Τη μεταφορά των 2.000 υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα σε θέσεις διοικητικού προσωπικού σε υπουργεία και υπηρεσίες που έχουν ανάγκη ανθρώπινου δυναμικού σχεδιάζει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση του προγράμματος της κινητικότητας είναι να ολοκληρωθεί άμεσα η καταγραφή των πρώτων διαθέσιμων υπαλλήλων, οι οποίοι θα μετακινηθούν κατά προτεραιότητα σε υπουργεία και υπηρεσίες όπου θα παγώσουν οι προσλήψεις διοικητικού προσωπικού, σύμφωνα με το Μνημόνιο, όπως ανακοίνωσε χθες στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός Α. Μανιτάκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει ξεκινήσει η καταγραφή των αναγκών σε διοικητικό προσωπικό σύμφωνα με την οποία:
- Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχουν καταγραφεί περισσότερες από 3.000 θέσεις διοικητικού προσωπικού στις οποίες έχουν αποσπαστεί αστυνομικοί. Στις συγκεκριμένες θέσεις θα μετακινηθούν υπάλληλοι που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα με στόχο να «απεμπλακούν» από τα γραφεία οι ένστολοι και να αναλάβουν υπηρεσία. Το Μνημόνιο προβλέπει «πάγωμα» προσλήψεων αστυνομικών για τα επόμενα δύο χρόνια.
- Στο υπουργείο Παιδείας, όπου μειώνονται οι προσλήψεις αναπληρωτών από 12.000 σε 2.000 για το επόμενο έτος, θα μετακινηθούν στις διοικητικές υπηρεσίες υπάλληλοι που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα -σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης- προκειμένου να αποδεσμευτούν αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί και να επιστρέψουν στα σχολεία.
- Στα νοσοκομεία έχουν καταγραφεί ανάγκες για την απασχόληση περίπου 500 διοικητικών υπαλλήλων.
- Το προσωπικό που έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα αναμένεται να μετακινηθεί σε υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ αλλά και άλλων ασφαλιστικών ταμείων προκειμένου να τοποθετηθεί σε υπηρεσίες εξυπηρέτησης πολιτών. Επίσης θα αξιοποιηθούν και για τη στελέχωση του νέου τηλεφωνικού κέντρου του ΕΟΠΥΥ που θα δέχεται τις κλήσεις των ασφαλισμένων που επιθυμούν να επισκεφθούν γιατρούς του οργανισμού.
- Ανάγκες διοικητικού προσωπικού περίπου 150 εργαζομένων έχουν καταγραφεί και στο ΕΚΑΒ με στόχο να αποδεσμευτούν οι εξειδικευμένοι υπάλληλοι που έχουν αποσπασθεί σε υπηρεσίες γραφείων και να τοποθετηθούν στις οργανικές τους θέσεις.
- Τους επόμενους μήνες λήγουν οι πενταετείς συμβάσεις των εργαζομένων στα ΚΕΠ με αποτέλεσμα να υπάρχουν περίπου 300 κενές θέσεις στα κέντρα.
Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης μετά και τις δηλώσεις του κ. Α. Μανιτάκη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής στοχεύει στην επανεκπαίδευση και την τοποθέτηση των «διαθέσιμων» υπαλλήλων σε πόστα πρώτης γραμμής των δημοσίων υπηρεσιών που θα αφορούν την εξυπηρέτηση των πολιτών.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις από τους ΟΤΑ, εντάσσονται στο μέτρο περίπου 40 δήμοι από τους οποίους τίθενται σε διαθεσιμότητα περίπου 750 εργαζόμενοι, ενώ στις περιφέρειες και στις αποκεντρωμένες διοικήσεις υπολογίζεται ότι θα τεθούν στο νέο καθεστώς 800 υπάλληλοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Περισσότερους από 500 εργαζομένους θα θέσουν σε διαθεσιμότητα με βάση τον νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή υπουργεία και Νομικά Πρόσωπα του Δημοσίου.
Κόντρα Μανιτάκη- Μητρόπουλου
«Αυθαίρετες, αθρόες, οριζόντιες απολύσεις είναι περιττές. Δεν προβλέπονται από το Σύνταγμα. Θα εφαρμοστούν όσα προβλέπει ο Κώδικας των δημοσίων υπαλλήλων», ξεκαθάρισε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης απαντώντας στις σφοδρές επικρίσεις της αντιπολίτευσης και κυρίως του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μητρόπουλου, ο οποίος κατηγόρησε τον υπουργό ότι «υπερασπίζεται το καθεστώς των απολύσεων εξωραΐζοντάς το».
Οι παρεμβάσεις και η επιμονή του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ περί απολύσεων προκάλεσαν την έκρηξη του υπουργού, ο οποίος του είπε σε αυστηρό ύφος: «Δεν θα απολογηθώ για το Μνημόνιο, αλλά για όσα έκανα εγώ. Δεν έχει γίνει ούτε μία απόλυση και πραγματικά απορώ γιατί τόση χαρά και προθυμία να απολυθούν. Μήπως είστε δικηγόρος της τρόικας;».
Από την πλευρά του ο Αλ. Μητρόπουλος ζήτησε από τον υπουργό να ανακαλέσει τον συγκεκριμένο χαρακτηρισμό, λέγοντας ότι «δεν είναι σοβαρό να λέτε σε εμένα ότι δεν έχω διαβάσει τον νόμο».