Τα τέσσερα άρθρα ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία σε ονομαστική ψηφοφορία – Τα υπόλοιπα ψηφίστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες – Ενστάσεις για επιμέρους ρυθμίσεις από ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ – Αιχμές και από την Ντόρα Μπακογιάννη – Ι. Στουρνάρας:«Δεν είμαι σπαγκοραμμένος, τηρώ τις υποσχέσεις μας για να παίρνουμε τις δόσεις»Νόμος του κράτους κατά πλειοψηφία το νέο φορολογικό

Απάντηση σε όσους άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση για φορομπηχτική πολιτική ζητώντας ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τις ευπαθείς ομάδες της κοινωνίας που δοκιμάζονται την περίοδο αυτή, έδωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας, ο οποίος, υπενθυμίζεται, δεν έκανε δεκτές ούτε τις τροπολογίες που κατέθεσαν ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ.

«Δεν είμαι σπαγκοραμμένος, αλλά τηρώ τις υποσχέσεις μας για να παίρνουμε τις δόσεις», δήλωσε λίγο πριν την ψηφοφορία επί των άρθρων του φορολογικού νομοσχεδίου, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι αν πάμε καλύτερα με το πρωτογενές έλλειμμα, τότε το 2014 μπορεί να υπάρξει αναπλήρωση κάποιων απωλειών.

Ο κ. Στουρνάρας επιτέθηκε σε όσους τον κατηγορούν για ανάλγητη οικονομική πολιτική υποταγμένη στους πιστωτές της χώρας, λέγοντας ότι «εγώ μειώνω το χρέος και αυτό είναι ευθύνη, ενώ το να το μοιράσω είναι λαϊκισμός»!

Μάλιστα επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ και στα κόμματα της αντιπολίτευσης που αντιμάχονται την κυβέρνηση, δηλώντας πως το «όχι σε όλα δεν είναι εποικοδομητική στάση». «Αυτή είναι η πολιτική του ξένοιαστου καβαλάρη ή του τζάμπα μάγκα», είπε με έμφαση, ενώ σχολιάζοντας το ταξίδι του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλ. Τσίπρα την προσεχή Δευτέρα στο Βερολίνο, όπου θα έχει συνάντηση με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών κ. Β. Σόιμπλε, σημείωσε: «Θα πάει να δώσει διαπιστευτήρια στον κ. Σόιμπλε. Αυτό λέγεται ΣΥΡΙΖΑ εσωτερικού και ΣΥΡΙΖΑ εξωτερικού…».

Η ψηφοφορία

Ολοκληρώθηκε στη μία μετά τα μεσάνυχτα η ονομαστική ψηφοφορία επί των τεσσάρων άρθρων του φορολογικού νομοσχεδίου δίχως εκπλήξεις, καθώς επιβεβαιώθηκε η ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Έτσι επί 288 ψηφισάντων 162 βουλευτές τάχθηκαν “υπέρ” των επίμαχων άρθρων ενώ τα καταψήφισαν 121 βουλευτές.
Τα υπόλοιπα άρθρα ψηφίστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες.

Προηγήθηκε έντονη διαμάχη, με την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για «φορομπηχτικά» μέτρα, ενώ ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ ζήτησαν εκ νέου από τον Γιάννη Στουρνάρα να γίνουν δεκτές οι προτάσεις τους για αλλαγές.

Η συζήτηση στη Βουλή

Υπό την σκιά της λίστας Λαγκάρντ και των πολιτικών παρενεργειών της, αλλά και της σκληρής κριτικής που ασκεί η αντιπολίτευση, καθώς και των ενστάσεων που σημειώνονται από την ΔΗΜΑΡ και το ΠαΣοΚ για επιμέρους ρυθμίσεις (συντελεστής φορολόγησης των υψηλών καταθέσεων και διάταξη για τα άτομα με αναπηρία), η αντιπαράθεση διεξάγεται σε υψηλούς τόνους.
Είναι ενδεικτικό ότι η ΔΗΜΑΡ διά της κυρίας Ασημίνας Ξηροτύρη διατύπωσε τις σοβαρές επιφυλάξεις της για το άρθρο 2 που αφορά στην φορολόγηση των καταθέσεων. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι «αν δεν υπάρξει μέχρι το τέλος συγκερασμός απόψεων και αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των καταθέσεων, η ΔΗΜΑΡ θα διαφωνήσει» (αφορά την αύξηση από 15% σε 17,5% για καταθέσεις πάνω από 50.000 ευρώ). Αλλά και από το ΠαΣοΚ ο κ. Π. Κουκουλόπουλος εξέφρασε την δυσφορία του για την απόρριψη από τον υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα των τροπολογιών που είχαν καταθέσει το κόμμα του και η ΔΗΜΑΡ, ενώ υπογράμμισε ειδικότερα για την ρύθμιση που αφορά τα άτομα με αναπηρία, ότι υπάρχει θέμα ηθικής και πολιτικής τάξης και ως εκ τούτου το ΠαΣοΚ θα επιμείνει.

