Από τις 2.500 το Φεβρουάριο στις 12.500 τον Ιούνιο μέχρι να γίνουν 25.000
Με χρονικά ορόσημα που θέτει εν είδει «dead line» (ή αλλιώς γραμμή για το …μη παρέκει), πιέζει η κυβέρνηση τη δημόσια Διοίκηση, υπουργεία και φορείς του δημοσίου αλλά και την Αυτοδιοίκηση ώστε να υλοποιηθούν οι μνημονιακές δεσμεύσεις για τις αλλαγές στο κράτος και τη μείωση του προσωπικού.
Ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας υλοποίησης των πρώτων μετάταξεων για τους 2500 υπαλλήλους που ήδη έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, με επίκεντρο το έτος 2012, ενώ ο Ιούνιος καταγράφεται ως ο μήνας που θα έχει μπει το νερό στ΄αυλάκι για την μετακίνηση 12.500 εργαζομένων δηλαδή του 1/2 των 25.000 που έχουν «προγραφεί» προς διαθεσιμότητα με επίκεντρο τις δεσμεύσεις για το έτος 2013.
Παράλληλα, με μια…μαθηματική εξίσωση επιχειρεί ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντ. Μανιτάκης να αποδομήσει την ανησυχία των 2.500 εργαζομένων που ήδη έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και θεωρούν ότι τα περί μετακίνησης είναι ωραία λόγια τα οποία υποκρύπτουν τις απολύσεις στην πράξη.
Περισσότερες από 7.500 κενές θέσεις υπάρχουν στο δημόσιο τομέα, τις υπηρεσίες και στους εποπτευόμενους φορείς του αλλά και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, άρα, σύμφωνα με την αριθμητική του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, θα μετακινηθούν σε κάποια από αυτές όλοι οι (2.500) υπάλληλοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που εργάζονται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και έχουν ήδη τεθεί σε διαθεσιμότητα.
Τα κενά που καταγράφηκαν μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου του 2012 ήταν 7.500, με ενδεικτικές τις περιπτώσεις των αιτημάτων του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για την κάλυψη 2811 κενών (σήμερα έχουν ξεπεράσει τα 3000), του υπουργείου Εργασίας με καταγεγραμμένα 897 κενά και του υπουργείου Εσωτερικών που φτάνουν τα 1115 αιτήματα για να καλυφθούν κενές θέσεις.
Το ισοζύγιο των προς κάλυψη κενών θέσεων και των 2500 σε διαθεσιμότητα υπαλλήλων ανέδειξε ο κ. Μανιτάκης , κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ευ. Βενιζέλο, προσπαθώντας για πολλοστή φορά αφ΄ενός να πείσει για την αναγκαιότητα εξορθολογισμού της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης και αφ’ ετέρου να διαβεβαιώσει ότι η διαθεσιμότητα ισοδυναμεί με μετάταξη και όχι με απόλυση.
Ετσι, ο κ. Μανιτάκης επεσήμανε ότι σε ότι αφορά το Πρόγραμμα Κινητικότητας, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει ήδη συγκεντρώσει τις ανάγκες, τα κενά των Υπουργείων, έχει επεξεργαστεί τα στοιχεία και τις προσεχείς ημέρες θα εκδώσει ανακοίνωση με την οποία θα καλεί τις υπηρεσίες και στη συνέχεια τους υπαλλήλους που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα να συμπληρώσουν τις αιτήσεις, για να μεταφερθούν στις νέες θέσεις τους.
«Τα κενά είναι πολυπληθέστερα των συγκεκριμένων διαθεσιμοτήτων, άρα δεν υπάρχει παραμικρή αμφιβολία ότι όλοι όσοι βρίσκονται σε διαθεσιμότητα θα μετακινηθούν. Η διαδικασία επαναλαμβάνω αρχίζει άμεσα. Πιστεύω ότι από τα τέλη Ιανουαρίου ή τον Φεβρουάριο θα έχουνε γίνει, ίσως και ολοκληρωθούν οι πρώτες μετακινήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο κ. Μανιτάκης προανήγγειλε ότι γίνεται από τώρα ο προγραμματισμός και η τεχνική προετοιμασία ώστε να είναι σε θέση το υπουργείο να σχεδιάσει «τις 12.500 μετακινήσεις των δημοσίων υπαλλήλων, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013». Αυτός ο προγραμματισμός γίνεται, όπως τόνισε, με τρόπο συστηματικό, ενώ αυτή τη φορά θα έχει προηγηθεί και η αξιολόγηση. «Πιστεύουμε ότι μέχρι το τέλος του έτους, όλο αυτό το πρόγραμμα της κινητικότητας θα είναι ένα πρόγραμμα βασικό, συστηματικό και θα γίνεται σε πάγια βάση με τα κριτήρια της αντικειμενικότητας που παρέχει το ΑΣΕΠ», υπογράμμισε.
