Ε1΄τάξηhttp://3.bp.blogspot.com/-DYzeL2EGQk0/UMIkGvzFG4I/AAAAAAABN5I/5zvlbRnBILc/s1600/%25CF%2583%25CE%25AC%25CF%2581%25CF%2589%25CF%2583%25CE%25B70001.jpg

Σήμερα  στο  πλαίσιο  της δραστηριότητας «Ιστορία, πολιτισμός, ήθη-έθιμα, παραδοσιακά παιχνίδια του τόπου μου», θα δημοσιοποιήσουμε το κείμενο για την «αρχιτεκτονική του Γρεβενιώτικου σπιτιού» (μαζί με τέσσερις παλιές φωτογραφίες) που μας έστειλε η κα Φωτίου Μεταξία (Ξένια), Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η οποία επισκέφτηκε το Σχολείο μας και το παρουσίασε η ίδια στην τάξη μας.

«AΡXITEKTONIKH   ΓΡΕΒΕΝΙΩΤΙΚΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ

Το σπίτι της φωτογραφίας,  χτίστηκε περίπου στα 1900. Ήταν τριώροφο   με υπόγειο και διέθετε  14 δωμάτια. Στον  πρώτο  όροφο  υπήρχαν οι χώροι   υποδοχής (σαλόνια), η κουζίνα και άλλοι βοηθητικοί χώροι, ενώ  στο δεύτερο και τρίτο όροφο υπήρχαν τα υπνοδωμάτια. Κάθε  δωμάτιο του δεύτερου και τρίτου ορόφου είχε το δικό του  ανεξάρτητο μπαλκόνι και αυτό αποτελούσε  το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που προσέδιδε  ομορφιά και  αρχοντικό στυλ στο οίκημα. Άλλο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι τα μεγάλα ορθογώνια παράθυρα που διέθεταν όλα τα δωμάτια  και υπήρχαν περιμετρικά σ’  όλους  τους τοίχους του σπιτιού. Η πρόσοψη του σπιτιού έβλεπε  στη Γεωργίου Μπουσίου,  έναντι  ΟΤΕ.

http://3.bp.blogspot.com/-Ar0D1_bTxTw/UMIhzxCVrdI/AAAAAAABN4o/SkU6uyB1Itc/s1600/CID2737_2.jpeg

Το προαναφερόμενο σπίτι  ήταν ιδιοκτησία του Αναγνώστου  Βασιλείου, ο οποίος ήταν έμπορος υφασμάτων  και διέθετε εμπορικό κατάστημα στην πλατεία της πόλης των Γρεβενών.

http://3.bp.blogspot.com/-_TehjWj79-g/UMIkDQ7B3sI/AAAAAAABN5A/hloub7EbST8/s1600/IMG481.jpgΣτην επόμενη φωτογραφία  εικονίζονται τα  παρακάτω  πρόσωπα  που κατοικούσαν στο σπίτι για το οποίο γίνεται λόγος και είναι : η Βασιλική Αναγνώστου, σύζυγος  του ιδιοκτήτη  Βασίλη  Αναγνώστου με τους τρεις εγγονούς της,  (από αριστερά προς τα δεξιά, Βασίλης, Τάσος και Χρήστος Αναγνώστου.)

Το προαναφερόμενο σπίτι  κάηκε από τους Γερμανούς  κατά την περίοδο του πολέμου του 1940 και κατόπιν κατεδαφίστηκε. Το πρόσωπο που εικονίζεται στον  ισόγειο τοίχο του σπιτιού είναι η  Θεοδώρα Αναγνώστου σύζυγος του Βασίλη  Αναγνώστου για τον οποίο γίνεται  λόγος   παραπάνω.  Η φωτογραφία τραβήχτηκε αφού το σπίτι κάηκε.

http://3.bp.blogspot.com/-DYzeL2EGQk0/UMIkGvzFG4I/AAAAAAABN5I/5zvlbRnBILc/s1600/%25CF%2583%25CE%25AC%25CF%2581%25CF%2589%25CF%2583%25CE%25B70001.jpg

