Είναι γνωστό ότι τα τελευταία δέκα χρόνια γύρω από το «φαρμακάκι του λαού» στήθηκε μια φάμπρικα δισεκατομμυρίων μεταξύ της φαρμακοβιομηχανίας και των γιατρών, η οποία ευθύνεται κατά πολύ για την οικονομική κρίση που έχει γονατίσει τη χώρα. Αρκεί μόνο να αναφέρουμε ότι το 2004 η φαρμακευτική δαπάνη ήταν 2,4 δισ., ενώ το 2009 η ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση εκτίναξε τη δαπάνη για φάρμακα στο αστρονομικό πόσο των 8,4 δισ.! Οσο για το 2012, η τρόικα έβαλε «ταβάνι» τα 2,88 δισ. και ο ΕΟΠΥΥ έκανε μια μεγαλειώδη στάση πληρωμών από την αρχή του έτους, στέλνοντας το μήνυμα ότι λεφτά για φάρμακα που δεν έχουμε ανάγκη δεν υπάρχουν πια!

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι χθες ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) ανακοίνωσε τον κώδικα δεοντολογίας μέσω του οποίου μεταξύ άλλων μπαίνουν αυστηροί περιορισμοί στα «δωράκια» και κυρίως στα συνέδρια που απευθύνονται στους γιατρούς, οι οποίοι μαζί με την οικογένειά τους κάνουν πολυτελέστατες διακοπές σε εξωτικούς προορισμούς, με αντάλλαγμα φυσικά την αλόγιστη προώθηση των σκευασμάτων της εταιρίας που πληρώνει τα ταξίδια τους.

Ειδικότερα, το προεδρείο του ΣΦΕΕ παρουσίασε χθες το νέο, αυστηρότερο πλαίσιο αυτορρύθμισης του κλάδου μέσω του νέου κώδικα δεοντολογίας, που είναι υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας. «Ως βιομηχανία-ηγέτης που είμαστε οφείλουμε να δώσουμε το παράδειγμα μιας άλλης νοοτροπίας, προσαρμοσμένης στην Ελλάδα της κρίσης» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κώστας Φρουζής.

Ο κώδικας καθορίζει μια σειρά από «σφιχτούς» κανόνες στην προώθηση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων και ορίζει πλαφόν στις χορηγίες για τα συνέδρια.

Ειδικότερα, απορρίπτονται συνέδρια τα οποία διοργανώνονται σε τοποθεσίες γνωστές για τον ψυχαγωγικό και πολυτελή χαρακτήρα τους (π.χ. σπα, καζίνο κ.λπ.). Επιπλέον, στο εξής δεν θα επιτρέπεται η συμμετοχή συνοδών μελών, ακόμη και αν υπάρχει ιδία κάλυψη εξόδων, ενώ ορίζεται θερινή και χειμερινή τουριστική περίοδος κατά τη διάρκεια των οποίων δεν θα γίνονται συνέδρια.

Σε μήνυμά του ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος τόνισε: «Η υπερσυνταγογράφηση, η πολυφαρμακία και η επιζήτηση της αλόγιστης κερδοφορίας δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ιατροφαρμακευτικές ανάγκες του ασθενούς, υποβαθμίζουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και υπονομεύουν το δημόσιο συμφέρον». Ο πρόεδρος του ΕΟΦ Γιάννης Τούντας επεσήμανε ότι αποτελεί στρέβλωση το γεγονός ότι έχουμε περισσότερες από 200 ιατρικές επιστημονικές εταιρίες και είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη όπου τα ιατρικά συνέδρια δεν υποστηρίζονται από τα νοσοκομεία και τα πανεπιστήμια.

Από την πλευρά του, ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής υποστήριξε ότι ο κώδικας αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο πάταξης της διαφθοράς της δημόσιας και ιδιωτικής υγείας. Μάλιστα, όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της οργάνωσης Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς Κώστας Μπακούρης: «Στην έκθεση του 2011, το “φακελάκι” κυμαινόταν μεταξύ 100 και 30.000 ευρώ για μια εγχείρηση σε δημόσιο νοσοκομείο, ενώ η διεκπεραίωση ιατρικών εξετάσεων σε επιχειρήσεις υπηρεσιών υγείας κυμαινόταν μεταξύ 30 και 500 ευρώ». Οπως όμως επεσήμανε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Μιχάλης Βλασταράκος, για το πρόβλημα δεν ευθύνονται μόνο οι γιατροί.

Ρίτα Μελά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You missed