Ενα απίστευτο όργιο διαφθοράς στις τάξεις της ίδιας της ΕΛ.ΑΣ.δείχνουν οι αποκαλύψεις αναφορικά με την εξάρθρωση του πανελλαδικού κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών, στο οποίο εμπλέκονται με μεγαλύτερο ή μικρότερο ρόλο συνολικά επτά αστυνομικοί.
Οι τρεις από αυτούς -ο 33χρονος προϊστάμενος της Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου και δύο αρχιφύλακες της Ασφάλειας Αγρινίου και της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης- έχουν συλληφθεί και κατηγορούνται για συμμετοχή με ενεργό ρόλο στην εγκληματική οργάνωση, ενώ άλλοι τέσσερις ένστολοι περιλαμβάνονται στη δικογραφία κατηγορούμενοι, οι τρεις για συνέργεια και ο ένας για παράβαση καθήκοντος. Και μπορεί ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νικόλαος Δένδιας να έσπευσε να συγχαρεί όσους συνέβαλαν «στην εξάρθρωση του τεράστιου αυτού κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών» και να διαβεβαιώσει την ελληνική κοινωνία ότι «οι ελάχιστοι επίορκοι στο εσωτερικό των διωκτικών αρχών σήμερα εντοπίζονται από τους ίδιους τους συναδέλφους τους και αντιμετωπίζουν τις συνέπειες του νόμου», όμως αυτό που θα πρέπει να προβληματίσει είναι ότι σε ακόμη μια περίπτωση, κατά την οποία υπήρξε καταγραφή συνομιλιών με το βαλιτσάκι της ΕΥΠ, διαπιστώθηκε σοβαρή εμπλοκή αστυνομικών σε μια εγκληματική οργάνωση.
Πρωταγωνιστικός ρόλος
Να θυμίσουμε ότι και στην εξάρθρωση του μεγάλου κυκλώματος με τη διακίνηση λαθραίων τσιγάρων, που έγινε τον Σεπτέμβριο του 2010, υπήρξε σοβαρή εμπλοκή αστυνομικών και μάλιστα αξιωματικών σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Για την υπόθεση αυτή καταδικάστηκαν ήδη το περασμένο Μάιο ο πρώην διοικητής Ασφάλειας Πολυγύρου σε κάθειρξη 8 χρόνων, ο πρώην διοικητής Κασσανδρείας Χαλκιδικής σε κάθειρξη 9 χρόνων, χωρίς να δοθεί ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεσή τους, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στη φυλακή. Αλλοι δύο αστυνομικοί καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης τριών χρόνων ο καθένας. Και τις δύο αυτές υποθέσεις χειρίστηκε και έφερε σε πέρας η Γενική Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής τον ταξίαρχο Αθηναγόρα Παζαρλή. Οι αποκαλύψεις για τους τρεις συλληφθέντες αστυνομικούς και οι απίστευτες συνομιλίες του με τους εμπόρους ναρκωτικών είναι συγκλονιστικές και αφήνουν άφωνη την κοινή γνώμη για την εκτεταμένη διαφθορά.
Ο αρχιφύλακας «Στέλιος» από τη Θεσσαλονίκη
Κάλυπτε τη μεταφορά των ναρκωτικών
Ο αρχιφύλακας Α.Μ., που υπηρετεί στο Τμήμα Συντονισμού της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης, έχοντας θητεύσει στο παρελθόν και στη Δίωξη Ναρκωτικών, φέρεται από την Αστυνομία ότι παρείχε κάλυψη με τη φυσική του παρουσία και με πολιτική περιβολή κατά τη μεταφορά ναρκωτικών από μέλη του κυκλώματος.
Στις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες του με τον αρχηγό του κυκλώματος Γ.Κ. και τον «Βάλι» της ηγετικής ομάδας, αποκαλείται συνθηματικά «Στέλιος».
Οπως προκύπτει από τους διαλόγους, ο επικεφαλής του κυκλώματος μετέφερε ναρκωτικά από κοινού με τον αστυνομικό, με το αυτοκίνητο του τελευταίου, για λογαριασμό του επονομαζόμενου «Αριάν».
Οι δυο τους έπιναν καφέ σε καφετέρια της Θεσσαλονίκης, όταν ο αρχηγός του κυκλώματος πήρε τον «Αριάν» στο τηλέφωνο και τον ενημέρωσε πως είναι με τον «μαύρο» (σ.σ. έτσι αποκαλούσαν τους αστυνομικούς).
Στη συνέχεια του τηλεφώνησε ξανά και τον ενημέρωσε πως η μεταφορά των ναρκωτικών είχε ολοκληρωθεί.
«Με τον μαύρο το πήγα. Του το πήγαμε εκεί, τώρα με το αμάξι του μαύρου και γυρίσαμε, πίναμε καφέ πριν και τώρα γυρίζω.»
