Η Ελλάδα βρίσκεται στην 34η θέση σύμφωνα με έρευνα του Economist

Ελβετία, Αυστραλία, Νορβηγία οι καλύτερες χώρες για να γεννηθείςΤι κοινό έχει η Ελβετία, η Αυστραλία και η Νορβηγία; Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Μονάδα Πληροφοριών του Economist, είναι οι τρεις καλύτερες χώρες για να γεννηθεί σήμερα ένα παιδί, ενώ η Ελλάδα στην 34η θέση. Η έρευνα εξέτασε 80 χώρες παγκοσμίως, βαθμολογώντας τις σύμφωνα με 11 παράγοντες για να καθορίσει «ποια χώρα θα παρέχει τις καλύτερες ευκαιρίες για μια υγιή, ασφαλή και ευημερούσα ζωή στα χρόνια που έρχονται».

Η μελέτη ενσωματώνει αντικειμενικά δεδομένα που αφορούν οικονομικές ευκαιρίες, στάνταρ υγείας και πολιτικές ελευθερίες, υποκειμενικές έρευνες ποιότητας ζωής και οικονομικές προβλέψεις για το 2030, όταν θα ενηλικιωθεί ένα παιδί που θα γεννηθεί εφέτος. Αλλα δεδομένα που λήφθηκαν υπόψη αφορούσαν την ισότητα των φύλων, τα ποσοστά ανεργίας, τα ποσοστά βίαιων εγκλημάτων  και το κλίμα.

Ενα από τα ενδιαφέροντα συμπεράσματα είναι ότι ο πλούτος όπως εμφανίζεται σύμφωνα με κατά κεφαλήν ΑΕΠ, και η ευτυχία, είναι δύο δεδομένα που σχετίζονται άμεσα, αν και όχι όσο θα περίμενε κανείς. Για την ακρίβεια το κατά κεφαλήν ΑΕΠ εξηγεί μόλις τα 2/3 της ικανοποίησης από τη ζωή που αισθάνονται ορισμένοι.  Αν κοιτάξει κανείς τον χάρτη θα καταλήξει ότι οι πλούσιες χώρες βρίσκονται ψηλά στην κατάταξη, αλλά υποχρεωτικά στην κορυφή. Οι ΗΠΑ και η Γερμανία, δύο παγκόσμιες οικονομικές υπερδυνάμεις, ισοβαθμούν στην 16η θέση, η Ιαπωνία βρίσκεται στην 25η και η Γαλλία και η Βρετανία στην  26η και 27η θέση αντιστοίχως.

Η Μέση Ανατολή παρέχει ορισμένα διδάγματα για τη σχέση χρημάτων-ευτυχίας. Σε γενικές γραμμές η περιοχή αυτή εμφανίζει χαμηλό σκορ, με δύο εξαιρέσεις. Το ανεπτυγμένο και δημοκρατικό Ισραήλ, το οποίο είναι εξίσου πλούσιο με μια μέση ευρωπαϊκή χώρα, βρίσκεται στην 20η θέση. Ομως, η κορυφαία χώρα της περιοχής (18η θέση) αντιστοιχεί στα πλούσια σε πετρέλαιο Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Σε γενικές γραμμές οι καλύτερες χώρες για να γεννηθεί κανείς είναι μικρές, ειρηνικές, ομοιογενείς και φιλελεύθερες δημοκρατίες. Ετσι, οι σκανδιναβικές χώρες βρίσκονται στην κορυφή μαζί με την Ιρλανδία, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τον Καναδά. Στις πρώτες 15 χώρες φιγουράρουν  επίσης η Αυστρία και η Ελβετία – γεγονός που δεν εκπλήσσει.

Η έκπληξη είναι  ότι στις κορυφαίες χώρες συμπεριλαμβάνονται και δυο πλούσιες ασιατικές πόλεις-κράτη, η Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ, αλλά και η Ταϊβάν. Από ό,τι φαίνεται είναι καλύτερο να γεννηθεί εκεί ένα παιδί από ό,τι για παράδειγμα στην Γερμανία.

Οσο για τις χειρότερες χώρες, είναι εκείνες που συνδυάζουν φτώχεια, λίγες ελευθερίες και ανισότητα. Συγκεκριμένα οι χειρότερες πέντε χώρες είναι η Ανγκόλα, το Μπαγκλαντές, η Ουκρανία, η Κένυα και τέλος  η Νιγηρία.

ΔΟΛ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.