Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η συζήτηση για τον προϋπολογισμό της ΕΕ – Ολάντ: Ελπίζω ότι το Eurogroup θα καταλήξει σε συμφωνία για την Ελλάδα την Δευτέρα
Το μπρα-ντε-φερ επί του κοινοτικού προϋπολογισμού άρχισε με τρίωρη καθυστέρηση τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, ενδεικτικό του τεταμένου κλίματος που επικράτησε στις προπαρασκευαστικές συνομιλίες και των προσπαθειών για αναζήτηση συμβιβασμού.
Η Σύνοδος ξεκίνησε μετά τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που είχε με τους ηγέτες ο επικεφαλής
του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι και διεκόπη λίγο μετά τα μεσάνυχτα, περίπου μία ώρα αφότου είχε ξεκινήσει για να εξετάσουν οι ηγέτες μια νέα πρόταση συμβιβασμού που διατυπώθηκε από τον Ρόμπαϊ. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν την Παρασκευή το μεσημέρι με την ελπίδα οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταλήξουν σε συμφωνία.. Πολύ πιθανό θεωρείται πλέον η Σύνοδος να συνεχιστεί και μέσα στο Σαββατοκύριακο
Οι καιροί απαιτούν έναν «μετριοπαθή προϋπολογισμό», ο οποίος θα περιλαμβάνει «επώδυνες περικοπές», δήλωσε ο Ρομπάι, αναφερόμενος στην οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη από το 2009.
Την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πρότεινε κούρεμα της τάξης των 80 δισεκατομμυρίων ευρώ από τα 1,09 τρισεκατομμύρια ευρώ που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Ένωση για τον κοινοτικό προϋπολογισμό.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, επέμενε σε κούρεμα της τάξης των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος, δήλωσε την Παρασκευή ότι έχει τις αμφιβολίες της σχετικά με τη δυνατότητα των Ευρωπαίων ηγετών να καταλήξουν σε μια συμφωνία όσον αφορά τα σχέδια δαπανών για το χρονικό διάστημα 2014-2020, προβλέποντας ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος προκειμένου να ξεπεραστούν οι διαφωνίες.
«Είναι ακόμα μακρύς ο δρόμος που πρέπει να διανύσουμε», δήλωσε η Μέρκελ μετά τη λήξη της συνεδρίασης της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, οι οποίες διακόπηκαν μετά από μόλις μία ώρα συνομιλιών.
Είπε ότι οι ηγέτες της ΕΕ έχουν κάνει «μικρή πρόοδο», αλλά διατηρεί τις αμφιβολίες της σχετικά με το αν θα καταλήξουν σύντομα σε μια απόφαση.
Βέτο προέβαλε σταθερά ο Ντέιβιντ Κάμερον, ζητώντας μεγαλύτερες περικοπές από όσες προβλέπει το προσχέδιο Ρομπάι. «Ετοιμοπόλεμος» έφτασε όμως και ο Μάριο Μόντι, προειδοποιώντας επίσης με βέτο χωρίς περισσότερα κονδύλια για την Ιταλία. Με καταψήφιση του προϋπολογισμού στο Στρασβούργο εάν υπάρξουν μεγάλες μειώσεις προειδοποίησε την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Με συμβιβαστική διάθεση στις Βρυξέλλες ήταν ο Φρανσουά Ολάντ ο οποίος μάλιστα είχε κατ΄ιδίαν συνάντηση με την Ανγκελα Μέρκελ και συζήτησαν το ελληνικό ζήτημα.
Ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε, μιλώντας προς τους δημοσιογράφους, λίγο μετά την λήξη του Συμβουλίου, ότι διεξάγονται συνεχείς διαβουλεύσεις για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή θα βρεθεί τη Δευτέρα στο Eurogroup.
Για τη Σύνοδο Κορυφής ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι «είναι πιθανόν να μην υπάρξει συμφωνία σ’ αυτή τη Σύνοδο». «Η συνετή θέση είναι αναμφίβολα να δοθεί χρόνος στο χρόνο για την επίτευξη μιας συμφωνίας». Και πρόσθεσε: «Είμαι υπέρ της εξεύρεσης ενός συμβιβασμού, αυτό είναι το συμφέρον της Ευρώπης», αλλά αυτό μπορεί «να γίνει σε δύο χρόνους, δεν είμαστε στη Σύνοδο της τελευταίας ευκαιρίας».
