Αντ. Μανιτάκης: Είμαστε αποφασιμένοι να κερδίσουμε το στοίχημα της διοικητικής μεταρρύθμισης
Τις δυσκολίες που υπάρχουν κατά την υλοποίηση του λεγόμενου σχεδίου κινητικότητας και της αναδιάρθρωσης των κρατικών δομών, έθεσε με έναν εύσχημο τρόπο ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, όταν την Πέμπτη επιβεβαίωσε ότι θα υπάρξουν 25.000 μετατάξεις υπαλλήλων στο δημόσιο τομέα τη χρονιά που διανύουμε.
Ουσιαστικά, ο υπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι το …σύμπαν (υπουργεία, φορείς του δημοσίου, εργαζόμενοι) θα λειτουργήσει υπέρ της μεταρρύθμισης στη Δημόσια Διοίκηση, ώστε οι 25.000 υπάλληλοι που θα βγουν σε διαθεσιμότητα ή θα μετακινηθούν το 2013 να εξασφαλίσουν θέση εργασίας με μετάταξη.
Κατά τη συνάντηση που είχε την Πέμπτη, με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, τον οποίο ενημέρωσε για τις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο στο χώρο της δημόσιας διοίκησης, ο κ. Μανιτάκης, σε δημοσιογραφική ερώτηση αν οι κενές θέσεις που υπάρχουν στο Δημόσιο θα είναι τόσες ώστε να τις καλύψουν όλοι όσοι ενταχθούν στο σχέδιο κινητικότητας το 2013 απάντησε:
«Αν όλοι καταλάβουμε πόσο σημαντική είναι η ανακατανομή του προσωπικού στη δημόσια διοίκηση, εάν όλοι οι φορείς συνεργήσουν, αν οι δημόσιοι υπάλληλοι συναισθανθούν αυτή τη στιγμή την ευθύνη που έχουν απέναντι στη χώρα και συνειδητοποιήσουν πόσο σημαντικό είναι το έργο που επιτελούν πιστεύω ότι δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα με το σχέδιο της κινητικότητας 25.000 υπαλλήλων. Πρέπει όμως όλοι να καταλάβουν ότι αυτό δεν είναι θέμα μόνο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αλλά εξαρτάται από την συνέργεια όλων των Υπουργείων και την αποφασιστικότητα που θα επιδείξουμε. Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης είναι αποφασισμένο να προχωρήσει για να κερδηθεί το στοίχημα της Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο Πρωθυπουργός ενδιαφέρεται προσωπικά για την επιτυχία του το συγκεκριμένου ζητήματος και η Κυβερνώσα πλειοψηφία θα το υλοποιήσει. Πρέπει όμως να δουλέψουμε όλοι γι’ αυτό»!
Ο υπουργός ενημέρωσε τον κ. Κουβέλη για τον βασικό πυλώνα της μεταρρύθμισης, όπως χαρακτηρίζει ο κ. Μανιτάκης, την αξιολόγηση όλων των δομών όλων των υπουργείων και των υπηρεσιών του κράτους, καθώς επίσης και για την αξιολόγηση των ικανοτήτων του προσωπικού.
Επίσης, του παρουσίασε τις εκθέσεις αξιολόγησης των δομών των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Περιβάλλοντος, που έχουν ήδη ολοκληρωθεί και εγκριθεί από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης υπό την προεδρεία του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.
Παράλληλα, προανήγγειλε ότι θα ακολουθήσουν άλλες οκτώ εκθέσεις αξιολόγησης δομών υπουργείων, οι οποίες θα εγκριθούν, σήμερα Πέμπτη, από την ομάδα στήριξης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης, ενώ «στα τέλη Ιανουαρίου θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εκθέσεις αξιολόγησης των δομών των υπουργείων».
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Μανιτάκης «με την στήριξή του Πρωθυπουργού και των κομμάτων της συγκυβέρνησης είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε αταλάντευτα στην ριζική αναδιάρθρωση της Δημόσιας Διοίκησης και του κράτους γιατί αυτό είναι μια ανάγκη της κοινωνίας, η οποία μας το ζητάει επιτακτικά».
Πάντως, η προσπάθεια της κυβέρνησης και του κ. Μανιτάκη να πείσουν ότι η κινητικότητα δεν ισοδυναμεί με απολύσεις, κάθε άλλο παρά εύκολη είναι, μιας και η πραγματικότητα είναι σκληρή. Μάλιστα, τις νέες διαβεβαιώσεις ότι δεν θα γίνουν άλλες απολύσεις στο δημόσιο και ότι η διαθεσιμότητα δεν οδηγεί σε απολύσεις αλλά σε μετακινήσεις, μόλις χθες, Τετάρτη, σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή, διέψευσε ο ίδιος ο Όλι Ρεν.
