Προγράμματα μαθητείας για νέους συζήτησαν την Τετάρτη ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης με τους κοινωνικούς εταίρους. Οι όροι για τη μαθητεία είναι αμοιβή 400 ευρώ για 40ωρη εβδομαδιαία εργασία και ασφάλιση για τον κλάδο υγείας, αλλά όχι για σύνταξη. Το πρόγραμμα θα διαρκεί τέσσερις ή πέντε μήνες. Επίσης, 7.000 νέοι θα επιδοτηθούν με 10.000 ευρώ ο καθένας, προκειμένου να ανοίξουν δική τους επιχείρηση.
Τα βασικά σημεία των προγραμμάτων δόθηκαν στους κοινωνικούς εταίρους, προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους το αργότερο έως τη Δευτέρα, ώστε να νομοθετηθούν το συντομότερο δυνατό.
Θετικά αντιμετώπισαν τις προτάσεις του υπουργείου οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων, ενώ επιφυλάξεις εξέφρασε η ΓΣΕΕ.
«Η συνέχιση του κοινωνικού διαλόγου αποτελεί καθ’ αυτή ένα θετικό γεγονός» τόνισε μετά τη συνάντηση ο υπουργός Εργασίας. Ο κ. Βρούτσης αναγνώρισε ότι υπάρχουν μεταξύ των εταίρων διαφορετικές απόψεις, αλλά και πολλά σημεία σύγκλισης.
Πρόσθεσε ότι στους άμεσους στόχους του υπουργείου είναι να ενσωματωθούν αρμονικά οι αρμοδιότητες των Οργανισμών Εστίας και Κατοικίας και να κατευθυνθούν σε τομείς δράσης, όπως ο Κοινωνικός Τουρισμός.
Αναφερόμενος στα αποτελέσματα του Eurogroup, υποστήριξε ότι «αποκαταστάθηκε η αξιοπιστία της χώρας και δόθηκε μια μεγάλη ευκαιρία με την απομείωση του χρέους». «Η διευθέτηση του ζητήματος της δόσης δημιουργεί καλύτερη ψυχολογία και θα έχει θετικές επιπτώσεις στην ψυχολογία της αγοράς» τόνισε ο κ. Βρούτσης.
«Δεν αποδεχόμαστε προγράμματα με ανασφάλιστους εργαζόμενους, όπως είμαστε αντίθετοι και με την επέκταση του εργόσημου, γιατί εκτιμούμε ότι θα αποτελέσει τον… φερετζέ της αδήλωτης εργασίας» δήλωσε μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος.
Ο κ. Παναγόπουλος πρόσθεσε ότι κατά τη συνάντηση τέθηκε επίσης τα θέμα της επιδότησης των συνδικάτων από τους λογαριασμούς των καταργημένων Οργανισμών Εργατικής Εστίας και Κατοικίας μέσω του ΟΑΕΔ, ώστε να αντιμετωπισθούν οι μισθολογικές και λειτουργικές ανάγκες των συνδικαλιστικών ενώσεων.
Αναφερόμενος στις γενικότερες εξελίξεις, εκτίμησε ότι τα προβλήματα δεν έχουν λυθεί και ότι «οι πιστωτές απλά κερδίζουν χρόνο, έως ότου ολοκληρωθεί ο πολιτικός κύκλος με τις εκλογές στην Γερμανία».
«Στη συνάντηση τέθηκε κυρίως το θέμα της αντιμετώπισης της ανεργίας» όπως είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να δείξει αποφασιστικότητα και να επενδύσει στην επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας. Χαρακτήρισε τις αποφάσεις του Eurogroup «μετέωρο βήμα της ΕΕ», ενώ εκφράστηκε θετικά για τα νέα προγράμματα τονίζοντας ότι θα δώσουν πρόσβαση σε νέους στην αγορά εργασίας.
«Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση απαξιώνει τους κοινωνικούς εταίρους, το υπουργείο Εργασίας κρατάει ζωντανό τον κοινωνικό διάλογο» δήλωσε ο Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος της ΕΣΕΕ. Ο κ. Κορκίδης τάχθηκε υπέρ των προγραμμάτων μαθητείας και ενίσχυσης της νεανικής επιχειρηματικότητας, τόνισε όμως ότι ο λογαριασμός που θα δημιουργηθεί στον ΟΑΕΔ, θα πρέπει να είναι «ξεχωριστός, διακριτός και ανεξάρτητος ώστε να μπορέσει ο Οργανισμός να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των προγραμμάτων».
Εκτίμησε επίσης ότι τα αποτελέσματα του Eurogroup ήταν θετικά διότι, όπως είπε, επέτρεψαν μεγαλύτερη προσέγγιση του ευρωπαϊκού Βορρά με το Νότο, αλλά και της ΕΕ με το ΔΝΤ. Πρόσθεσε όμως, ότι «τα 7 περίπου δισ. που αναμένεται να καταλήξουν στην αγορά δεν πρόκειται να γίνουν αισθητά τουλάχιστον μέσα στο επόμενο εξάμηνο από τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα».
Εν τω μεταξύ, με μελανά χρώματα περιγράφουν την οικονομική κατάσταση του ΟΑΕΔ ανώτερα στελέχη του Οργανισμού. Τα ίδια στελέχη τονίζουν ότι ο ΟΑΕΔ δεν έχει δικά του χρήματα, δεδομένου ότι οι πάσης φύσεως εισφορές εισπράττονται από το ΙΚΑ χωρίς να αποδίδονται εν συνεχεία στον Οργανισμό.
Ήδη το ΙΚΑ οφείλει 8 δισ. ευρώ στον ΟΑΕΔ, ενώ το 2010 ο Οργανισμός δαπάνησε τα πλεονάσματά του ύψους 600 εκατ. ευρώ, για να καλύψει ελλείμματα και σήμερα οριακά και μετά βίας επιτυγχάνει να καταβάλλει εγκαίρως τα επιδόματα ανεργίας. Συνεχίστηκε την Τετάρτη στο υπουργείο Εργασίας ο τριμερής κοινωνικός διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους για ζητήματα της αγοράς εργασίας.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν, εκτός του υπουργού Εργασίας, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) Χάρης Κυριαζής, ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ) Γιάννης Παναγόπουλος, ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνιών Ελλάδος, (ΓΣΕΒΕΕ) Δημήτρης Ασημακόπουλος, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης, ο διοικητής του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) Βασίλης Κικίλιας και ανώτερα στελέχη του υπουργείου Εργασίας.
ΔΟΛ