Η καθυστέρηση στην επίσημη έναρξη της Συνόδου Κορυφής οφείλεται στο γεγονός ότι διήρκεσαν περισσότερο οι προπαρασκευαστικές συνομιλίες και καταβλήθηκε προσπάθεια για να υπάρξει συμβιβασμός για τις υφιστάμενες διαφορές.
Η σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ήταν προγραμματισμένο να αρχίσει στις 20:00 ώρα Βελγίου (21:00 ώρα Ελλάδας), αλλά ξεκίνησε με τρεις ώρες καθυστέρηση. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι δεν είχε ακόμη οριστικοποιήσει τη νέα πρόταση για τον προϋπολογισμό της ΕΕ μετά τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις του με τους ηγέτες των 27.
Η νέα πρόταση Ρομπάι
Στο νέο συμβιβαστικό σχέδιό του για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, ο Ρόμπαϊ διατήρησε την αρχική πρότασή του για προϋπολογισμό 973 δισεκ. ευρώ, δηλαδή 1,01% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ.
Όμως προτείνει μια νέα κατανομή των κεφαλαίων στην προσπάθειά του να αποσπάσει μια συμφωνία. Στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) κατανέμονται 8 δισεκ. ευρώ επιπλέον και 10,6 δισεκ. επιπλέον πηγαίνουν στην πολιτική συνοχής υπέρ των φτωχότερων χωρών.
Γι’ αυτό αφαιρεί 20,3 δισεκ. από πολλά κονδύλια, τα 13 δισεκ. από τα οποία από τους προϋπολογισμούς για την ανάπτυξη και τις μεγάλες υποδομές.
Στην πρώτη του πρόταση είχε μειώσει κατά 75 δισεκ. ευρώ το σχέδιο της Επιτροπής, που ζητούσε 1,047 τρισεκ. ευρώ.
Όμως η ΚΑΠ έχανε 25,5 δισεκ. ευρώ, τα 13,2 από τα οποία από το κονδύλι που προορίζεται για τις άμεσες αρωγές και τις παρεμβάσεις στις αγορές. Οι περικοπές αυτές καταγγέλθηκαν ως «απαράδεκτες» από τους Γάλλους. Το κονδύλι για τη συνοχή μειώθηκε κατά 29 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ο βαν Ρόμπαϊ δεν αγγίζει αντίθετα το κονδύλι που προορίζεται για τις δαπάνες λειτουργίας των θεσμών, ιδιαίτερα για τους μισθούς των υπαλλήλων της ΕΕ. Όμως προτείνει να εργάζονται 40 ώρες την εβδομάδα χωρίς να πάρουν αύξηση.
Υπερασπιζόμενος τη «μετριοπάθεια» των προτάσεών του, ο Ρομπάϊ κάλεσε τους ευρωπαίους ηγέτες να συνεννοηθούν υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για τον προϋπολογισμό «της επόμενης δεκαετίας». «Πρέπει να εργαστούμε έχοντας στο μυαλό μας το ευρωπαϊκό συμφέρον, παράλληλα με τα εθνικά συμφέροντα», τόνισε.
Όμως η νέα συμβιβαστική πρότασή του δεν ικανοποιεί κανέναν. «Δεν είμαι ακόμη ικανοποιημένος», δήλωσε ο Ολάντ, προσθέτοντας πως δεν «εισακούσθηκε παρά μόνον εν μέρει».
Όσο για τους Βρετανούς, είναι έξαλλοι. «Οι αριθμοί που μας υποβλήθηκαν είναι παρόμοιοι με αυτούς που είχαμε το πρωί πριν γίνουν όλες αυτές οι διμερείς συναντήσεις», σχολίασε ένας βρετανός διπλωμάτης. «Μένουν ακόμη πολλά να γίνουν», πρόσθεσε.
Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έφυγε από τη Σύνοδο Κορυφής χωρίς να κάνει την παραμικρή δήλωση. Στη χώρα του δέχεται έντονη πίεση και θα μπορούσε να επιστρέψει με μια νίκη στο Λονδίνο, με τη διατήρηση της έκπτωσης που έχει η Βρετανία στη συμβολή της στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.
