ΑΥΞΗΣΗ 1 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΣΤΑ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΧΡΕΗΣτην Εφορία η Ελλάδα αναστενάζει

Σε πλήρη αδυναμία να αποπληρώσουν τις τρέχουσες οφειλές τους προς την Εφορία βρίσκονται χιλιάδες νοικοκυριά. Τα ανεξόφλητα χρέη αυξάνονται με ρυθμό 1 δισ. τον μήνα. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προβληματίζεται έντονα. Υπό αυτές τις συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολη η κάλυψη των στόχων του προϋπολογισμού

Με το… σταγονόμετρο εισπράττει το Δημόσιο παλαιές και νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές, με αποτέλεσμα στο σύνολό τους να έχουν «αγγίξει» τα 55,5 δισ. ευρώ ή περίπου το 28% του ΑΕΠ της χώρας.

Μάλιστα στην τελευταία έκθεσή της η τρόικα εκτιμά πως το 80% των οφειλών αυτών είναι αδύνατον να εισπραχθούν.

Πιο αναλυτικά, οι παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές φθάνουν στο ποσό των 43,49 δισ. ευρώ.

Εξ αυτών ένα ποσό 2,99 δισ. ευρώ οφείλουν ΔΕΚΟ και οργανισμοί του Δημοσίου. Τα 8,5 δισ. ευρώ χρωστούν επιχειρήσεις που έχουν πτωχεύσει και τα υπόλοιπα 31,8 δισ. ευρώ οφείλουν διάφορα φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Από τα παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη το Δημόσιο κατάφερε να εισπράξει εντός του 2012 περί το 1 δισ. ευρώ, ενώ στο ίδιο διάστημα διεγράφησαν οφειλές ύψους 359 εκατ. ευρώ.

Εξάλλου οι νέες οφειλές, οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες εντός του προηγούμενου έτους, έφθασαν τα 12,07 δισ. ευρώ.

Στην Εφορία η Ελλάδα αναστενάζει

Από τις νέες οφειλές οι εισπρακτικοί μηχανισμοί κατάφεραν να εισπράξουν 1,1 δισ. ευρώ και παράλληλα διεγράφησαν οφειλές ύψους 179 εκατ. ευρώ. Συνολικά έχουν εισπραχθεί κάτι παραπάνω από τα 2 δισ. ευρώ.

Στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι υπάρχουν περιθώρια να αυξηθούν οι εισπράξεις από τις νέες οφειλές μέσω μίας ευνοϊκότερης ρύθμισης αποπληρωμής των χρεών αυτών.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην έκθεσή της η τρόικα για το συγκεκριμένο ζήτημα υπογραμμίζει ότι το 80% των ληξιπρόθεσμων οφειλών δεν μπορούν να εισπραχθούν.

Γι’ αυτό και προτείνει στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, ώστε να «τραβάει» αυτόματα τα ποσά που χρωστούν στην Εφορία οι φορολογούμενοι.

Επίσης η τρόικα για να επιτευχθεί ικανοποιητική μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών συστήνει στις Αρχές να επανεξετάσουν την πολιτική για τη διαγραφή χρεών. Μια μείωσή τους εντός του 2013 της τάξεως του 20% με 30% θα ήταν ρεαλιστική, αν υπήρχε μια πολιτική διαγραφής χρεών ευθυγραμμισμένη με τη διεθνή πρακτική.

Οπως τονίζουν, δεν έχει νόημα να συνεχιστεί η διατήρηση μη εισπράξιμου χρέους στα βιβλία ύψους 40 δισ. ευρώ, γιατί ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός δεν επικεντρώνεται σε οφειλέτες και ποσά που μπορούν να εισπραχθούν.

Ευνοϊκότερη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο
Εξόφληση χρεών σε 48 δόσεις και από 80-100 ευρώ

Νέα ευνοϊκότερη ρύθμιση εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών με στόχο να «φρενάρει» την αλματώδη αύξησή τους και να ενισχύσει τα φορολογικά έσοδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα δίνει στους φορολογούμενους τη δυνατότητα να πληρώσουν τα χρέη τους σε περισσότερες δόσεις (έως 48) αλλά και μικρότερες ακόμη και της τάξεως των 80 με 100 ευρώ τον μήνα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η ρύθμιση θα προβλέπει τα ακόλουθα:

Περισσότερες μηνιαίες δόσεις: Οι φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμα χρέη θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν στον προϊστάμενο της ΔΟΥ αίτημα πρώτης διευκόλυνσης για τμηματική πληρωμή πάσης φύσεως ληξιπρόθεσμων χρεών σε έως 36 δόσεις.

Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, η εξέταση αιτήματος χορήγησης διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών ενεργείται από τον έφορο με βάση τα κριτήρια και τους συντελεστές βαρύτητας ανάλογα το εισόδημα, τη συμπεριφορά του οφειλέτη κ.ά. Ομως κανείς δεν λαμβάνει τους ανώτατους συντελεστές, με αποτέλεσμα οι δόσεις στην πρώτη αίτηση να μην είναι περισσότερες από 15. Η αλλαγή των κριτηρίων και των συντελεστών θα διευρύνει τις δόσεις και θα μπορούν πλέον οι οφειλέτες να πληρώσουν τα χρέη τους με την πρώτη αίτηση σε 36 δόσεις.

Δεύτερη ευκαιρία: Στη ρύθμιση θα μπορούν να μπουν ακόμα και όσοι φορολογούμενοι είχαν υπαχθεί στο παρελθόν σε ρυθμίσεις, πλήρωσαν ορισμένες δόσεις και στη συνέχεια εγκατέλειψαν τη ρύθμιση.

Πλέον, αν πληρώσουν κανονικά την πρώτη δόση της νέας ρύθμισης, θα μπορούν να αυξήσουν τον αριθμό των δόσεων έως και σε 48.

Υπολογίζονται έσοδα 14 δισ. ευρώ

Με 11 φόρους ήρθε το 2013

«Φορτωμένο» με φόρους είναι το 2013 και στο οικονομικό επιτελείο δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την έγκαιρη καταβολή τους, έχοντας και ως οδηγό την ανταπόκριση των φορολογουμένων εντός του 2012.

Οι φόροι του νέου έτους είναι 11, με προσδοκώμενα έσοδα που προσεγγίζουν τα 14 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα μέσα στο 2013 οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν:

1 Τις δύο τελευταίες δόσεις για τα εισοδήματα του 2011. Περί τα 3 εκατ. φορολογούμενοι θα πρέπει να καταβάλουν στο τέλος Ιανουαρίου και το τέλος Φεβρουαρίου τις δύο από τις επτά δόσεις, όπως αυτές προέκυψαν από τα εκκαθαριστικά σημειώματα του έτους 2012 εφόσον είχαν δηλώσει εισοδήματα έως και 60.000 ευρώ.

2 Τη μηνιαία παρακράτηση φόρου μισθωτών υπηρεσιών και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για το 2013 στους μισθούς και στις συντάξεις.

Αρχής γενομένης από τις αποδοχές του μηνός Ιανουαρίου 2013 (που ήδη έχουν προκαταβληθεί κατά ένα μέρος τους στους υπαλλήλους του Δημοσίου) ο υπολογισμός της μηνιαίας παρακράτησης φόρου μισθωτών υπηρεσιών θα γίνεται με βάση τη νέα φορολογική κλίμακα που έχει περιληφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο. Από αυτή προκύπτουν αυξήσεις έως και 186% για όσους έχουν εισοδήματα άνω των 23.000 ευρώ. Από τους μισθούς και τις συντάξεις του τρέχοντος έτους που υπερβαίνουν σε ετήσια βάση τα 12.000 ευρώ, θα παρακρατείται μαζί με τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης του έτους 2013, η οποία θα υπολογίζεται με συντελεστές κλιμακούμενους από 1% έως 4%.

3 Τον φόρο εισοδήματος του 2012. Για τα περσινά εισοδήματα οι φορολογικές κλίμακες που προβλέπουν βασικό αφορολόγητο όριο 5.000 ευρώ και πρόσθετα αφορολόγητα όρια 2.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα προστατευόμενα τέκνα και 3.000 ευρώ για το τρίτο και κάθε ένα από τα επόμενα παιδιά παραμένουν σε ισχύ.

4 Το αυξημένο τέλος επιτηδεύματος για το 2012. Περισσότεροι από 800.000 φορολογούμενοι, που κατά τη διάρκεια του 2012 απέκτησαν εισοδήματα από ελευθέρια επαγγέλματα, θα πληρώσουν μαζί με τον φόρο εισοδήματος και το τέλος επιτηδεύματος, το οποίο θα είναι αυξημένο από τα 500 στα 650 ευρώ για όσους εδρεύουν σε πόλεις άνω των 200.000 κατοίκων και από τα 400 στα 500 ευρώ για όσους εδρεύουν σε πόλεις κάτω των 200.000 κατοίκων.

5 Την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του 2012 εφόσον ήταν υψηλότερα των 12.000 ευρώ. Η πληρωμή της εισφοράς θα γίνει μαζί με τον φόρο εισοδήματος του 2012.

6 Τις εναπομείνασες διμηνιαίες δόσεις του τέλους ακινήτων, το οποίο εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Ανάλογα με τη ροή αποστολής των λογαριασμών απομένουν δύο ή τρεις δόσεις.

