Στο στόχαστρο τμήματα των Γρεβενών και Νοσηλευτικής Πτολεμαΐδας, ενώ σώζονται τα τμήματα της Φλώρινας
Περίπου 130 τμήματα απειλούνται να εξαφανιστούν από το χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η μεγάλη αφαίμαξη αναμένεται στα ΤΕΙ, καθώς καταργούνται ή συγχωνεύονται περί τα 110 τμήματα, ενώ μικρότερες είναι οι απώλειες στα πανεπιστήμια, από τα οποία θα καταργηθούν 20 τμήματα.
Μέσα σ’ αυτό το φόντο της συρρίκνωσης που φέρνει το «Σχέδιο Αθηνά» σε ΑΕΙ – ΤΕΙ, συναντήθηκε η ηγεσία του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.
Την περασμένη Παρασκευή επισκέφτηκαν την Αθήνα ο πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Χαραλαμπίδης και οι αντιπρόεδροι Νίκος Ασημόπουλος, Σ. Ταμουτσίδης και Νίκος Τσούνης, οι οποίοι συναντήθηκαν με τον γ.γ. του υπουργείου Παιδείας Αθανάσιο Κυριαζή. Ο τελευταίος διεμήνυσε στους διοικούντες του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας ότι μέχρι τέλη Φεβρουαρίου θα ξεκαθαρίσει το τοπίο και θα ληφθούν αποφάσεις για τα τμήματα που θα καταργηθούν, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του χάρτη της ανώτατης παιδείας με το «Σχέδιο Αθηνά».
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο εκπρόσωπους του υπουργείου Παιδείας «στοχοποίησε» τα τμήματα του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας που βρίσκονται στο «κόκκινο» και οδεύουν σε κατάργηση ή συγχώνευση. Η είδηση αυτής της στοχοποίησης εκ μέρους του αρμόδιου υπουργείου, είναι ότι βγαίνουν από το κάδρο τα γεωπονικά τμήματα της Φλώρινας, τα οποία ήταν τα πρώτα που θα έκλειναν, σύμφωνα με τις επιλογές της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας. Αντιθέτως, τώρα μπαίνουν στο κάδρο οικονομικά τμήματα και τμήματα πληροφορικής, καθώς και το τμήμα νοσηλευτικής Πτολεμαΐδας, τα οποία είναι υποψήφια προς κατάργηση, για διαφορετικούς λόγους το καθένα.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Π», ο γ.γ. του υπουργείου Παιδείας, φέρεται να είπε στον πρόεδρο και στους αντιπροέδρους του ΤΕΙ, ότι «απαιτείται ένας εξορθολογισμός και ένα συμμάζεμα στα οικονομικά τμήματα και στα τμήματα πληροφορικής, καθώς αλληλοκαλύπτονται με το ίδιο αντικείμενο. Επίσης υπάρχουν τμήματα που δεν διαθέτουν μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό και ουσιαστικά δεν μπορούν να λειτουργήσουν».
Να σημειωθεί ότι στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας τα υπάρχοντα οικονομικά τμήματα είναι: Διοίκησης Επιχειρήσεων, Λογιστικής και Χρηματοπιστωτικό στην Κοζάνη, στα Γρεβενά Εφαρμογών Εφοδιαστικής και Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και Οικονομία, ενώ στα οικονομικά τμήματα συμπεριλαμβάνεται και το Διεθνούς Εμπορίου στην Καστοριά. Κατά συνέπεια θεωρείται ότι βρίσκονται στο κόκκινο, κατά προτεραιότητα το Εφαρμογών Εφοδιαστικής των Γρεβενών, ίσως και το Διεθνούς Εμπορίου της Καστοριάς, ενώ ένα από τα οικονομικά τμήματα της Κοζάνης ενδεχομένως να συγχωνευτεί με κάποιο άλλο.
Επίσης, μπορεί να καταργηθούν λόγω έλλειψης μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού το τμήμα Νοσηλευτικής Πτολεμαΐδας και ένα το τμήμα Εφαρμοστικής Πληροφορικής στη Διοίκηση Εοιχειρήσεων Γρεβενών. Τα τμήματα αυτά λειτουργούν βασικά με έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό. Δεδομένου ότι οι προσλήψεις έκτακτου προσωπικού μειώθηκαν κατά 90%, ουσιαστικά είναι αδύνατο να λειτουργήσουν. Εκτός του εκπαιδευτικού προσωπικού μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε διοικητικό και ερευνητικό προσωπικό.
Καλά είναι τα νέα για την πόλη της Φλώρινας, καθώς τα γεωτεχνικά τμήματα που ήταν διαχρονικά στο στόχαστρο ως μη βιώσιμα, φαίνεται να σώζονται. Ο γ.γ. του υπουργείου Παιδείας φέρεται να δήλωσε ότι δίνεται βαρύτητα στα τμήματα που σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα, λόγω της επιστροφής στην πρωτογενή παραγωγή. Με βάση αυτή την κατεύθυνση παραμένουν τα τμήματα Ζωικής Παραγωγής, Φυτικής Παραγωγής και Εμπορίας & Ποιοτικού Ελέγχου Τροφίμων στη Φλώρινα.
Τέλος να σημειωθεί ότι το υπουργείο παιδείας επείγεται για τις τελικές αποφάσεις, προκειμένου τα τμήματα που θα καταργηθούν να μην συμπεριληφθούν στο μηχανογραφικό των υποψηφίων.