Τι είχε συμβεί στη δίκη Παναγόπουλου και ο βασικός ύποπτοςΟι υποψίες της ΕΛ.ΑΣ για τη βόμβα σε σπίτι δικαστικού στο Χαλάνδρι

Σε έναν 51χρονο ποινικό, που έχει στο παρελθόν απασχολήσει ξανά τις διωκτικές Αρχές για βομβιστικές επιθέσεις, στρέφονται οι υποψίες για την έκρηξη ισχυρής βόμβας -τα ξημερώματα της Πέμπτης- στην κατοικία της προέδρου Εφετών κυρίας Παρασκευής Καλαϊτζή, στην οδό Κουντουριωτών 11, στο Χαλάνδρι. Ωστόσο εξετάζεται και το ενδεχόμενο εμπλοκής άλλων προσώπων. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ συνδέουν, σύμφωνα με τα πρώτα ενδεικτικά στοιχεία, την επίθεση κατά της δικαστικής λειτουργού με άλλες παρόμοιες εγκληματικές επιθέσεις σε διευθυντές φυλακών (σε Κέρκυρα και Τρίκαλα) αλλά και σε αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ στην Κρήτη. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ υποστηρίζουν ότι «η βόμβα στο σπίτι της κυρίας Καλαϊτζή έχει πιθανόν άμεση σχέση με την εκδίκαση της υπόθεσης της απαγωγής -στις αρχές του 2009- του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου, από το επονομαζόμενο συνδικάτο του εγκλήματος».

Η κυρία Καλαϊτζή ήταν πρόεδρος του δικαστηρίου και ορισμένοι κατηγορούμενοι της απέδιδαν «μεροληπτική στάση και επαφές με την Αστυνομία εκτός των δικονομικών προβλέψεων». Επιπλέον, είχαν γίνει τρεις αιτήσεις εξαίρεσής της. Ακόμη, έλεγαν ότι, σε αρκετές περιπτώσεις το δικαστήριο επέβαλε -ύστερα από διαδικασία 18 μηνών- κατά πολύ βαρύτερες ποινές από αυτές της πρότασης του εισαγγελέα. Το γεγονός αυτό είχε προκαλέσει τη δυσφορία των κατηγορουμένων. Σε έναν, μάλιστα, από τους κατηγορούμενους είχε επιβληθεί ποινή ισόβιας κάθειρξης ενώ η πρόταση του εισαγγελέα ήταν απαλλακτική. Αξιοσημείωτο είναι ότι τη διερεύνηση της υπόθεσης για τη βόμβα στο σπίτι της δικαστικής λειτουργού, ανέλαβε η Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας -ασχολείται με ζητήματα φρούρησης κρατικών λειτουργών, δράσης αντεξουσιαστών κτλ.- ενώ αρχικά είχε ασχοληθεί η Δίωξη Εκβιαστών. Ωστόσο, υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ επεσήμαιναν ότι «τα αρχικά μας στοιχεία δείχνουν δράση ατόμων του κοινού ποινικού δικαίου. Ομως ερευνούμε κάθε άλλη πληροφορία».

Η βόμβα είχε τοποθετηθεί στην είσοδο του γκαράζ, που βρίσκεται στην αυλή διώροφης κατοικίας, στον πρώτο όροφο της οποίας διαμένει η πρόεδρος Εφετών. Από την έκρηξη, η οποία ακούστηκε σε μεγάλη ακτίνα, προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές εντός της κατοικίας της κυρίας Καλαϊτζή, ενώ έσπασαν τζάμια και σε γύρω σπίτια. Πυροτεχνουργοί της αστυνομίας περισυνέλεξαν στοιχεία από τον τόπο της έκρηξης τα οποία θα εξεταστούν στα εγκληματολογικά εργαστήρια. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία ο εκρηκτικός μηχανισμός αποτελείτο από αμμωνιοδυναμίτιδα ή ζελατοδυναμίτιδα. Οι μεγάλες υλικές ζημιές αποδίδονται στο γεγονός ότι η βόμβα είχε τοποθετηθεί ανάμεσα σε τοίχους και δεν μπόρεσε να υπάρξει εκτόνωση των εκρηκτικών αερίων.

Από την πρώτη έρευνα των αστυνομικών δεν προέκυψε αξιόπιστη μαρτυρία για αυτούς που εναπόθεσαν τον εκρηκτικό μηχανισμό. Ακόμη, δεν εντοπίσθηκε καμία καταγραφή κάμερας. Ομως, η έρευνα επεκτείνεται στον γύρω χώρο, ενώ αναμένεται να ζητηθεί σάρωση των κλήσεων κινητών τηλεφώνων που έγιναν στην περιοχή στον χρόνο της επίθεσης. Οι αξιωματικοί διερευνούν την περίπτωση η βομβιστική επίθεση στην κυρία Καλαϊτζή να έχει σχέση με έκρηξη που σημειώθηκε τα ξημερώματα της 28ης Σεπτεμβρίου σε όχημα-τζιπ που βρισκόταν σε πυλωτή πολυκατοικίας, στην οδό Αετιδέων 33, στον Χολαργό. Στην πολυκατοικία κατοικούν μία ανακρίτρια που είχε αναλάβει την υπόθεση κακοδιαχείρησης τράπεζας αλλά και δράσης ένοπλης οργάνωσης. Μέχρι στιγμής δεν έχουν προκύψει σημαντικά αξιοποιήσιμα στοιχεία για τους δράστες αυτής της επίθεσης.

Πάντως , όπως ανέφεραν ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ «πρέπει κανείς να συνεκτιμήσει ότι στην υπόθεση του συνδικάτου του εγκλήματος, που εκδίκασε η κυρία Καλαϊτζή, υπήρχαν αναφορές για εκδικητικές βομβιστικές επιθέσεις εναντίον κρατικών λειτουργών που χειρίζονταν διάφορες υποθέσεις των εμπλεκομένων. Ο 51χρονος ύποπτος θεωρείτο στενός συνεργάτης ορισμένων εκ των μελών του συνδικάτου και θεωρείτο υπεύθυνος για βομβιστικές επιθέσεις στα δυτικά προάστια. Ομως, είναι πρώιμο να καταλήξει κάποιος σε συμπεράσματα και πρέπει να γίνει πλήρης ανάλυση όλων των δεδομένων».

Λαμπρόπουλος Βασίλης Γ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You missed