Συνεχείς συσκέψεις υπό τον Αντώνη Μανιτάκη για την αξιολόγηση των δομών και τις αλλαγές στα υπουργεία αλλά και στους άλλους οργανισμούς
Στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης έχουν τεθεί οι συγχωνεύσεις διευθύνσεων στα υπουργεία, το νέο οργανόγραμμα και μείωση των δομών τους, με στόχο, και υπό τη δαμόκλειο σπάθη της Τρόικας, το …λιγότερο κράτος, την εξοικονόμηση πόρων και την ευέλικτη λειτουργία της Διοίκησης. Μάλιστα, βρίσκεται στην τελική ευθεία το “κόψε -ράψε” των υπηρεσιών όλων των υπουργείων που αλλάζουν μορφή και λειτουργία.
Μαραθώνια ήταν η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης (3.1.2013) για τις αλλαγές στη λειτουργία των οργανισμών των υπουργείων και την αξιολόγηση των υπηρεσιών τους. Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνεδρίαση μετείχαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντ. Μανιτάκης, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείο Εσωτερικών κ. Ιω. Ιωαννίδης.
Ήδη, ο κ. Μανιτάκης προωθεί με γοργούς ρυθμούς τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για θεσμικές τη αλλαγές στη δημόσια διοίκηση.
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει διατυπώσει χρονοδιάγραμμα στην όλη διαδικασία, διατυπώνοντας σε δημόσια παρέμβασή του ότι εντός του Ιανουαρίου του 2013 θα ξεκαθαρίσει το θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα διέπει τη λειτουργία των νέων οργανισμών των υπουργείων αλλά και το πλαίσιο της αξιολόγησης των ικανοτήτων του προσωπικού.
Μάλιστα, τα πρώτα υπουργεία στα οποία ξεκίνησε η αξιολόγηση των δομών τους ήταν το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και το Υπουργείο Περιβάλλοντος , Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), οι δομές των οποίων μειώθηκαν άνω του 50%.
Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς στόχους, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα είναι έτοιμα τα οργανογράμματα και των υπόλοιπων υπουργείων, ώστε ακολούθως να γίνει αξιολόγηση στους φορείς που δεν ανήκουν στη Γενική Κυβέρνηση (δηλαδή νομικά πρόσωπα κ.ά.).
Μια ημέρα πριν, την Τετάρτη, ο κ. Μανιτάκης είχε σύσκεψη , για το ίδιο θέμα, με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη και τον υπουργό Υγείας κ. Αν. Λυκουρέντζο και υπηρεσιακούς παράγοντες άλλων υπουργείων ενώ την Παρασκευή (4. 1.2013) έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας κ. Ιω. Βρούτση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και ο κ. Μανιτάκης συντονίζει την όλη προσπάθεια ώστε να ολοκληρωθεί εντός του Ιανουαρίου η αξιολόγηση των δομών όλων των υπουργείων και να εγκριθεί από το υπουργικό κυβερνητικό συμβούλιο, στο οποίο προΐσταται ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς.
Στη σύσκεψη με τον κ. Στυλιανίδη συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν την αξιολόγηση των δομών του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο, εκτός άλλων, έχει υπό την εποπτεία του τους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης με ενισχυμένο τον ελεγκτικό του ρόλο. Το νέο οργανόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών καθορίζεται, και στη βάση νέων …μνημονιακών προβλέψεων, καθώς προωθείται για παράδειγμα ο μηχανισμός του λεγόμενου Παρατηρητηρίου Ποιότητας, που ουσιαστικά θα ελέγχει τους ΟΤΑ ώστε να μη δημιουργούν νέα χρέη στον προϋπολογισμό τους, με αποκλίσεις απ’ το επιχειρησιακό τους πρόγραμμα.
Την ίδια ώρα, βέβαια, το «μάτι»-ελεγκτικός μηχανισμός, οι περικοπές στη χρηματοδότηση των ΟΤΑ, στο πλαίσιο της μνημονιακής πολιτικής, αλλά και ο «βραχνάς» της μείωσης των δομών των οργανισμών και του αριθμού των εργαζομένων εκεί έχει προκαλέσει αντιδράσεις στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Συνδικαλιστές αλλά και δημοτικές Αρχές βλέπουν με ανησυχία το «ψαλίδι» και μιλούν για υποβάθμιση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και για προβλήματα λειτουργίας, με ιδιαίτερα έμφαση στις επιπτώσεις σε υπηρεσίες , κυρίως κοινωνικού χαρακτήρα, που αφορά ιδιαίτερα σε ευάλωτα οικονομικά στρώματα του πληθυσμού, τα οποία την περίοδο της κρίσης, απευθύνονται στις δημοτικές υπηρεσίες.
Ο κ. Στυλιανίδης, πάντως, έχει αποδυθεί σε αγώνα δρόμου για την επιτάχυνση των διαδικασιών, στο πλαίσιο της κυβερνητικής γραμμής για μικρότερο και λιγότερο κοστοβόρο κράτος. Μάλιστα, προβάλλει ότι το υπουργείο Εσωτερικών είναι πρωταθλητής των περικοπών και θυμίζοντας τη μείωση δημόσιων δαπανών του υπουργείου κατά 55% τα τελευταία χρόνια και φέτος μείωση κατά 3% των ληξιπρόθεσμων οφειλών του παρελθόντος.