«Το νομοσχέδιο θα μπορούσε πράγματι να είναι καλύτερο. Η πίεση όμως ήταν μεγάλη και, έστω κάτω από δύσκολες συνθήκες, πετύχαμε πολλά» ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ, Απόστολος Βεζυρόπουλος, που κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι δεν επιδεικνύουν νηφαλιότητα και υπευθυνότητα, δεν καταθέτουν καμία πρόταση και ρεαλιστικό σχέδιο για την έξοδο από την κρίση.

O εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Γελαλής αξιοποίησε τη συζήτηση του φορολογικού για να δηλώσει: «Ο κ. Βενιζέλος ήρθε εδώ χθες, όχι για το φορολογικό, αλλά ως ταύρος σε υαλοπωλείο να μας πει ότι φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ που υπάρχει η λίστα Λαγκάρντ».

Προσέθεσε, επίσης, ότι «παρέλειψε να πει ότι δεν πήρε ούτε ένα ευρώ το δημόσιο. Και δεν ανέφερε ούτε τις ισχύουσες διατάξεις. Δηλαδή, από την στιγμή που είχε μια τέτοια πληροφορία, έπρεπε να τη δώσει στο ΣΔΟΕ για την αξιοποίησή της».

Εκ μέρους της κυβέρνησης ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης επιχείρησε να στείλει αυστηρό μήνυμα για την πάταξη της φοροδιαφυγής, τονίζοντας ότι το οικονομικό επιτελείο θα είναι σκληρό με εκείνους που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό χωρίς να τα δηλώσουν: «Δεν θα παίξω με την φοροδιαφυγή, δεν θα αφήσω αυτό το φαινόμενο να συνεχιστεί. Δεν αντέχει η χώρα, δεν αντέχουν οι πολίτες και δεν θα το αφήσουμε ως κυβέρνηση να συνεχιστεί», είπε χαρακτηριστικά.

Στην τοποθέτησή της η πρώην υπουργός της ΝΔ κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «άθροισμα φορολογικών και εισπρακτικών μέτρων και όχι βαθιά μεταρρύθμιση, όπως θα έπρεπε να είναι», καθιστώντας ωστόσο σαφές ότι είναι αναγκασμένη, όπως και άλλοι συνάδελφοί της να το υπερψηφίσει, λόγω των συνθηκών. Ενώ επανέφερε το ζήτημα αλλαγής του τρόπου φορολόγησης του πετρελαίου θέρμανσης και των καυσίμων λέγοντας ότι «στο τέλος, αν υπολογίσει κανείς τις επιστροφές αλλά και τα πρόστιμα που θα επιβληθούν στην χώρα μας λόγω ρύπανσης από όσα καίνε πολλοί στα τζάκια τους για να ζεσταθούν, η σούμα θα είναι αρνητική». Επίσης, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ καλώντας τον να προσέχει όταν μιλάει «για βία και τρομοκρατία», διότι, όπως είπε, «βία και τρομοκρατία είναι τα τρία παιδιά που έχασαν τη ζωή τους στην Marfin, τα γκαζάκια, οι καθηγητές στην ΑΣΟΕΕ που φοβούνται να μπουν να κάνουν μάθημα, ο Αιγύπτιος που ξυλοκοπήθηκε».

Φορομπηχτικό, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο Νότης Μαριάς από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ενώ σχολίασε και τη χθεσινή ομιλία του προέδρου του ΠαΣοΚ:

«Ακούσαμε τον κ. Βενιζέλο, ο οποίος ήρθε και τοποθετήθηκε κυρίως για το στικάκι. Αυτό όμως θα συζητηθεί, όταν έρθει η ώρα του. Θεωρούμε ότι υπάρχει ευθύνη των πρωθυπουργών και των υπουργών Οικονομικών, είναι ξεκάθαρη η θέση μας και γι΄αυτό ζητήσαμε να ελεγχθούν, ιδίως για την άμεση συνέργεια στο αδίκημα της φοροδιαφυγής. Δεν ακούσαμε πόσο απέδωσε η προσπάθεια του κ. Βενιζέλου στο ζήτημα της φοροδιαφυγής. Πόσους από τις λίστες έχει πιάσει» ανέφερε ο κ. Μαριάς.

«Η Χρυσή Αυγή δεν θα συμμετάσχει σε αυτή την απάνθρωπη και αντεθνική πολιτική. Βρίσκεται στο τελικό στάδιο η προσπάθεια τους να ξεπουλήσουν τη χώρα έναντι πινακίου φακής», είπε ο Ηλίας Παναγιώταρος από τη Χρυσή Αυγή.

Αργά βράδυ της Πέμπτης το φορολογικό νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής.

Σταυρόπουλος Λάμπρος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.