Αναδίπλωση του υπουργείου Οικονομικών μετά την καθολική αντίδραση των εταίρων – Σύσκεψη σε εξέλιξη στο Μαξίμου για το νομοσχέδιο
Τα μέτρα-σοκ που επεξεργάζονταν το οικονομικό επιτελείο για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο δοκίμασαν τις αντοχές της κυβέρνησης και προκάλεσαν μείζον εσωτερικό πρόβλημα στον κυβερνητικό συνασπισμό, αναδεικνύοντας για μια ακόμη φορά πόσο εύθραυστη είναι η κυβερνητική πλειοψηφία.
Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί της Τρίτης σύσκεψη που έχει συγκαλέσει ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, με επικεφαλής τον κ. Χρ. Λαζαρίδη και τους καθ’ ύλην αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, του υπουργείου Οικονομικών με στόχο να καταρτισθεί ένα φορολογικό σχέδιο με «μεταρρυθμιστικά χαρακτηριστικά», όπως ανέφεραν στενοί συνεργάτες του.
Πρωτοβουλίες Σαμαρά για διορθωτικές κινήσεις στο φορολογικό
Μπροστά στο ενδεχόμενο ρήξης των κυβερνητικών εταίρων για ένα μείζον θέμα, όπως το φορολογικό και ενώ αυξάνονταν με γεωμετρική πρόοδο και η αντίδραση από μεγάλο τμήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., η κυβέρνηση αναδιπλώθηκε και παρενέβη ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς για να γίνουν διορθωτικές κινήσεις.
Για να λυθεί η δύσκολη εξίσωση του φορολογικού και να μεταδοθεί ένα μήνυμα στην κοινή γνώμη ότι θα υπάρξουν βελτιώσεις και θα ληφθούν πρόνοιες για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, επέλεξε να ασχοληθεί ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.
Ο κ. Σαμαράς κάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου εκτάκτως το απόγευμα της Δευτέρας τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη, ενώ σήμερα θα γίνει και σύσκεψη των αρμοδίων παραγόντων.
Ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή να εξεταστούν από την αρχή οι ρυθμίσεις, ενώ το φορολογικό θα συζητηθεί και σε συνάντηση των εκπροσώπων των τριών κομμάτων την Τετάρτη ενώ δεν αποκλείεται να αποτελέσει αντικείμενο και σε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που αναμένεται εντός της εβδομάδας.
Παράλληλα, από το Μέγαρο Μαξίμου, για να διασκεδάσουν τις αρνητικές εντυπώσεις, διέρρεαν ότι δεν ισχύουν οι φήμες για τους φορολογικούς συντελεστές και χαρακτήριζαν τις πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν ως «σενάρια υπηρεσιακών παραγόντων, τα οποία δεν είχαν αξιολογηθεί πολιτικά από τον πρωθυπουργό».
Επί της ουσίας όμως ο βασικός κυβερνητικός εταίρος, υπό το βάρος της μεγάλης αντίδρασης -τόσο από το ΠαΣοΚ και τη ΔΗΜΑΡ, όσο και από μεγάλο αριθμό βουλευτών της Ν.Δ.- υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση.
Οι πρόεδροι του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ, οι κκ. Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης, είχαν επισημάνει στον κ. Σαμαρά ότι αν παραμείνουν οι ρυθμίσεις δεν μπορούν να εγγυηθούν ότι δεν θα υπάρξουν διαρροές από τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες.
Επίσης πάρα πολλοί βουλευτές της Ν.Δ. είχαν εκφράσει, είτε δημοσίως, είτε παρασκηνιακά τη διαφωνία τους, λέγοντας χαρακτηριστικά πως διαλύεται η μεσαία τάξη που στηρίζει το κόμμα και την παράταξη. «Ξυπνήστε. Χάνουμε τους συμμάχους μας» διεμήνυσαν σε κεντρικά στελέχη του πρωθυπουργικού επιτελείου.
Εξάλλου, κανείς στο Μέγαρο Μαξίμου και ειδικά ο κ. Σαμαράς δεν επιθυμούσε, λίγες ημέρες μετά την απόφαση του Eurogroup για τη δόση και εν μέσω των διεργασιών για την επαναγορά των ομολόγων στην τελική ευθεία για την 13η Δεκεμβρίου, να διαταραχθεί η κυβερνητική συνοχή.