Αν. Σαμαράς: «Η Ελλάδα έκανε το χρέος της. Ήρθε η σειρά της ΕΕ και του ΔΝΤ να κάνουν αυτό που πρέπει»
Η Ελλάδα έκανε το χρέος της και τώρα ήρθε η ώρα της Ευρώπης και του ΔΝΤ, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, εισερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
«Η Ελλάδα έκανε το χρέος της. Ήρθε η σειρά της ΕΕ και του ΔΝΤ να κάνουν αυτό που πρέπει και παράλληλα να ανταποκριθούν στο ζήτημα της συνοχής. Η συνοχή είναι ζήτημα ανταγωνιστικότητας και ανάπτυξης για ολόκληρη την ΕΕ και όχι μόνο για τις χώρες που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είδε τον Ζ.Γιούνκερ, ο οποίος για το ελληνικό ζήτημα και το Eurogroup της Δευτέρας απάντησε σιβυλλικά «αν δεν είσαι αισιόδοξος τα χάνεις όλα».
Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ερωτηθείς αν είναι αισιόδοξος για την Ελλάδα, κατά την άφιξή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απάντησε:
«Αν δεν είσαι αισιόδοξος τα χάνεις όλα».
Δεν «δείχνει» συμφωνία η Άνγκελα Μέρκελ
Φθάνοντας στις Βρυξέλλες η καγκελάριος της Γερμανίας υποβάθμισε, όπως και τις προηγούμενες ημέρες, το ενδεχόμενο συμφωνίας στη διήμερη Σύνοδος Κορυφής -που αναλόγως των εξελίξεων μπορεί να παραταθεί και το Σάββατο.
«Είναι σημαντικό να φθάσουμε σε λύση. Εάν αυτό μπορεί να συμβεί τώρα σε αυτές τις δύο ημέρες, την Πέμπτη και την Παρασκευή, δεν το γνωρίζω. Η Γερμανία θέλει να επιτύχει το στόχο, αλλά ενδέχεται να χρειαζόμαστε ένα επόμενο στάδιο» είπε μιλώντας στους δημοσιογράφους η Άνγκελα Μέρκελ.
Η καγκελάριος επισήμανε πως ο «καθένας θα πρέπει αναμφίβολα να δείξει συμβιβαστική διάθεση και να είναι σε θέση να το κάνει», συμπληρώνοντας πως η «Γερμανία προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με εποικοδομητικό τρόπο αλλά θα παρουσιάσει επίσης και τα δικά της συμφέροντα».
Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε από την πλευρά του ότι επιζητεί συμβιβασμό και όχι να θέσει τελεσίγραφο. «Έρχομαι επιζητώντας έναν συμβιβασμό, δεν έρχομαι να θέσω ένα τελεσίγραφο» είπε ο Ολάντ πριν την έναρξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «η Ευρώπη είναι ένας συμβιβασμός» και καμία χώρα «δεν μπορεί να έρθει επιζητώντας αυτό που έχει καταβάλει, διαφορετικά δεν υπάρχει πλέον Ευρώπη».
Με δήλωση που αντικατοπτρίζει το πολεμικό κλίμα στις Βρυξέλλες προσήλθε την ίδια στιγμή στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής ο Μάριο Μόντι, λέγοντας ότι η Ιταλία είναι έτοιμη να εμποδίσει την έγκριση του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν δεν διατεθούν περισσότερα κονδύλια στη χώρα του.
«Για εμάς είναι απολύτως θεμελιώδες να επιτύχει η Ιταλία καλύτερα αποτελέσματα από τα σημερινά και αυτά που προβλέπονται στης προτάσεις του προσχεδίου όσον αφορά τις περιφερειακές και αγροτικές επιδοτήσεις» είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός.
«Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε λύσεις που είναι απαράδεκτες. Φυσικά, εμείς θα υιοθετήσουμε μία εποικοδομητική προσέγγιση εάν δεν καταλήξουμε σε μία συμφωνία κατά την παρούσα σύνοδο, αλλά θα είμαστε τόσο αυστηροί με την Ευρώπη, όσο είμαστε με τον εαυτό μας», υπογράμμισε ο Μόντι, εννοώντας την πολιτική αιματηρής λιτότητας που εφαρμόζει στη χώρα του.
Οι διαπραγματεύσεις αναμένονται «πολύ σοβαρές και δύσκολες», υπογράμμισε.
Με καταψήφιση στο Στρασβούργο προειδοποιεί ο Σουλτς
Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς προειδοποίησε ότι θα καταψηφιστεί στο Στρασβούργο το προσχέδιο του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού εάν οι ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ συμφωνήσουν σε πολύ μεγάλες μειώσεις.