7 Τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας για το 2010. Πάνω από 200.000 φορολογούμενοι, οι οποίοι κατείχαν την 1η-1-2010 κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ, θα κληθούν να πληρώσουν τον ΦΑΠ του έτους 2010. Ηδη τα πρώτα εκκαθαριστικά έχουν αποσταλεί σε 140.000 φορολογουμένους.

8 Τον ΦΑΠ για το 2011. Ο φόρος αφορά 500.000 φορολογουμένους, οι οποίοι κατείχαν την 1η-1-2011 κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Ο ΦΑΠ του 2011 θα υπολογιστεί με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,2% έως και 2% επί της συνολικής αντικειμενικής αξίας των ακινήτων κάθε υπόχρεου, μετά την αφαίρεση του αφορολογήτου ποσού των 200.000 ευρώ.

9 Τον ΦΑΠ του 2012. Ο φόρος θα υπολογιστεί με τον ίδιο τρόπο που ισχύει και για τον ΦΠΑ του 2011.

10 Τον ενιαίο φόρο ακίνητης περιουσίας για το έτος 2013. Θα αντικαταστήσει τον ΦΑΠ και το ειδικό τέλος. Ο νέος φόρος θα επιβληθεί σε όλα τα ακίνητα, δηλαδή όχι μόνο στα κτίσματα και τα εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα, αλλά και στα αγροτεμάχια. Στον νέο αυτό φόρο εξετάζεται το αφορολόγητο όριο να είναι χαμηλό μεταξύ 50.000 και 100.000 ευρώ για κάθε ιδιοκτήτη.

11 Τα τέλη κυκλοφορίας του 2014. Θα πληρωθούν το τελευταίο δίμηνο του τρέχοντος έτους.

Χαμένοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων
540 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση των ενοικίων από το πρώτο ευρώ

Περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ θα εισπράξει το υπουργείο Οικονομικών από τους ιδιοκτήτες ακινήτων με τη φορολόγηση των ενοικίων από το πρώτο ευρώ. Αυτό υποστηρίζουν στελέχη της αγοράς, τα οποία όμως δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο το ποσό του φόρου να είναι μειωμένο για το κράτος αν οι δύο πλευρές ( ιδιοκτήτης – μισθωτής ) προχώρησαν σε νέα συμφωνία για το ύψος του μισθώματος μέσα στο 2012 ώστε ο ενοικιαστής να πληρώσει χαμηλότερο ενοίκιο.

Τα ίδια στελέχη εκτιμούν ότι ο νέος αυτοτελής φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες μπορεί να φέρει νέα δεδομένα στην αγορά και να επιφέρει την περαιτέρω μείωση στο ύψος των μισθωμάτων από τα 2,7 δισ. που δηλώθηκαν το 2011.

Με το νέο σύστημα φορολόγησης των ενοικίων το Δημόσιο αναμένεται, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, να εισπράξει τουλάχιστον 540 εκατ. ευρώ, με την προϋπόθεση όμως ότι η συνολική αξία των μισθωμάτων που δηλώθηκαν στις φορολογικές δηλώσεις του 2012 θα διατηρηθεί και στις δηλώσεις του 2013.

Το «Εθνος» φέρνει στο φως την αξία των μισθωμάτων που δήλωναν οι ενοικιαστές στην Εφορία τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Η πιο προσοδοφόρα χρονιά ήταν αυτή του 2009 για τους ιδιοκτήτες, καθώς εισέπραξαν 3,3 δισ. ευρώ. Οι δύο επόμενες χρονιές απέδωσαν λιγότερο, αφού τα μισθώματα των κατοικιών μειώθηκαν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, που συνέβαλε στην υποχώρηση των ενοικίων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΚΕΠΥΟ), η συνολική αξία των μισθωμάτων που δηλώθηκαν φέτος στην Εφορία διαμορφώθηκε στα 2,7 δισ. ευρώ έναντι 3,3 δισ. του 2009, σημειώνοντας πτώση κατά 18%. Κτηματομεσίτες εκτιμούν ότι η μείωση των ενοικίων ήταν προϊόν διαπραγμάτευσης των δύο πλευρών και κατά μέσο όρο έφθασε στο 35%. Οι ενοικιαστές δήλωσαν αδυναμία καταβολής του υψηλού ενοικίου και πέτυχαν τη μείωσή του ύστερα από συμφωνία με τον ιδιοκτήτη.

Το 2010 στο σύνολό τους οι ενοικιαστές κατοικιών κατέβαλαν το ποσό των 2,9 δισ. ευρώ στους ιδιοκτήτες, σύμφωνα με τις φορολογικές δηλώσεις. Η αξία των μισθωμάτων πριν ξεσπάσει η οικονομική κρίση, το 2008, έφθανε τα 2,7 δισ. ευρώ.

Κώστας Τσαχάκης – Νίκος Θεοδωρόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You missed