Πολύ περισσότερο, στο Μέγαρο Μαξίμου δεν ήθελαν, ένα ακόμα προεκλογικό σύνθημα της Ν.Δ. -δηλ. αυτό που έλεγε ο κ. Σαμαράς «όχι σε νέους φόρους»- να γυρίσει μπούμερανγκ και να μοιάζει απειλή για την εσωτερική συνοχή, πρώτα για την τρικομματική κυβέρνηση και μετά για την κεντροδεξιά παράταξη.
«Αν έτσι εννοούν τη στροφή στην κοινωνία, τότε ποτέ να μην την κάνουν» σχολίαζε σε κατάσταση πανικού κορυφαίο πολιτικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας που δεν έχει λόγους να αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση.
Προτού καν ξεκινήσει ο πολυθρύλητος διάλογος η κυβέρνηση αναγκάστηκε να προβεί σε τακτικές και διαδικαστικές υποχωρήσεις έναντι των άλλων δυο κυβερνητικών εταίρων.
Εκ των πραγμάτων, και με δεδομένο ότι σήμερα θα γίνει νέα κυβερνητική σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό και αύριο θα υπάρξει συνάντηση εκπροσώπων του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ με το οικονομικό επιτελείο, θα ανατραπούν και θα ριχτούν στον κάλαθο των άχρηστων αρκετές από τις επίμαχες προτάσεις της.
Από την εξέλιξη της υπόθεσης και τη διαρροή του Μεγάρου Μαξίμου ότι δεν ισχύουν οι φήμες και τα όσα προβλήθηκαν μέσω των ΜΜΕ για το φορολογικό, τίθεται μείζον ζήτημα, για τον τρόπο που επελέγη να διαρρεύσουν πληροφορίες, οι οποίες δημιούργησαν αρνητικό κλίμα για την ίδια την κυβέρνηση, αλλά και τον Πρωθυπουργό.
Η κυβέρνηση κατάφερε, όπως έλεγαν και κεντρικοί υπουργοί, στον απόηχο της απόφασης του Eurogroup και ενώ η ίδια επιχείρησε να διαμορφώσει ευνοϊκό κλίμα στην κοινωνία, να αντιστρέψει τα δεδομένα και να βρίσκεται στη…«γωνιά» και να της ασκείται σκληρή κριτική από ΜΜΕ, τους δυο άλλους κυβερνητικούς εταίρους (ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ), βουλευτές της Ν.Δ. αλλά και σύσσωμη την αντιπολίτευση.
«Είμαστε μοναδικοί να καταστρέφουμε ότι χτίζουμε» σχολίασε στο «Βήμα» κορυφαίος υπουργός, ενώ για μια ακόμη φορά επανήλθε προς συζήτηση η αδυναμία που εμφανίζει το στρατηγείο του Μεγάρου Μαξίμου για τη διαχείριση κρίσεων, αλλά και η έλλειψη πρόληψης και κατάρτισης εναλλακτικών σχεδίων αντίδρασης, σε σημείο που να χρειάζεται για μια ακόμη φορά, όπως τώρα, η παρέμβαση του ίδιου του Πρωθυπουργού.
Το ενδιαφέρον στοιχείο, πριν από την παρέμβαση του κ. Σαμαρά, είναι το γεγονός ότι οι πλέον ισχυρές πολιτικές αντιδράσεις προήλθαν και από σημαντικά στελέχη της Ν.Δ. που παρασκηνιακά αμφισβήτησαν τη σκοπιμότητα και πρωτίστως την αποτελεσματικότητα των προτεινόμενων ρυθμίσεων.
Η κυβέρνηση πάντως κατάφερε ένα «αυτογκόλ» με το ξεκίνημα της προσπάθειας, καθώς από την πολυδιαφημισμένη προσπάθεια για ένα νέο φορολογικό σύστημα, «βρέθηκε απολογούμενη για τις σχεδιαζόμενες αντικοινωνικές ρυθμίσεις», σε σημείο που να εγκαλείται και για σχέδια υπό τον τίτλο «φορολογικός Ηρώδης».