Υποψιασμένος. Ο ίδιος ο αστυνομικός εμφανίζεται προσεκτικός στις συνομιλίες του, υποψιασμένος ότι αυτές μπορεί να καταγράφονται και λέει στον «Βάλι» ότι θα τον πάρει μετά, από άλλο τηλέφωνο, όταν αυτός του τηλεφωνεί για να του ζητήσει «καραντί» (εγγυήσεις) για τη μεταφορά άγνωστης ποσότητας ναρκωτικών από την Αλβανία.
«Βάλι»: «Τώρα είμαι με τους ανθρώπους στο τραπέζι γιατί κανονίζουν να έρθουν από τα Γιάννενα με ελικόπτερο.»
«Στέλιος»: «Θα σε πάρω τηλέφωνο το απόγευμα να σε μιλήσω.»
Σε άλλη συνομιλία, ο επικεφαλής του κυκλώματος εμφανίζεται να προσπαθεί να δώσει ως «λάφυρο» στην Αστυνομία τον στενό του συνεργάτη.
Τον ενημερώνει ότι ο «Βάλι» βρίσκεται στη Σταυρούπολη με ναρκωτικά και τον προτρέπει να στείλει συναδέλφους του να τον συλλάβουν, αλλά ο αστυνομικός αντιδρά και δεν το πράττει, θεωρώντας το… ανήθικο.
Εμπορος: «Ο Βάλι ήρθε τώρα με περιμένει εκεί… Σταυρούπολη… στείλε καμία μηχανή, άμα ξέρεις κάνα γνωστό – να πα»
Αστυνομικός: «Δεν θέλω να τον κάνω κάτι τέτοιο, ρε συ, άμα θέλει να τον κάνεις, καν το εσύ μόνος σου. Δεν θέλω να τον κάνω τέτοια π…τιά.»
Ο «Μήτσος» που απέσπασε 67 εύφημες μνείες
Μοίραζε… σφαίρες και πληροφορίες
Ο 49χρονος Δ.Χ., αρχιφύλακας στην Ασφάλεια Αγρινίου, που αποκαλείται από τους εμπόρους ναρκωτικών ως «Μήτσος», υπηρετεί 27 χρόνια στο Αστυνομικό Σώμα και όπως είπε στην ανακρίτρια έχει 67 εύφημες μνείες για την προσφορά του στην πάταξη του εγκλήματος. Σε μια συνομιλία εμφανίζεται να τάζει στον εγκέφαλο της εγκληματικής οργάνωσης 15 φυσίγγια από τα κατασχεμένα, για να τα χρησιμοποιήσει για το πυροβόλο όπλο που κατέχει.
Ο ίδιος υποστηρίζει πως ποτέ δεν έδωσε τα φυσίγγια και πως αυτό ήταν παγίδα, με τελικό σκοπό να αντλήσει πληροφορίες για το κύκλωμα και να το ξεσκεπάσει. Σε σειρά συνομιλιών, ωστόσο, έχει καταγραφεί να ενημερώνει τα μέλη του κυκλώματος για τους αριθμούς κυκλοφορίας συμβατικών αυτοκινήτων της Ασφάλειας, τα οποία προφανώς βρίσκονται στα ίχνη τους, ενώ κατηγορείται ακόμα να δίνει ψευδείς πληροφορίες στις εισαγγελικές και δικαστικές αρχές για τους πληροφοριοδότες του, προκειμένου να ελαφρύνει τη θέση έγκλειστων στις φυλακές, στο πλαίσιο του Αρθρου 27 του νόμου περί ναρκωτικών. Σε μία απ’ αυτές μιλά με έναν από τους αρχηγούς για τον «Δερβίση» (σ.σ.: τον Κεσίμ Ντερβίση, κρατούμενο στις φυλακές Λάρισας), τον οποίο δεν κατάφεραν να αποφυλακίσουν.
Αστυνομικός: «Ε, εκείνος, εκείνο, εκείνο εκεί ο ΔΕΡΒ… δεν βγήκε έξω. Τελικά δεν μπορέσαμε να τον βγάλουμε έξω. Τώρα μόνο… ε, λέω δεν μπορ… μπορέσαμε να τον βγάλουμε έξω, αλλά κατά τον Μάιο τώρα».
Στη συνομιλία του με τον επικεφαλής της οργάνωσης για τα φυσίγγια, ο αστυνομικός του ζητά τον λόγο για το ότι δεν απαντούσε στο τηλέφωνο που τον έπαιρνε «ο Ντερβίσης από μέσα». Ο Αλβανός μεγαλέμπορος απολογείται, λέγοντας πως κοιμόταν, γιατί… έδερνε όλη τη νύχτα έναν όμηρο.
