Πυλώνας ανάπτυξης με μαγνήτη το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο του ανθρώπινου δυναμικού
Εκκληση σε νέους επιχειρηματίες να καταθέσουν τις προτάσεις τους απευθύνουν τρεις επενδυτικές εταιρείες, οι οποίες συγχρηματοδούνται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης μικρών επιχειρήσεων JEREMIE και αναζητούν καινοτόμες και εξωστρεφείς ιδέες στις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ). Η παρουσίαση των τριών νέων funds, Οpenfund II, Piraeus JEREMIE Technology Catalyst Fund και Odyssey Venture Partners, τα οποία συγκροτήθηκαν από επενδυτικά σχήματα με βάση τη χώρα μας, έγινε στις 30 Νοεμβρίου 2012 στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, σε μια κατάμεστη από νέους αίθουσα.
Οπως λένε οι διαχειριστές των funds, επενδυτές και λεφτά… υπάρχουν για τις καλές ιδέες, ενώ παρατηρούν ότι η Ελλάδα διαθέτει ένα εξαιρετικά υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό, ικανό να δώσει τα καλύτερα αποτελέσματα στον διεθνή τεχνολογικό ανταγωνισμό.
Ηδη άλλωστε μια σειρά νεοφυείς επιχειρήσεις που έχουν λάβει χρηματοδότηση έκαναν με επιτυχία τα πρώτα τους βήματα και πλέον δραστηριοποιούνται διεθνώς. Μάλιστα αναφέρουν ότι η τεχνολογία μπορεί να γίνει πυλώνας της οικονομικής ανασυγκρότησης της χώρας καθώς, όπως διαπιστώνουν, «είναι κάτι που μας πηγαίνει».
Σύμφωνα με τον εκ των διαχειριστών του Οpenfund II κ. Γιώργο Τζιραλή, ήδη η επενδυτική εταιρεία έχει ξεκινήσει τη λειτουργία της και σύντομα θα ανακοινωθούν τα πρώτα startups που θα χρηματοδοτηθούν. Οπως αναφέρει, έχει γίνει σημαντική προεργασία και πολλές ενδιαφέρουσες επενδυτικές προτάσεις έχουν πάρει σειρά αναμονής. Η προθεσμία για την υποβολή προτάσεων χρηματοδότησης είναι η 31η Ιανουαρίου 2013. Το Οpenfund II θα χρηματοδοτεί επιχειρήσεις που βρίσκονται σε πολύ αρχικό ή αρχικό στάδιο.
«Η προσφορά και η ποιότητα των προτάσεων που έχουμε ήδη συναντήσει είναι καλύτερες των προσδοκιών μας. Αυτό είναι πολύ αισιόδοξο, το οικοσύστημα στην Ελλάδα ωριμάζει από κάθε άποψη και οι προσδοκίες ανεβαίνουν» σημειώνει. Μάλιστα προσθέτει ότι, αν το δει κανείς μακροσκοπικά, το χαρτοφυλάκιο των startups στα οποία είχε επενδύσει το Οpenfund που σήμερα έχουν πάνω από 50 εργαζομένους τα επόμενα χρόνια θα απασχολεί αθροιστικά εκατοντάδες ανθρώπους. Χρήσιμη σε αυτό το εγχείρημα θα είναι η εμπειρία του Οpenfund, από το οποίο πέρασαν συνολικά 300 προτάσεις για να χρηματοδοτηθούν οκτώ startups, εκ των οποίων ευδοκίμησαν τέσσερα, μεταξύ των οποίων το διάσημο taxibeat.
Σύμφωνα με τον κ. Τζιραλή, το Οpenfund II θα διαχειριστεί πόρους ύψους 10 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων ένα τμήμα προέρχεται από το JEREMIE (χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, ΕΣΠΑ) και το υπόλοιπο από 11 ιδιώτες επενδυτές και δεν θα επιδοτεί αλλά θα συμμετέχει στο ρίσκο, με στόχο να πάρει πίσω τα λεφτά του. Μάλιστα θεωρεί κατόρθωμα το ότι βρέθηκαν επενδυτές που προθυμοποιούνται να ρισκάρουν σε τεχνολογικές εταιρείες στην Ελλάδα αυτή την περίοδο. «Δεν είμαστε τράπεζα και δεν δίνουμε δάνειο. Αν χάσει κάποιος, χάνουμε κι εμείς» συμπληρώνει.
Οπως λέει, η τεχνολογία μπορεί να γίνει ο τέταρτος πυλώνας ανάπτυξης της Ελλάδας, μετά τον τουρισμό, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη ναυτιλία. «Το ύψος της απαιτούμενης επένδυσης είναι χαμηλό, ενώ η εξωστρέφεια, που είναι το ζητούμενο, βρίσκεται στην ίδια τη φύση της τεχνολογίας. Αν συνδυασθούν όλα αυτά, προκύπτει μια αρκετά ενδιαφέρουσα προοπτική για την οικονομία» σημειώνει ο κ. Τζιραλής. «Η τεχνολογία δεν είναι αυτοσκοπός. Μας ενδιαφέρει να αξιοποιήσουμε την τεχνολογία που παράγει αξία σε προϊόντα και υπηρεσίες» συμπληρώνει.
Odyssey VP
Με… φόρα από τη Σίλικον Βάλεϊ
Σύμφωνα με τον συνιδρυτή της Odyssey Venture Partners κ. Θανάση Καλέκο, το fund ήδη εξετάζει επενδυτικές προτάσεις και από το νέο έτος θα αρχίσει πλήρως τις δραστηριότητές του.
