Δημοσιογράφοι, δικηγόροι, σεφ και… ιερείς είναι ορισμένα από τα επαγγέλματα που έχουν τους περισσότερους ψυχοπαθείς! Το άγχος, η ανταγωνιστικότητα και η έντονη ανασφάλεια είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι βασικές αιτίες που μπορεί να οδηγήσουν ένα άτομο στην ψυχοπάθεια, μια διαταραχή της προσωπικότητας που χαρακτηρίζεται κυρίως από εγωκεντρισμό, παρορμητικότητα, αναισθησία, ψυχρή αντιμετώπιση των πάντων χωρίς αίσθηση ενοχής και ανευθυνότητα.
Ο ψυχολόγος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Κέβιν Ντάντον, ο οποίος ειδικεύεται στη μελέτη της κοινωνικής επιρροής, στο βιβλίο του «The Wisdom of Psychopaths: What Saints, Spies, and Serial Killers Can Teach Us About Success» («Η σοφία των ψυχοπαθών: Τι μπορούν να μας διδάξουν για την επιτυχία») δίνει τη λίστα με τα δέκα επαγγέλματα των ψυχοπαθών, αλλά και τον κατάλογο με άλλα δέκα επαγγέλματα όπου οι εργαζόμενοι έχουν καλύτερη ψυχική υγεία.
Συγκεκριμένα, τα επαγγέλματα που έχουν ψυχοπαθείς σε μεγάλο ποσοστό είναι γενικοί διευθυντές, δικηγόροι, εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, πωλητές, χειρουργοί, δημοσιογράφοι, αστυνομικοί, ιερείς, σεφ και δημόσιοι υπάλληλοι. Τα επαγγέλματα στα οποία η ψυχοπάθεια δεν υπάρχει σε υψηλό ποσοστό είναι εκείνα των φροντιστών, των νοσοκόμων, των θεραπευτών, των τεχνιτών, των αισθητικών, των εργαζομένων σε αγαθοεργίες, των δασκάλων, των καλλιτεχνών, των γιατρών και των λογιστών.
Μιλώντας στην «Espresso» ο διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και επίτιμος διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) Νίκος Φακιολάς, αναφορικά με τον πρώτο κατάλογο, τόνισε ότι κάποια από τα επαγγέλματα αυτά έχουν αυξημένη ανταγωνιστικότητα και πολύ άγχος, όπως αυτό του δικηγόρου: «Ολα αυτά τα επαγγέλματα είναι πολύ ανταγωνιστικά και πολύ αγχώδη. Το άγχος μπορεί να οοδηγήσει σε κατάθλιψη και να εξελιχθεί σε ψυχοπάθεια. Είναι και άλλα επαγγέλματα όμως, που αν και δεν είναι τόσο ανταγωνιστικά ή στρεσογόνα, διακατέχονται από τρομερή ανασφάλεια που μπορεί να έχει το ίδιο αποτέλεσμα και να οδηγήσει δηλαδή σε ψυχική πάθηση. Για παράδειγμα, οι δημόσιοι υπάλληλοι κινδυνεύουν περισσότερο από άλλη φορά με απόλυση, λόγω της κατάστασης που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη χώρα. Ή οι καθηγητές στο λύκειο, που δεν έχουν ανταγωνισμό μεταξύ τους ή πολύ άγχος, αλλά κινδυνεύουν από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα».
Αναφορικά με τα άλλα επαγγέλματα, στα οποία οι εργαζόμενοι είναι σε καλύτερη ψυχική υγεία, ο κ. Φακιολάς είπε: «Οι νοσοκόμοι, για παράδειγμα, διατηρούν μια δική τους ψυχική ισορροπία γιατί προσφέρουν αγάπη και αλληλεγγύη. Νιώθουν ότι είναι χρήσιμοι και προσφέρουν στους συμπολίτες τους έργο, σημαντικές και πολύ βασικές υπηρεσίες και νιώθουν ευχαριστημένοι με τους εαυτούς τους. Οπως οι εθελοντές στα συσσίτια, που δεν πληρώνονται κιόλας, μέσω της προσφοράς προς τους συμπολίτες τους που έχουν ανάγκη νιώθουν χρήσιμοι διατηρώντας κι εκείνοι μια καλή ψυχική ισορροπία».
Για τους λογιστές, από την άλλη, που ανήκουν στην ίδια λίστα, ωστόσο το αντικείμενο εργασίας τους διαφέρει από εκείνο των θεραπευτών, των φροντιστών και των νοσοκόμων, ο διδάκτωρ Κοινωνιολογίας επισήμανε: «Είναι από τα επαγγέλματα που λόγω της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα και κατ’ επέκταση οι Ελληνες πάνε καλά. Η ψυχολογία τους λοιπόν αφού πάνε καλά οι δουλειές είναι σαφώς καλύτερη».
Στο ίδιο βιβλίο μάλιστα ο Κέβιν Ντάντον τονίζει πως αν ένας εργαζόμενος έχει υποψίες πως ο εργοδότης του είναι ψυχασθενής, τότε έχει πολλές πιθανότητες να ισχύει. Το βιβλίο του «The Wisdom of Psychopaths: What Saints, Spies, and Serial Killers Can Teach Us About Success» είναι μια εξερεύνηση στην προσωπικότητα και τον τρόπο σκέψης των δολοφόνων κατ’ εξακολούθηση, των μοναχών, των κατασκόπων, των διευθυντικών στελεχών σε μεγάλες εταιρείες και άλλων επαγγελμάτων. Στο βιβλίο του, ο επιστήμονας συμπεραίνει πως αρκετοί άνθρωποι έχουν μια σκοτεινή πλευρά, ιδίως εκείνοι που έχουν αυξημένες ικανότητες.