Μέτρα τα οποία αναμένεται να συμβάλουν στην ενίσχυση της φοροδιαφυγής, να βαθύνουν ακόμη περισσότερο την ύφεση της οικονομίας και να προκαλέσουν -εν τέλει- μείωση αντί για αύξηση στα έσοδα του Δημοσίου περιλαμβάνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο κατατίθεται το αργότερο μέχρι αύριο στη Βουλή.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στο κείμενο του νομοσχεδίου, το οποίο απεστάλη στην Τρόικα για έγκριση, περιλαμβάνεται η κατάργηση της διάταξης με την οποία προβλεπόταν ότι το 25% του συνολικού ετησίου εισοδήματος κάθε μισθωτού ή συνταξιούχου μέχρι του ποσού των 42.000 ευρώ πρέπει να καλύπτεται με αποδείξεις δαπανών για αγορές αγαθών ή παροχή υπηρεσιών και σε περίπτωση μη κάλυψης, το «ακάλυπτο» ποσό θα φορολογείτο με 21%. Ουσιαστικά, το μέτρο των αποδείξεων, στη νέα μορφή που επιχειρήθηκε να εισαχθεί -προκειμένου να λειτουργήσει ως ένα, ακόμη πιο ισχυρό, κίνητρο για τη ζήτηση αποδείξεων και να συμβάλει αποτελεσματικότερα στον περιορισμό της φοροδιαφυγής-, φαίνεται ότι δεν πρόκειται τελικά να εφαρμοστεί. Εξάλλου, όπως όλα δείχνουν, το μέτρο καταργείται γενικώς και στη μορφή με την οποία είχε εφαρμοστεί μέχρι τώρα (υποχρέωση κάλυψης με αποδείξεις του 25% του συνολικού ετησίου εισοδήματος κάθε φορολογουμένου μέχρι του ποσού των 60.000 ευρώ και, σε περίπτωση μη κάλυψης, επιβολή φόρου 10% επί του «ακάλυπτου ποσού»).
Η κατάργηση του μέτρου των αποδείξεων, σε συνδυασμό με την απότομη αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων στα εισοδήματα 770.000 αυτοαπασχολουμένων, η οποία θα επέλθει μέσω της επιβολής φόρου 26% από το πρώτο ευρώ, που προβλέπεται από άλλες διατάξεις του νέου νομοσχεδίου, θα έχει ως συνέπεια να οργιάσει η φοροδιαφυγή από το επόμενο έτος και οι απώλειες εσόδων από ΦΠΑ και φόρους εισοδήματος να είναι τεράστιες για τους Κρατικούς Προϋπολογισμούς του 2013 και του 2014!
Ειδικότερα, η απότομη αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων για τους 770.000 μικρομεσαίους επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες που ασκούν ατομικά τις δραστηριότητές τους, μέσω της επιβολής φόρου 26% από το πρώτο ευρώ του συνολικού καθαρού εισοδήματός τους, θα λειτουργήσει ως αντικίνητρο για την έκδοση αποδείξεων από τους ίδιους τους θιγόμενους επιτηδευματίες! Κι αυτό διότι για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος που θα δηλώνουν, πλέον, ο φόρος που θα καλούνται να πληρώσουν θα είναι 260 ευρώ! Από την άλλη πλευρά, οι πελάτες τους δεν θα έχουν πλέον κανένα κίνητρο μείωσης του δικού τους φόρου μέσω της συλλογής αποδείξεων, με αποτέλεσμα να πάψει να υπάρχει ενδιαφέρον και από την πλευρά τους όσον αφορά τη ζήτηση των αποδείξεων! Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, θα συμφωνούν με τους επιτηδευματίες να μην τους εκδώσουν αποδείξεις προκειμένου να γλιτώσουν και από την πληρωμή του ΦΠΑ, ο οποίος θα εξακολουθεί να επιβάλλεται με τον πάρα πολύ υψηλό συντελεστή του 23%!
Στη γιγάντωση της φοροδιαφυγής θα συμβάλει και η κατάργηση των διατάξεων που προβλέπουν τη μείωση του φόρου εισοδήματος κατά το 10% των δαπανών του φορολογούμενου για ενοίκια κατοικιών, δίδακτρα φροντιστηρίων, ιατρικές επισκέψεις και ιατρικές εξετάσεις, δεδομένου ότι και για τις δαπάνες αυτές οι πολίτες δεν θα χρειάζεται πλέον να κρατούν τις αποδείξεις για να γλιτώσουν φόρους.
Στη μείωση των φορολογικών εσόδων θα συμβάλει εξάλλου και η αδυναμία εκατομμυρίων μισθωτών και συνταξιούχων να πληρώσουν τους νέους αυξημένους φόρους εισοδήματος που θα προκύψουν γι’ αυτούς με τη νέα φορολογική κλίμακα, την κατάργηση του αφορολογήτου των 5.000 ευρώ, την κατάργηση των πρόσθετων αφορολογήτων ορίων για τα προστατευόμενα τέκνα και την κατάργηση των περισσοτέρων φοροαπαλλαγών.
Το κείμενο του φορολογικού νομοσχεδίου αναμένεται να συζητηθεί σήμερα για τελευταία φορά… τηλεφωνικώς μεταξύ του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά και των προέδρων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ. κ.κ. Ευ. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη, προκειμένου να πάρει την τελική έγκριση για κατάθεση στη Βουλή πιθανότατα σήμερα ή αύριο. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Τρόικα, κατά την εξέταση του κειμένου που της υπέβαλε ο υπουργός Οικονομικών, εξέφρασε ενστάσεις μόνο για τις εξαιρέσεις που προβλέπονται από τη φορολόγηση βάσει βιβλίων για ορισμένες κατηγορίες αγροτών με πολύ χαμηλά εισοδήματα, καθώς επίσης και για την ευνοϊκή ρύθμιση που συμφωνήθηκε μεταξύ των τριών κυβερνητικών εταίρων οι νέοι επιτηδευματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες, για χρονικό διάστημα τριών ετών από τη στιγμή που έκαναν έναρξη επαγγέλματος, να φορολογούνται με 13% αντί για 26% για τις πρώτες 10.000 ευρώ του ετησίου εισοδήματός τους.
Γιώργος Παλαιτσάκης, στον Ελεύθερο Τύπο