Θα χρηματοδοτήσει επιχειρήσεις ΤΠΕ που βρίσκονται είτε στο αρχικό στάδιο (seed) είτε στα πρώτα τους βήματα (early stage) και κάθε γύρος χρηματοδότησης θα κυμαίνεται από 30.000 ως και 1,5 εκατ. ευρώ, ανάλογα με το πρότζεκτ.
Συνολικά, η Odyssey Venture Partners θα έχει στη διάθεσή της τουλάχιστον 30 εκατ. ευρώ και, όπως σημειώνει ο κ. Καλέκος, το μεγάλο της ατού είναι η μεγάλη πείρα που διαθέτει η ομάδα του fund από τη Σίλικον Βάλεϊ. Στόχος είναι να χρηματοδοτηθούν ως και 20 start up ως τα τέλη του 2015.
Piraeus JEREMIE Technology Catalyst Fund
Δίνει €15 εκατ. σε επιχειρηματίες με μεράκι και ιδέες
Σε νεοσύστατες εταιρείες του κλάδου των ΤΠΕ θα επενδύσει και το Piraeus JEREMIE Technology Catalyst Fund, το οποίο ανήκει στην Τράπεζα Πειραιώς και συγχρηματοδοτείται από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία. Σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή του Venture Capital & Private Equity group του ομίλου Πειραιώς και fund manager του PJ Tech Catalyst κ. Λουκά Πηλίτση, «έξυπνα» λεφτά που ακολουθούν επενδυτικές ευκαιρίες, οι οποίες βασίζονται σε σωστές ιδέες και καλή στρατηγική, υπάρχουν.
Το PJ Tech Catalyst θα επενδύσει 15 εκατ. ευρώ ως το τέλος του 2015 σε startups που βρίσκονται είτε σε πολύ αρχικό είτε σε αρχικό στάδιο και τα οποία θα επιλεγούν ως τον Σεπτέμβριο του 2013. Ηδη μια τέτοια επένδυση είναι στα σκαριά, ενώ στόχος είναι να φθάσει τις 50.
Προϋπόθεση για να επενδύσει το PJ Tech Catalyst σε μια ιδέα είναι, όπως λέει, ο νέος επιχειρηματίας να βρίσκεται στα πρώτα του βήματα, να είναι αφοσιωμένος και να αφιερώνει χρόνο και κόπο στη δουλειά του προκειμένου να δημιουργήσει κάτι καινοτόμο και εξωστρεφές. Από την πλευρά του ταμείου θα έρθουν οι πόροι, οι σύμβουλοι και όλα εκείνα τα εργαλεία που θα ανοίξουν στο startup τον δρόμο για τις αγορές του εξωτερικού.
«Στόχος μας είναι να κρατήσουμε το ανθρώπινο δυναμικό στην Ελλάδα και να φέρουμε πίσω ό,τι έχει φύγει, μέσα από την προσπάθεια που κάνουμε για τη δημιουργία R&D hubs, δηλαδή κόμβων έρευνας και ανάπτυξης» λέει ο κ. Πηλίτσης.
Ο επικεφαλής του PJ Tech Catalyst θεωρεί ότι η Ελλάδα μπορεί να αρπάξει σημαντικές επενδύσεις στη διεθνή αγορά της τεχνολογίας, καθώς διαθέτει ένα εξαιρετικά σημαντικό ανθρώπινο δυναμικό, που προσφέρει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου σε πιο ανταγωνιστικές τιμές σε σχέση με τις παραδοσιακές αγορές. «Επιδιώκουμε τη δημιουργία μιας δεξαμενής ταλέντου. Εχουμε πολύ καλό ανθρώπινο δυναμικό και θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε αυτά τα παιδιά στη χώρα» λέει.
Οπως αναφέρει ο κ. Πηλίτσης, η χώρα μας έχει πολύ υψηλό ποσοστό αποφοίτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. «Εχουμε δουλέψει στη διεθνή αγορά και τη γνωρίζουμε, έχουμε επενδύσει και τρέξει εταιρείες και ξέρουμε πώς να φθάσουμε μια μικρή επιχείρηση εκεί που πρέπει προκειμένου να πετύχει» συνεχίζει.
Επίσης χαρακτηρίζει μοναδικό το μοντέλο του PJ Tech Catalyst, καθώς στη διευθυντική του ομάδα εργάζονται άνθρωποι που δεν έχουν σχέση με την Τράπεζα Πειραιώς, αλλά είναι αυτοί που φέρνουν την επενδυτική εμπειρία του διεθνούς τεχνολογικού οικοσυστήματος, όπως ο πρώην υπεύθυνος της Microsoft για το Venture Capital κ. Κωνσταντίνος Μάλλιος και ο πρόεδρος και συνιδρυτής της NanoPhos κ. Βασίλης Θεοχαράκης.
Σύμφωνα με τον κ. Πηλίτση, προτιμητέο είναι το ισραηλινό μοντέλο – το Ισραήλ είναι πια υπερδύναμη στην τεχνολογία: παρ’ όλο που στόχος των startups θα είναι η διεθνοποίηση και αναπόφευκτα η μεταφορά σε μεγαλύτερες αγορές, εν τούτοις η σύνδεση μεταξύ Ελλάδας και εξωτερικού θα πρέπει να παραμείνει ισχυρή και τμήμα της δουλειάς να «τρέχει» εντός των τειχών.
«Συνεχίζουμε την προσπάθεια βοήθειας της νέας επιχειρηματικότητας που είχαμε ξεκινήσει εδώ και τρία χρόνια με τη συνεργασία μας με το Οpenfund» στο οποίο, όπως λέει ο κ. Πηλίτσης, ο όμιλος της Πειραιώς συμμετείχε κατά 50%, χαρακτηρίζοντας τις ΤΠΕ «στρατηγικό στόχο».