Εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνει στην Αττική η διακίνηση παράνομων όπλων, με τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που ειδικεύονται στα θέματα ένοπλης βίας να εκτιμούν ότι περισσότερα από 70.000 φονικά «εργαλεία» βρίσκονται στα χέρια κακοποιών. Το θέμα «καίει» τις διωκτικές αρχές στις οποίες έχει σημάνει συναγερμός, καθώς στις σχετικές συσκέψεις που γίνονται κοινό μυστικό είναι ότι «στις πιάτσες της Αθήνας ακόμα και οι μικροεγκληματίες βρίσκουν με την άνεσή τους Kalashnikov και οποιοδήποτε πιστόλι θέλουν».

Ενδεικτικό είναι ότι η ίδια αξιόπιστη πηγή, που είχε ερωτηθεί από τον «ΤτΚ» πριν από περίπου δυόμισι χρόνια για την έκταση του φαινόμενου της οπλοκατοχής και είχε κάνει λόγο για 55.000 παράνομα όπλα, σήμερα εκτιμά ότι ο αριθμός τους έχει αυξηθεί κατά 15.000.

Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, όπου στο Νιουτάουν η ελεύθερη οπλοκατοχή έγινε ξανά… εργαλείο στα χέρια μακελάρη, στην Ελλάδα -όπως και σε όλη την Ευρώπη- το καθεστώς χορήγησης άδειας οπλοφορίας είναι ιδιαίτερα αυστηρό. Μόλις 3.500 πολίτες έχουν καταφέρει να πάρουν την προβλεπόμενη άδεια από την Αστυνομία για να φέρουν πιστόλι ή περίστροφο, καθώς σχεδόν το 90% των αιτήσεων απορρίπτεται με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο.

«Η αυστηρότητα του νόμου είχε πάντα ως αποτέλεσμα η παράνομη κυκλοφορία κάθε είδους οπλισμού να ανθεί στην Ελλάδα λόγω και της ιδιαίτερης γεωγραφικής θέσης της, που καθιστά πιο εύκολη την εισαγωγή λαθραίων φορτίων. Το ξέσπασμα, ωστόσο, της οικονομικής κρίσης και η επακόλουθη έξαρση της εγκληματικότητας έχουν μεγεθύνει σε τρομακτικό βαθμό το πρόβλημα στις μεγάλες πόλεις», λέει στον «ΤτΚ» ο ειδικός σε θέματα ένοπλης βίας και όπλων Αγγελος Αγραφιώτης.

Και συνεχίζει: «Στις ΗΠΑ το όπλο είναι μέρος της κουλτούρας των πολιτών. Εκδίδονται άδειες ακόμα και για αυτόματα όπλα που γαζώνουν και έχουν ανάλογη δυναμική με αυτά που χρησιμοποιεί ο στρατός. Ευτυχώς, στη χώρα μας δεν έχει αναπτυχθεί ανάλογη κουλτούρα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα δεκάδες χιλιάδες φονικά εργαλεία που κυκλοφορούν εδώ χωρίς κανέναν έλεγχο είναι λιγότερο επικίνδυνα».

Μεγάλη γκάμα, χαμηλές τιμές…

Η ποικιλία  των όπλων περιλαμβάνει το πιο διαδεδομένο πυροβόλο στον κόσμο και αγαπημένο των συμμοριών Kalashnikov, ανατολικής προέλευσης πιστόλια, όπως το διατρητικό Tokarev, το περίστροφο-σύμβολο των μαφιόζων Nagant, καθώς και το τσεχικό υποπολυβόλο Scorpion. Τα περισσότερα από αυτά φτάνουν στην Ελλάδα σε κομμάτια ανταλλακτικών -ακόμα και μέσω ταχυδρομείου- και συναρμολογούνται από τους χρήστες. Τα ελληνοαλβανικά σύνορα είναι η βασική πύλη εισόδου τους (το 70%-80% περνά από εκεί), ενώ «κερκόπορτα» θεωρείται και η νότια Κρήτη.

Εντύπωση προκαλεί ότι οι τιμές τους έχουν πέσει σημαντικά στη μαύρη αγορά από το 2011 και ύστερα, γεγονός που αποδίδεται, μεταξύ άλλων, στη μεγάλη προσφορά τους και την οικονομική ύφεση. Ξεκινούν από τα 500 ευρώ για ένα «φτηνό» Tokarev ή ένα «αξιοπρεπές» περίστροφο και μπορεί να πλησιάσουν τα 4.000 ευρώ για ένα Scorpion ή ένα Kalashnikov. «Η τιμή του Kalashnikov, οι σφαίρες του οποίου μπορούν να διαπεράσουν τα αλεξίσφαιρα γιλέκα των αστυνομικών, είναι κατά 80% μειωμένη σε σχέση με την πραγματική αξία του. Αυτό οφείλεται κυρίως στην υπερπροσφορά του», επισημαίνει αστυνομική πηγή.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι πιάτσες εμπορίας όπλων που υπήρχαν για πολλά χρόνια στην Ομόνοια έχουν μεταφερθεί τον τελευταίο χρόνο στη δυτική Αττική, όπου διακινείται άφθονο «μαύρο χρήμα». Ως μεγαλέμποροι εμφανίζονται συνήθως άτομα από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, Ελληνες και Αλβανοί με εκτός συνόρων διασυνδέσεις.

Τα περισσότερα από τα όπλα βρίσκονται στα χέρια μικροκακοποιών, ολιγομελών συμμοριών, αλλά και σεσημασμένων ληστών που λυμαίνονται ολόκληρες περιοχές. Ελάχιστα είναι αυτά που έχουν προμηθευτεί απλοί πολίτες για την ασφάλειά τους στο σπίτι ή στο χώρο εργασίας τους, καθώς σχεδόν κανένας δεν ρισκάρει για την παράνομη κατοχή τους.

Η αυτοπροστασία έχει συνδεθεί για τους Ελληνες με τις καραμπίνες, οι οποίες υπάγονται σε τελείως διαφορετικό νομικό καθεστώς. Η σχετικά εύκολη διαδικασία απόκτησης και νομιμοποίησής τους έχει ως αποτέλεσμα περίπου ένας στους είκοσι πολίτες να έχει στο σπίτι του καραμπίνα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., τα δηλωμένα κυνηγετικά όπλα αγγίζουν το 1.500.000, την ώρα που οι κυνηγοί της χώρας είναι 233.000.

 

Α. Καλαφάτης στον Τύπο της Κυριακής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You missed