Αποδεκτές από τους μόδιστρους, αλλάζουν την εικόνα της μουσουλμάνας γυναίκας
Η νουβέλβαγκ των μοντέλων από τον αραβικό κόσμο όχι μόνο εισβάλλει στις πασαρέλες, αλλά αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι γυναίκες τόσο στα συντηρητικά αραβικά κράτη όσο και στο εξωτερικό.
«Στο χώρο της μόδας, οτιδήποτε νέο είναι ευπρόσδεκτο», σημειώνει η Χιντ Σαχλί, μοντέλο από το Μαρόκο που έχει εργαστεί για σχεδιαστές μόδας όπως ο Μαρκ Τζέικομπς και η Βέρα Ουάνγκ.
«Για τους μόδιστρους, είναι αποδεκτή μια γυναίκα από ένα άλλο μέρος, ένα πρόσωπο καινούργιο, διαφορετικό», τονίζει η Σαχλί, επισημαίνοντας πως «αντιμετώπισα θετικές αντιδράσεις [όταν λέω πως ειμαι από το Μαρόκο], στο ερώτημα «πως την βλέπουν, ως προερχόμενη από μια χώρα με πολύ συντηρητικές προθέσεις απέναντι στις γυναίκες;». Και καταλήγει : «Οι περισσότεροι μου λένε πως είναι καλό που ένα σουπερμόντελ κατάγεται από μια χώρα όπως το Μαρόκο. Νεαρά κορίτσια μου στέλνουν μηνύματα στο Favebook ρωτώντας με πώς τα κατάφερα κι έγινα μοντέλο».
Η Σαχλί δεν είναι μόνη. Η Χανάα μπεν Αμπντεσλέμ μεγάλωσε στην Τυνησία και πρόσφατα υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με την διάσημη γαλλική εταιρεία καλλυντικών Lancome. «Είναι οπωσδήποτε μια επαναστατική κίνηση [να εργάζεται ως μοντέλο μια γυναίκα προερχόμενη από τον αραβικό κόσμο], κυρίως επειδή στις χώρες καταγωγής τους η κατάσταση είναι πολύ συντηρητική γι’ αυτές», λεει η Σάιστα Γκοχίρ, διευθύντρια του Βρετανικού Δικτύου Μουσουλμάνων Γυναικών, προσθέτοντας ότι «είναι αναγκη να σπάσουμε τα φυλετικά στερεότυπα που λένε πως μια μουσουλμάνα πρέπει να καλύπτει το πρόσωπο της και να παραμένει σιωπηλή κι υποταγμένη».
Η Χιντ Σαχλι, από την πλευρά της, εξακολουθεί να είναι περήφανη, τοσο ως γυναίκα, όσο κι ως εκπρόσωπος ενός άλλου κόσμου, πιο συντηρητικού, που σιγα σιγα αρχίζει να κατακτάει τις πασαρέλες της υφηλίου. «Η Αραβική Άνοιξη άλλαξε πολλα στην ευρύτερη περιοχή. Εγώ είμαι πιο ευτυχισμένη που έφυγα από τη χώρα μου κι εργάζομαι εκεί που θέλω, αποτελώντας ταυτόχρονα το παράδειγμα για άλλα κορίτσια ώστε να επιχειρήσουν το ιδιο», καταλήγει το μοντέλο απ’ το Μαρόκο.
ΤΟ ΒΗΜΑ