Θα γίνουν σε τρεις δόσεις και στο σύνολό τους για το 2013 μπορεί να φτάσουν σε 20%-30%
Ποδαρικό με μεγάλες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, οι οποίες μπορεί να είναι διψήφιες, που θα επιβαρύνουν χιλιάδες καταναλωτές που λόγω του ακριβού πετρελαίου θέρμανσης έχουν στραφεί στα κλιματιστικά και τις θερμαντικές συσκευές, αναμένεται το νέο έτος.
Το έδαφος για τις αυξήσεις – θα γίνουν σε τρεις δόσεις, όπως αναφέρει το Μνημόνιο, η πρώτη τον προσεχή Ιανουάριο – επιχειρεί να προλειάνει τον τελευταίο καιρό το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Χαρακτηριστικές προς αυτή την κατεύθυνση είναι οι χθεσινές δηλώσεις του αρμόδιου υφυπουργού Ασημάκη Παπαγεωργίου πως θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε οι επιβαρύνσεις των καταναλωτών να είναι περιορισμένες, αφήνοντας ωστόσο να εννοηθεί ότι τα περιθώρια δεν είναι μεγάλα.
Σε κάθε περίπτωση, μιλάμε για αυξήσεις-φωτιά και η πρώτη, τον Ιανουάριο, εκτιμάται στα επίπεδα του 9%-10%. Στο σύνολό τους για το 2013 μπορεί να φτάσουν και σε 20%-30%.
Το μάρμαρο απειλούνται να πληρώσουν περισσότερο όσοι διαμένουν σε πολυκατοικίες, στις οποίες το σύνολο των ενοίκων έχει επιλέξει φέτος για θέρμανση το ηλεκτρικό αντί για το πανάκριβο πετρέλαιο.
Τρεις δόσεις
Ειδικότερα το Μνημόνιο αναφέρει ότι τα οικιακά τιμολόγια και αυτά των μικρών επιχειρήσεων πρέπει μέχρι τον Ιούλιο του 2013 να αντανακλούν πλήρως το κόστος, κάτι που θα γίνει σε τρεις δόσεις. Εντός του Δεκεμβρίου η κυβέρνηση θα εκδώσει υπουργική απόφαση που θα προσαρμόζει τα τιμολόγια στο κόστος παραγωγής του ρεύματος, με έναρξη εφαρμογής τον Ιανουάριο του 2013. Περαιτέρω προσαρμογή, δηλαδή αύξηση, θα ανακοινωθεί με δεύτερη υπουργική απόφαση έως τα τέλη Μαρτίου, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Μάιο. Το τρίτο σκέλος των αυξήσεων θα τεθεί σε ισχύ από τον Ιούλιο, οπότε απελευθερώνονται πλήρως τα τιμολόγια, με εξαίρεση όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες (πολύτεκνοι, μακροχρόνια άνεργοι, άτομα με ειδικές ανάγκες). Για αυτούς τα τιμολόγια θα εξακολουθήσουν να ρυθμίζονται από το κράτος.
Εντός των δύο επόμενων εβδομάδων η ΔΕΗ αναμένεται να στείλει αναλυτική τεκμηρίωση των κοστολογικών στοιχείων της μαζί με τις αυξήσεις που προτείνει προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η οποία και θα γνωμοδοτήσει προς τον κ. Παπαγεωργίου. Είναι γνωστό ότι τα στοιχεία της ΔΕΗ αμφισβητούνται από τη ΡΑΕ, που για αυτόν ακριβώς τον λόγο θα αναθέσει σε ξένο οίκο να τα συγκρίνει με το κόστος ομοειδών εταιρειών του εξωτερικού. Την άποψη της ΡΑΕ ότι η ΔΕΗ μπορεί να συμμαζέψει σημαντικά τις κοστολογικές απαιτήσεις της συμμερίζεται και ο υφυπουργός Ασ. Παπαγεωργίου. Θεωρείται επομένως βέβαιο ότι η βάση κόστους της ΔΕΗ θα πέσει, άρα και οι ζητούμενες αυξήσεις, οι οποίες όμως θα είναι φωτιά.
Τον περασμένο Ιούλιο η ΔΕΗ είχε στείλει στη ΡΑΕ τα κοστολογικά στοιχεία της από, τα οποία προέκυπτε επιβάρυνση κόστους 29,8%, με δεδομένα μάλιστα του 2011. Στα στοιχεία εκείνα η ΔΕΗ δεν είχε συμπεριλάβει το διογκωμένο κόστος που θα έχει από 1/1/2013 εξαιτίας της υποχρέωσης αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων για το 100% του διοξειδίου του άνθρακα που παράγει. Με τα επίπεδα τιμών στα οποία κινούνται σήμερα οι ρύποι στα διεθνή χρηματιστήρια, το 29,8% εκτιμάται ότι θα μπορούσε να φτάσει σε 35%-40% χωρίς να υπάρχει περίπτωση να εγκριθεί ποτέ τέτοιο ποσοστό αυξήσεων.
Φόροι και εισφορές
Το υπουργείο εξετάζει παράλληλα τη δυνατότητα περιορισμού των φόρων και εισφορών που βαρύνουν τα τιμολόγια, όπως δημοτικά τέλη και τέλος ΕΡΤ (αντιστοιχούν περίπου στο 50% της συνολικής χρέωσης), αλλά και της μείωσης σειράς άλλων ρυθμιζόμενων χρεώσεων.
«Το 2013 με βάση την ευρωπαϊκή οδηγία και τη μνημονιακή υποχρέωση θα πρέπει να προχωρήσουμε σε απελευθέρωση των τιμολογίων. Αυτό σημαίνει ότι στις εταιρείες που παράγουν ρεύμα πρέπει να έχουν συνάφεια οι τιμές με το κόστος παραγωγής. Από εμάς γίνεται κάθε προσπάθεια ώστε να υπάρξει η καλύτερη δυνατή λύση», ήταν η χθεσινή δήλωση του κ. Παπαγεωργίου.