Την κατάργηση του υποχρεωτικού της στρατιωτικής θητείας εισηγείται εμμέσως η τρόικα, ως μέσο περαιτέρω συρρίκνωσης των αμυντικών δαπανών τςη Ελλάδας

Κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας εισηγείται εμμέσως η τρόικα

Η πρόταση της τρόικας εμπεριέχεται στο προσχέδιο του Μνημονίου που είδε το φως της δημοσιότητας την Πέμπτη, με ημερομηνία σύνταξής του, την 27η Νοεμβρίου.

 

Στο σχετικό χωρίο αναφέρεται:

Ως τμήμα του προγράμματος οικονομικής εφαρμογής, υπήρξαν σημαντικές περικοπές στις στρατιωτικές δαπάνες (χωρίς να επηρεάζουν την αμυντική ικανότητα) όπως και σε άλλες κατηγορίες δαπανών.

Οι στρατιωτικές δαπάνες μειώθηκαν ήδη από το 2010 στο 2,2% του ΑΕΠ, τοποθετώντας έτσι το 2012 την Ελλάδα στην τρίτη θέση ανάμεσα στα 27 μέλη της ΕΕ ως προς τις συνολικές αμυντικές δαπάνες.

Περαιτέρω μειώσεις μισής μονάδας του ΑΕΠ προωθήθηκαν το 2011 και υιοθετούνται περαιτέρω στα πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2013 – 2016.

Στην η έκθεση της, η τρόικα σημειώνει ότι οι συχνές αναφορές του Τύπου στις υψηλές αμυντικές δαπάνες –ιδιαίτερα για μία χώρα που αντιμετωπίζει οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες- πλέον δεν ερείδεται στα στατιστικά στοιχεία, από το 2010 κι έπειτα.

Και καταλήγει με μία παράγραφο που περιλαμβάνει την έμμεση εισήγηση για κατάργηση της υποχρεωτικής θηττείας:

Οι λειτουργικές αμυντικές δαπάνες και οι μισθοί και οι συντάξεις για τις ένοπλες δυνάμεις αναμένεται επίσης να αποκλιμακωθούν κατά 62% και 41% αντίστοιχα μεταξύ 2009 και 2016, λόγω των αποφάσεων που υιοθετήθηκαν με τα προηγούμενα μεσοπρόθεσμα προγράμματα, τις επιπρόσθετες περικοπές που περιελήφθησαν στο δεύτερο πρόγραμμα και τις νέες μειώσεις που έχουν περιληφθεί στο Μεσοπρόθεσμο 2013 – 2016.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί περαιτέρω εξορθολογισμός των δαπανών, αλλά κάτι τέτοιο απαιτεί αύξηση της χρήσης των ηλεκτριονικών προμηθειών και κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας.

ΕΘΝΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.