«Έχω την εντύπωση ότι θα είναι πολύ δύσκολο να καταλήξουμε σε έναν δίκαιο συμβιβασμό» δήλωσε ο Σουλτς προσερχόμενος στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. «Αμφιβάλλω ότι θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία» εκτίμησε.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει έναν προϋπολογισμό ύψους 1,047 τρισεκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2014-2020. Προσπαθώντας να απαντήσει στο αίτημα πολλών κρατών-μελών να μειωθούν οι δαπάνες, ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι υπέβαλε μια πρώτη πρόταση για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό στην οποία περιλαμβάνονται περικοπές δαπανών ύψους 75 δισ. ευρώ.
«Ακόμα κι αν υπάρξει ένας συμβιβασμός στη βάση των αριθμών του Χέρμαν βαν Ρομπάι ή πιο πάνω, σίγουρα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πει ‘όχι’» δήλωσε ο Σούλτς -το Ευρωκοινοβούλιο μπορεί να εμποδίσει την υιοθέτηση του κοινοτικού προϋπολογισμού.
Από την άλλη πλευρά, ο Σουλτς χαρακτήρισε «απροσδόκητη» τη θέση του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον. «Πίστευα ότι θα γίνουν διαπραγματεύσεις σήμερα. Αν κάποιος έρθει και πει ‘το δέχεστε, ή όχι’, δεν θα υπάρξει συμφωνία. Δεν θα πρόκειται για διαπραγμάτευση, αλλά για τελεσίγραφο» σημείωσε.
Οι «27» σε δύο «στρατόπεδα»
Οι «27» είναι χωρισμένοι σχηματικά σε δύο στρατόπεδα: Τους θεωρούμενους «πληρωτές» και τους λεγόμενους «αποδέκτες». Παραδοσιακά, και αυτή η Σύνοδος δεν αποτελεί εξαίρεση, οι οικονομικά ισχυρές χώρες είναι πιο διστακτικές, ενώ οι οικονομικά αδύναμες χώρες επιμένουν στην ισχυρή χρηματοδότηση των κοινοτικών προγραμμάτων. Οι σημερινές διαβουλεύσεις όμως γίνονται σε πιο οξύ κλίμα, υπό την σκιά των πολιτικών λιτότητας σε όλη την ΕΕ.
Το Λονδίνο έχει βγει μπροστά στις χώρες της πρώτης ομάδας, μετά και το σχετικό «αντάρτικο» των συμπολιτευόμενων βουλευτών. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έχει ζητήσει μείωση, «ή στην χειρότερη περίπτωση, πάγωμα» του προϋπολογισμού, ειδάλλως θα χρησιμοποιήσει το βέτο.
Μαζί με τη Βρετανία, διστακτικές -αν και αρκετά λιγότερο- είναι και χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Σουηδία. Το Βερολίνο πάντως έχει αφήσει ανοικτή τη λύση της μη απόφασης, καθώς χρόνος μέχρι το 2014 υπάρχει: «Εάν προκύψει ότι η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερο χρόνο για συζητήσεις, αυτό δεν θα ήταν και τόσο κακό» είχε αναφέρει ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου.
Στην άλλη όχθη βρίσκεται η Γαλλία, οι προτεραιότητες για την οποία όσον αφορά τον κοινοτικό προϋπολογισμό επικεντρώνονται στα κονδύλια για τον αγροτικό τομέα. Η Ισπανία επίσης είναι από τους σημαντικότερους αποδέκτες των επιδοτήσεων για την αλιεία. Παρίσι και Μαδρίτη είχαν απορρίψει προ ημερών προσχέδια του προϋπολογισμού που πίστευαν ότι περνούσαν τις «κόκκινες γραμμές» τους σε αυτά τα δύο πεδία.
Απέναντι στο Παρίσι έχει βρεθεί και η Στοκχόλμη: Η Σουηδία επιδιώκει μείωση των αγροτικών επιδότησεων, προκρίνοντας κονδύλια για τις νέες βιομηχανίες. «Χρειαζόμαστε έναν σύγχρονο προϋπολογισμό για το μέλλον, όχι έναν βγαλμένο από τη δεκαετία του ’50» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά η Σουηδή υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.
ΔΟΛ