Φορολογικά δικαστήρια σχεδιάζει να ιδρύσει η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει το βουνό των 170.000 εκκρεμών υποθέσεων φορολογικού ενδιαφέροντος, μέσω των οποίων έχουν εγκλωβιστεί στις δικαστικές αίθουσες έσοδα ύψους 30 δισ. ευρώ.
Η πληγή της διαρκούς συσσώρευσης φορολογικών δικών επιχειρήθηκε να αντιμετωπιστεί με την καθιέρωση μνημονιακών στόχων για εκδίκαση του 50% των υποθέσεων φορολογικού ενδιαφέροντος έως το τέλος Ιουνίου 2012, στόχος ο οποίος φάνηκε τους πρώτους μήνες του 2012 ότι ήταν πιθανό να επιτευχθεί.
Μετά ήρθαν οι κινητοποιήσεις των δικαστικών. Από τις 17 Σεπτεμβρίου 2012, οπότε ξεκίνησε το δικαστικό έτος, έως τις 10 Δεκεμβρίου καμία από τις 30.000 νέες υποθέσεις που προέκυψαν δεν εκδικάστηκε, ούτε βέβαια και καμία από τις παλαιές. Ετσι, το «στοκ» των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων αντί να μειώνεται άρχισε πάλι να αυξάνεται επικίνδυνα, ο νέος στόχος του Μνημονίου για εκδίκαση του 80% των φορολογικών υποθέσεων του παρελθόντος έως το τέλος του 2012 έμεινε στα χαρτιά και τώρα η κυβέρνηση αναζητεί για ακόμα μία φορά λύση.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», προανήγγειλε την ίδρυση φορολογικών δικαστηρίων για να αντιμετωπιστεί η ανοιχτή πληγή της διαρκούς συσσώρευσης υποθέσεων φορολογικού ενδιαφέροντος. Από την πλευρά του ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης ανακοίνωσε ότι άμεσα θα κατατεθεί νομοσχέδιο για την ταχεία εκδίκαση σοβαρών ποινικών αδικημάτων, αναγνωρίζοντας ότι η φορολογικές υποθέσεις έχουν βαλτώσει.
Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Χρήστο Μαρκογιαννάκη, ο υπουργός Δικαιοσύνης άσκησε δριμεία κριτική στους δικαστικούς χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτο να κατεβάζουν στις δύο το μεσημέρι τα μολύβια», καλώντας εισαγγελείς και δικαστές να σκεφτούν το χρέος τους και να ανταποκριθούν στο κάλεσμα της ελληνικής κοινωνίας.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών, μόνο στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του 2012 ασκήθηκαν 718 προσφυγές στη Δικαιοσύνη για υποθέσεις φορολογικού ενδιαφέροντος από τις οποίες μάλιστα παραπάνω από τις μισές (382) αφορούσαν υποθέσεις αξίας έως 10.000 ευρώ. Υπήρχαν βέβαια και 21 υποθέσεις με αξία αμφισβητούμενων φόρων και προστίμων πάνω από 500.000 ευρώ η καθεμία.
«Για οποιαδήποτε αλλαγή στον τρόπο απονομής της φορολογικής δικαιοσύνης απαιτείται προηγούμενη τροποποίηση του Συντάγματος, τη σκοπιμότητα της οποίας δεν κατανοούμε», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους τα μέλη της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών σχετικά με την πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών για την ίδρυση ειδικών φορολογικών δικαστηρίων.