Ο ευρωπαίος επίτροπος απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή ανέφερε μεταξύ άλλων ότι:
– ισχύει η δέσμευση της κυβέρνησης στο Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής τον Μάρτιο του 2012 που «προέβλεπε ότι 15.000 πλεονάζοντες εργαζόμενοι θα ετίθεντο, έως το τέλος του 2012, σε εργασιακή εφεδρεία, ανάλογα με τους φορείς ή τις μονάδες οι οποίες επρόκειτο να καταργηθούν ή να συρρικνωθούν»
-κατά την άποψη της Τρόικα, πρέπει να υπάρξει μέχρι το 2015 νέα μείωση προσωπικού κατά 70.000 άτομα, και ότι «αυτή η μείωση προσωπικού θα πρέπει να είναι στοχευμένη και όχι οριζόντια».
– η μείωση των δημοσίων υπαλλήλων θα «βασίζεται στην τρέχουσα κατάρτιση των οργανογραμμάτων και θα διευκολυνθεί από την πρόσφατη νομοθεσία η οποία επιτρέπει τις υποχρεωτικές απολύσεις».
Πάντως, ο κ. Μανιτάκης , την Πέμπτη, επιχείρησε να «λειάνει» τον αντίκτυπο – υπήρξαν ποικίλες αντιδράσεις – από τις δηλώσεις του στη Βουλή, όπου είχε αναφέρει ότι με στόχο τον δραστικό περιορισμό των οργανισμών του δημόσιου τομέα, η κυβέρνηση προτίθεται να διατηρήσει, μόνον τις αναγκαίες και χρήσιμες για το κοινωνικό σύνολο δημόσιες υπηρεσίες, «που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να επιτελέσουν ιδιωτικοί φορείς, υπό την απαράβατη προϋπόθεση ότι το κόστος λειτουργίας τους δεν θα επιβαρύνει υπέρμετρα ή αδικαιολόγητα τον έλληνα φορολογούμενο».
Ετσι, όταν ρωτήθηκε, μετά τη συνάντηση με τον κ. Κουβέλη, για τη θέση αυτή και τις αιτιάσεις ότι εκπέμπει απαξίωση του δημοσίου επεσήμανε ότι η μακρά πορεία του κοινωνικού κράτους έχει δείξει ότι υπάρχουν δημόσιες υπηρεσίες και τομείς κοινωνικής ωφέλειας που καλύπτουν δημόσιες ανάγκες τις οποίες δεν μπορεί να εξυπηρετήσει ο ιδιωτικός φορέας.
Επειδή αυτές, δεν είναι και δεν μπορεί να είναι κερδοφόρες, δεν ενδιαφέρουν τους ιδιώτες, σημείωσε και πρόσθεσε ότι αυτές τις υπηρεσίες αναλαμβάνει το κράτος πρόνοιας, που οφείλει με έναν τρόπο αποτελεσματικό, χρησιμοποιώντας χρήσιμες μεθόδους, να αποδεικνύει κάθε μέρα την ικανότητά του να τις εξυπηρετεί με το μικρότερο κόστος.
Ο κ. Κουβέλης, έφτασε στο υπουργείο, συνοδευόμενος από το βουλευτή Εύβοιας Δημήτρη Αναγνωστάκη και τον υπεύθυνο Πολιτικού Σχεδιασμού Σάκη Παπαθανασίου και εκτός του κ. Μανιτάκη, συναντήθηκε και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Δημήτρη Στεφάνου.
Μετά τη συνάντηση, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι αλλαγές που προωθεί το υπουργείο στο χώρο της δημόσιας διοίκησης θα οδηγήσουν στην ορθολογική ανακατανομή του προσωπικού και θα διαμορφώσουν το πλαίσιο για τον εξορθολογισμό της λειτουργίας του κράτους και για την πάταξη της γραφειοκρατίας.
Ειδική αναφορά κατά τη συζήτηση έγινε στην απρόσκοπτη εφαρμογή του πειθαρχικού δικαίου, στην οποία, σύμφωνα με τη ΔΗΜΑΡ, θα συμβάλλει ουσιαστικά και η ενεργοποίηση των νέων πειθαρχικών συμβουλίων του, τα οποία έχουν πλέον στην σύνθεσή τους εκπροσώπους της δικαστικής εξουσίας που, όπως σημειώνουν από την Αγ. Κωνσταντίνου, εγγυούνται την αμεροληψία και την ανεξαρτησία της κρίσης των συμβουλίων.
Μετά το τέλος της συνάντησης ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ έκανε την εξής δήλωση:
«Είχα την δυνατότητα να ενημερωθώ αναλυτικά από τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Αντώνη Μανιτάκη και τον Γενικό Γραμματέα κ. Στεφάνου αναφορικά με την προωθούμενη Διοικητική Μεταρρύθμιση, η οποία προχωράει και θα προχωρήσει αποφασιστικά. Αυτό είναι αναγκαίο για να εξασφαλιστεί ο εξορθολογισμός της δημόσια διοίκησης, μιας δημόσιας διοίκησης όπως την διεκδικούμε, ενταγμένη στην υπηρεσία του Ελληνικού λαού, συνδεδεμένη αναμφισβήτητα με την αποτελεσματικότητα του κράτους. Οι αξιολογήσεις δομών και ικανοτήτων, όπως και οι προωθούμενες συγχωνεύσεις υπηρετούν τον εξορθολογισμό και την αποτελεσματικότητα της δημόσια διοίκησης προς όφελος του Ελληνικού λαού».