Νέος και πολλά υποσχόμενος διοικητής
Προχωρούσε στην κατάσχεση ηρωίνης και μετά τη… μοίραζε
Ο Σ.Τ., 33 χρόνων, διοικητής του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου, αντιμετωπιζόταν ως ένας νέος και πολλά υποσχόμενος αξιωματικός της Ασφάλειας, έχοντας πιστωθεί επιτυχίες στην εξάρθρωση εμπόρων ναρκωτικών και εκτός των γεωγραφικών ορίων ευθύνης του. Σε μία απ’ αυτές, στις 14 Σεπτεμβρίου του 2012 στην Παιανία Αττικής, πέρασε χειροπέδες σε Αλβανό έμπορο, ο οποίος κατείχε και προόριζε για πώληση ποσότητα 2,7 κιλών ηρωίνης. Οπως προέκυψε, όμως, από τις καταγραφές των τηλεφωνικών συνομιλιών, που είχε την ίδια μέρα και την προηγουμένη, πληροφοριοδότης του ήταν ο 30χρονος Αλβανός Γ.Κ., «εγκέφαλος» της εγκληματικής οργάνωσης που εξάρθρωσε η Ασφάλεια, ο οποίος μάλιστα πήρε ως… αμοιβή για τις υπηρεσίες του 1 κιλό ηρωίνη από την κατασχεμένη.
Ο 30χρονος ακούγεται αρχικά να δίνει οδηγίες στον αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. για το πώς θα οργανώσει την αστυνομική επιχείρηση, πώς θα επέμβει για να μη χάσει τα ναρκωτικά, αλλά και σε ποιους θα περάσει χειροπέδες, ζητώντας του να μη συλληφθεί η γυναίκα του υπόπτου. Ολες οι «εντολές» γίνονται δεκτές, σαν να προέρχονται από ανωτέρους. Ακόμα και κατά διάρκεια της επιχείρησης, ο αστυνομικός ακούγεται να δίνει… αναφορά στον Αλβανό πληροφοριοδότη του, μεγαλέμπορο ναρκωτικών.
Εμπορος: «Τι έγινε; Μπήκατε μέσα;»
Αστυνομικός: «Τώρα αυτό κάνουμε.»
Λίγα λεπτά αργότερα, συνομιλούν ξανά για πιο πλήρη αναφορά:
Αστυνομικός: «Τώρα μόλις τελείωσα. Αυτά που ήξερες συν άλλα δύο τέτοια.»
Εμπορος: «Πού το είχε βάλει;»
Αστυνομικός: «Κι ένα… κι ένα… Πάνω στο ψυγείο και μέσα στο ψυγείο και είχε και ένα άλλο μικρό, ένα 10αράκι, 10αράκι πρέζα. Γραμμάρια.»
Εμπορος: «Αντε ρε… τώρα ήρθε ο εισαγγελέας εκεί;»
Αστυνομικός: «Μόλις τον άφησα».
Εμπορος: «Δεν λέει ποιανού είναι λέω; Από ποιον τα πήρε;»
Αστυνομικός: «Ενας Γιάννης λέει, από την Αλβανία.»
Από τη συνομιλία που έχει ο Αλβανός μεγαλέμπορος με τον ομοεθνή συνεργό του προκύπτει ότι ο αστυνομικός τού έχει κρατήσει ήδη ένα πακέτο ηρωίνης βάρους μισού κιλού από την κατασχεμένη ποσότητα, πριν αυτή καταμετρηθεί. Στη συνέχεια μιλά ξανά με τον αξιωματικό, ο οποίος έχει αναχωρήσει από την Αθήνα και προσπαθεί να αναβάλει τη συνάντησή τους για την «αλλαγή της ζάντας», δηλαδή για την αντικατάσταση άλλου ενός πακέτου του μισού κιλού με άλλη συσκευασία ίδιου βάρους, που περιέχει πιθανότατα νοθευμένη ηρωίνη. Ο έμπορος, όμως, δεν σηκώνει κουβέντα.
Αστυνομικός: «Αύριο.»
Εμπορος: «Οχι ρε, θα το κάνουμε σήμερα μπαμ μπαμ.»
Ο αστυνομικός ρωτά αν «είναι εντάξει η ζάντα», δηλαδή αν έχει το πακέτο με τη νοθευμένη ηρωίνη που θα αντικαταστήσει την καθαρή.
Εμπορος: «Ναι, ναι, μα ίδιο είναι. Ιδιο.»
Αστυνομικός: «Οχι, λέω, ακριβώς μισή, ε;»
Εμπορος: «Ιδιο, και από μάτι και από φάτσα, θα το δεις μόνος σου.»
Αργότερα οι δυο τους συναντώνται στο προσυμφωνημένο σημείο «στην Εγνατία, εκεί που ήμασταν το πρωί». Εκτός από το συγκεκριμένο περιστατικό, ο 33χρονος κατηγορείται ότι παρείχε πληροφορίες στο κύκλωμα για τους αριθμούς κυκλοφορίας αυτοκινήτων, προστατεύοντάς τους από ενδεχόμενη αστυνομική παρακολούθηση, ενώ στο γραφείο του βρέθηκε και κατασχέθηκε ποσότητα 42 γραμμαρίων ηρωίνης.