Στο ίδιο οικόπεδο, μετά την κατεδάφιση του εν λόγου σπιτιού χτίστηκε το επόμενο σπίτι της οικογένειας  από το γιο του Βασίλη αναγνώστου, Αχιλλέα Αναγνώστου εμπόρου στο επάγγελμα.

http://3.bp.blogspot.com/-Dh8kGOaLzDg/UMIh1QWN_8I/AAAAAAABN4s/n5iv13JQDIA/s1600/CID9451.jpeg

Η πρόσοψη του σπιτιού  έβλεπε  στην οδό Γεωργίου  Μπουσίου, το νέο σπίτι ήταν διώροφο με λιγότερα δωμάτια και δύο μπαλκόνια στους δύο τοίχους του σπιτιού.

Ένα κοινό  χαρακτηριστικό  των δύο σπιτιών είναι τα μεγάλα μακρόστενα  παράθυρα.

Στο δεύτερο αυτό νέο  οίκημα  εγκαταστάθηκε η οικογένεια του Αχιλλέα και της Παναγιώτας Αναγνώστου με τα τέσσερα παιδιά τους, Βασίλης, Χρήστος, Τάσος και  Κωνσταντινιά Αναγνώστου.

http://4.bp.blogspot.com/-SpRq_gt_fr8/UMIkCfphGeI/AAAAAAABN44/jwE79OIDxsQ/s1600/IMG480.jpgΣτη φωτογραφία  εικονίζεται  ο Αχιλλέας Αναγνώστου με τις εγγονές του  Παναγιώτα και Αγνή,  κόρες του  Βασίλη Αναγνώστου.

 

To δεύτερο αυτό σπίτι της οικογένειας Αναγνώστου  κατεδαφίστηκε το 1974 -75 και στη θέση του χτίστηκε πενταώροφη οικοδομή η οποία υπάρχει και  σήμερα.»

Την ευχαριστούμε πάρα πολύ…

Όλα αυτά μαζί με τις φωτογραφίες παρουσιάστηκαν  στην τάξη και εμπλουτίστηκαν από τη συζήτηση που ακολούθησε…

Ακόμη την ίδια μέρα στείλαμε το παρακάτω μήνυμα στις εθνικές επιτροπές e-twining όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μεταφρασμένο στην Αγγλική, Γερμανική και Γαλλική γλώσσα.

«2ο Δημοτικό Σχολείο Γρεβενών Ελλάδας

Γεια σας φίλοι μας

Είμαστε μαθητές του πρώτου τμήματος της Πέμπτης τάξης (Ε΄1) του 2ου Δημοτικού Σχολείου Γρεβενών. Τα Γρεβενά είναι μια μικρή πόλη στη βόρεια Ελλάδα και είναι η πόλη των μανιταριών και των πευκοδασών. Είμαστε περίπου έντεκα ετών και στο σχολείο μαθαίνουμε Ελληνική Γλώσσα, Μαθηματικά, Ιστορία, Τεχνικά, Φυσική, Γεωγραφία, Γυμναστική, Γαλλικά, Γερμανικά και Αγγλικά! Επίσης πραγματοποιούμε και άλλες δραστηριότητες. Φέτος πραγματοποιούμε μία δραστηριότητα στα πλαίσια των Πολιτιστικών Θεμάτων για τα «παραδοσιακά παιχνίδια», δηλαδή τα παιχνίδια που έπαιζαν οι πρόγονοί μας στο μακρινό παρελθόν! Ενδιαφερόμαστε να μάθουμε για τα παραδοσιακά παιχνίδια της χώρας σας. Εάν θέλετε να μοιραστούμε  ιδέες και να ανταλλάξουμε πληροφορίες πάνω σ’ αυτό το θέμα, ελάτε σε επαφή μαζί μας μέσω του e-twining.

Οι μαθήτριες και οι μαθητές της τάξης

Ο δάσκαλος της τάξης

Αργύριος Καραλιόλιος»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.