Γάμοι και παιδιά τέλος! Η κρίση σκοτώνει το όνειρο των Θεσσαλονικέων να αποκτήσουν οικογένεια μέσα στο 2013. Τα νούμερα που αποκαλύπτει η δημοσκόπηση της Interview για τη «δημοκρατία» είναι τραγικά: οκτώ στους 10 αναβάλλουν την απόφαση να αποκτήσουν παιδιά, ενώ επτά στους 10 δεν τολμούν να ανέβουν τα σκαλιά της εκκλησίας.

Η μαύρη χρονιά που έφυγε τους αφήνει οργή και αγανάκτηση και στο κατώφλι του 2013 η απαισιοδοξία περισσεύει. Φοβούνται μήπως χάσουν την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, τρέμουν μια πιθανή χρεοκοπία της χώρας και τους στοιχειώνει ο εφιάλτης της ανεργίας. Αποκούμπι τους η οικογένεια, οι φίλοι και η Εκκλησία. Την Πολιτεία την έχουν ξεγράψει προ πολλού…

Τα σχέδια απαγορεύονται! Επτά στους 10 Θεσσαλονικείς είναι από λίγο έως καθόλου αισιόδοξοι για το 2013. Μάλιστα, στην ερώτηση ποιους στόχους θέτουν για το νέο έτος, πάνω από τέσσερις στους 10 απαντούν ότι δεν μπορούν να κάνουν σχέδια εξαιτίας της κρίσης, ενώ τρεις στους 10 θέτουν για το νέο έτος τον… ευσεβή στόχο να μη χάσουν τη δουλειά τους. Ενα 23,4% φιλοδοξεί να επεκταθεί επαγγελματικά κι ένα 19,5% να διατηρήσει το εισόδημά του.

Τρέμουν για την υγεία τους! Η δυσκολία πρόσβασης σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αναδεικνύεται σε κυρίαρχο φόβο για τους Θεσσαλονικείς (40,3%), ενώ η απειλή μιας οικονομικής κατάρρευσης της χώρας εξακολουθεί να τους απασχολεί έντονα (39%). Στην ερώτηση για τον μεγαλύτερό τους φόβο τη χρονιά που έρχεται (μέχρι δύο επιλογές) ακολουθεί η ανεργία με 37,7%, ενώ η απώλεια ή η μείωση της σύνταξης συγκεντρώνει ένα 20,8%. Η περικοπή μισθού έχει το μικρότερο ποσοστό (16,9%), καθώς ο κόσμος φαίνεται να πιστεύει, αλλά και να ελπίζει, ότι δεν υπάρχει περιθώριο για νέες μειώσεις στο εισόδημά του.

Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω! Με το ζωνάρι να σφίγγει όλο και περισσότερο, πάνω από ένας στους δύο Θεσσαλονικείς θα αφήσουν απλήρωτους λογαριασμούς το 2013, και μάλιστα περισσότερους από έναν. Σε πρώτη προτίμηση βρίσκεται η Εφορία (21,1%) -μήνυμα διόλου ευχάριστο για τα δημόσια ταμεία και τους στόχους της κυβέρνησης- και ακολουθούν το δάνειο/πιστωτική κάρτα, αλλά και το κινητό με 9,9%. Το εντυπωσιακό στην ερώτηση αυτή είναι ότι σχεδόν ένας στους δύο θα προσπαθήσει να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του στο νέο έτος. Το φιλότιμο του Ελληνα κι εδώ κάνει το θαύμα του.

Αποκούμπι η οικογένεια! Σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή οι Θεσσαλονικείς αντλούν σε ποσοστό 69% δύναμη από την οικογένεια, ενώ ένα 40% στρέφεται στους φίλους. Στο ερώτημα από πού αντλείτε προσωπικά δύναμη για το 2013 (μέχρι δύο επιλογές), ένα 23% απαντά «από κανέναν», ποσοστό που φανερώνει έναν εντυπωσιακά υψηλό βαθμό αποξένωσης από τον κοινωνικό περίγυρο, αλλά και απογοήτευσης, ένα 13% στρέφεται στην Εκκλησία, ένα 3% αναζητά τους κοινωνικούς φορείς και μόλις 1% περιμένει κάτι από την Πολιτεία.

Σε κρίση οι ανθρώπινες σχέσεις. Η δημοσκόπηση είναι όμως αποκαλυπτική και για τις κοινωνικές – συναισθηματικές σχέσεις των ανθρώπων εν μέσω κρίσης. Ετσι οκτώ στους 10 αναβάλλουν την απόκτηση παιδιών εν μέσω κρίσης, ενώ επτά στους 10 θεωρούν ότι η δύσκολη οικονομική συγκυρία θα επηρεάσει καταλυτικά την απόφασή τους να έρθουν εις… γάμου κοινωνία. Η κρίση όμως κλονίζει και τις ανθρώπινες σχέσεις. Πέντε στους 10 βλέπουν τα οικονομικά προβλήματα να επηρεάζουν τις οικογενειακές σχέσεις και τρεις στους 10 τις σχέσεις των ζευγαριών. Τα βαφτίσια και οι κουμπαριές δεν φαίνεται να επηρεάζονται σημαντικά από την οικονομική δυσκολία, καθώς συγκεντρώνουν ποσοστά 9,1% και 3,9%, αντίστοιχα.

Τη δημοσκόπηση εκπόνησε για λογαριασμό της «δημοκρατίας» η εταιρία ερευνών και δημοσκοπήσεων Interview σε δείγμα 405 ατόμων λίγες μέρες προτού εκπνεύσει το 2012.

Μαρία Μαθιοπούλου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.