινικής και να εκκενώσουν τους πιο σοβαρά τραυματίες σε νοσοκομεία που βρίσκονται έξω από την πόλη.
«Το αίσθημα αλληλεγγύης που επικρατεί στην πόλη είναι εντυπωσιακό, αν σκεφτεί κανείς ότι πρόκειται για μια πόλη που την έχουν εγκαταλείψει πολλοί κάτοικοί της, και στην οποία καταφθάνουν εκτοπισμένοι από άλλες βομβαρδισμένες περιοχές», λέει ο Δρ. Αντριέν Μαρτώ, από την ομάδα των MSF. «Οι άνθρωποι εδώ αναλαμβάνουν χρέη νοσηλευτή, ή ακόμα και χειρουργού, για μικροεπεμβάσεις, επειδή πολύ απλά δεν υπάρχει κανένας άλλος να το κάνει.»
«Όμως η σοβαρότητα των τραυμάτων και οι κίνδυνοι που υπάρχουν κατά την εκκένωσή των τραυματιών, έχουν ως αποτέλεσμα πολλοί να πεθαίνουν επειδή δεν λαμβάνουν θεραπεία ή δεν εκκενώνονται έγκαιρα,» σημειώνει ο Δρ, Μαρτώ. «Η πλειοψηφία των ασθενών που εισάγονται στο νοσοκομείο των MSF στην επαρχία Ιντλίμπ, είναι κάτοικοι της περιοχής που έχουν τραυματιστεί σοβαρά.
Τους τελευταίους 18 μήνες, κάτοικοι της πόλης, με τη βοήθεια ντόπιου ιατρικού προσωπικού και των εργαζομένων της κοινότητας, κάνουν ό,τι μπορούν για να αλληλοϋποστηριχθούν, παρά το φυσικό κίνδυνο και τις σοβαρές ελλείψεις σε σημαντικές προμήθειες, όπως σε πόσιμο νερό, ψωμί και γάλα σε σκόνη. Δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα στην περιοχή, και η τιμή του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Κοινοτικές επιτροπές πρόνοιας υποστηρίζουν 1.300 περίπου άπορες οικογένειες που έχουν χάσει τα σπίτια τους, τα μέλη της οικογένειάς τους και τις πηγές εισοδήματος.
Στις πόλεις και τα χωριά γύρω από την πόλη Ιντλίμπ, οι αδιάκριτοι και ολοένα και σφοδρότεροι βομβαρδισμοί από τις κυβερνητικές δυνάμεις θέτουν σε κίνδυνο τον άμαχο πληθυσμό. Ο διευθυντής των επιχειρήσεων των MSF, Δρ. Μέτζο Τερζιάν, αναφέρει «Από τη στιγμή που μας εμποδίζουν να εργαστούμε στην πλευρά που βρίσκονται οι κυβερνητικές δυνάμεις, δεν είμαστε σε θέση να είμαστε αμερόληπτοι ως προς την κατάσταση αυτή. Πρέπει, ωστόσο, να πούμε ότι γινόμαστε μάρτυρες μιας πραγματικής στρατηγικής εκφοβισμού, ενορχηστρωμένης από τη Συριακή κυβέρν! ηση, εναντίον όλων των κατοίκων της περιοχής».
Οι ομάδες των MSF εργάζονται σε τρία νοσοκομεία στη βόρεια και βορειοδυτική Συρία σε περιοχές που ελέγχονται από ένοπλες αντιμαχόμενες ομάδες, όπου η οργάνωση παρέχει επείγουσα ιατρική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της χειρουργικής φροντίδας και των ιατρικών εξετάσεων. Από τον Ιούνιο του 2012 μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου 2013, οι ομάδες των MSF έχουν περιθάλψει πάνω από 10.000 ασθενείς και έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από 900 χειρουργικές επεμβάσεις. Στην Ιορδανία, το Λίβανο και το Ιράκ, που συνορεύουν με τη Συρία, οι MSF παρέχουν ιατρική φροντίδα κυρίως σε Σύριους πρόσφυγες.