Η συνάντηση με τον κ. Βενιζέλο , το μεσημέρι της Δευτέρας (7.1.2013), αλλά και η προγραμματισμένη για την ερχόμενη Πέμπτη (10.1.2013) συνάντηση με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ κ. Φ. Κουβέλη, πραγματοποιούνται ενόψει της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης των δομών (υπηρεσιών) όλων των Υπουργείων και της παρουσίασής τους για έγκριση στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης, που προεδρεύεται από τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Ηδη έχει εγκριθεί το νέο οργανόγραμμα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και του υπουργείου Περιβάλλοντος και βρίσκεται στην τελική ευθεία η αναδιάρθρωση (συγχωνεύσεις υπηρεσιών, αλλαγές στις διευθύνσεις κ.ά) σε όλα τα άλλα υπουργεία. Είναι ενδεικτικό ότι οι οργανικές μονάδες του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης μειώνονται από 219 σε 75, μείωση που ανέρχεται σε ποσοστό 65,75%. Το δημοσιονομικό όφελος από την υλοποίηση των μεταρρυθμιστικών δράσεων, το οποίο θα προέλθει κυρίως από εξοικονομήσεις στην κτιριακή υποδομή και στα μισθώματα κτιρίων, στις λειτουργικές δαπάνες και στις πρόσθετες απολαβές εκτιμάται ότι μπορεί να ανέλθει στο πόσο των 7 εκατομμύριων ευρώ.
Οσον αφορά στη διαδικασία αξιολόγησης των ικανοτήτων και της επάρκειας του προσωπικού, αυτή θα ολοκληρωθεί εντός του 2013, υπό την ευθύνη και εγγύηση του ΑΣΕΠ.
Κατά τη συνάντησή του με τον κ. Βενιζέλο, ο κ. Μανιτάκης εστίασε στην ανάγκη για εθνική συνεννόηση και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την «πολύ καλή συνεργασία» με τις κοινοβουλευτικές ομάδες των τριών κομμάτων -ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ- που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Είναι αξιοσημείωτο πάντως, ότι σε μια περίοδο κατά την οποία το ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρός του δοκιμάζονται από τις εξελίξεις σχετικά με την λίστα Λαγκάρντ, ο κ. Μανιτάκης- ο οποίος είχε προταθεί από τη ΔΗΜΑΡ για τη θέση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης- επέλεξε να αναφερθεί με ιδιαίτερα θερμό τρόπο στον κ. Βενιζέλο, ανασύροντας μάλιστα στιγμές από τις σχέσεις τους στα πανεπιστημιακά έδρανα αλλά και σκιαγραφώντας τη συναντίληψη που έχουν για τα ζητήματα αλλαγής των δομών του ελληνικού κράτους. «Θα ήθελα να εκφράσω την προσωπική μου χαρά και συγκίνηση, γιατί υποδέχτηκα σήμερα στο Υπουργείο τον Βαγγέλη Βενιζέλο, συνάδελφο, συνεργάτη και μαθητή με τον οποίο είχαμε την ευκαιρία από άλλη θέση να συναντηθούμε και να ανταλλάξουμε απόψεις σε έναν κοινό κώδικα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μανιτάκης απευθυνόμενος στον κ. Βενιζέλο.
Ο κ. Βενιζέλος , ο οποίος κατά τη συνάντηση συνοδευόταν από το γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κ. Ιω. Μανιάτη και τους βουλευτές κ.κ. Γ. Ντόλιο και Π. Ρήγα, διατύπωσε σε όλους τους τόνους την στήριξη του ΠΑΣΟΚ στο έργο της διοικητικής μεταρρύθμισης, με στόχο «να γίνουμε, επιτέλους, μία κανονική χώρα».
Επεσήμανε ότι κρίσιμο είναι να σταλεί μήνυμα σεβασμού προς το δημοσιοϋπαλληλικό προσωπικό της χώρας. Ως πρώτο δείγμα ότι η κυβέρνηση στηρίζεται σε αυτούς για τις αλλαγές που προωθεί στη δημόσια διοίκηση, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε την άμεση προκήρυξη των προς κάλυψη θέσεων. Κι αυτό, προκειμένου, όπως είπε, «να νοιώσουν όλοι όσοι εντάσσονται στην κινητικότητα πως κανείς δεν τους κοροϊδεύει, πως υπάρχουν θέσεις και θα καταλάβουν υφιστάμενες θέσει που ικανοποιούν πραγματικές ανάγκες υπηρεσιών και φορέων του δημοσίου».