Μήνυμα στέλνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ενόψει του κρίσιμου σημερινού Eurogroup: «Ξεχάστε το κούρεμα» – Στο τραπέζι το σενάριο για μείωση του επιτοκίου με το οποίο δανείζεται η Ελλάδα από τους πιστωτές της -Τρεις δόσεις μαζεμένες στο Δεκέμβριο
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συμφωνήσουν σήμερα Τρίτη επί της αρχής για την εκταμίευση της δόσης των 44 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα, αλλά τα χρήματα θα δοθούν στην Αθήνα στις 5 Δεκεμβρίου με την προϋπόθεση ότι θα πληρούνται όλοι οι εναπομείναντες όροι, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Αξιωματούχοι που πρόσκεινται στις προετοιμασίες για τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών αναμένουν ότι θα υπάρξει «μια κατ΄ αρχήν πολιτική συμφωνία» για την εκταμίευση της δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, καθώς και ότι θα συζητηθεί ο τρόπος μείωσης του ελληνικού χρέους και παροχής οικονομικής βοήθειας για δύο επιπλέον χρόνια ώστε η χώρα να καταφέρει να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί.
Η Ελλάδα θα πρέπει επίσης να αποδείξει τη δέσμευσή της να υιοθετήσει «τις προηγούμενες ενέργειες», ένα λεπτομερές πακέτο οικονομικών μεταρρυθμίσεων, προτού δοθεί στη χώρα η δόση του δανείου.
«Ξεχάστε το κούρεμα» είναι η τελευταία κουβέντα του Σόιμπλε
Την ανάγκη η Ελλάδα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που αποφάσισε, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος για μια ακόμη φορά απέρριψε το ενδεχόμενο νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Eurogroup της Τρίτης θα καταλήξει σε συμφωνία.
«Πρέπει να βρούμε μια κοινή γραμμή και πρέπει να την βρούμε την Τρίτη. Εργαζόμαστε με μεγάλη πίεση για αυτό. Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε, αλλά το πραγματικό πρόβλημα είναι η Ελλάδα να επανέλθει σε έναν δρόμο και να αλλάξει την οικονομία της ώστε να ξαναγίνει ανταγωνιστική», επισήμανε ο κ. Σόιμπλε, μιλώντας στο πρώτο γερμανικό κρατικό δίκτυο ARD. Ο Γερμανός πολιτικός επανέλαβε ότι «η χώρα πρέπει όχι μόνο να αποφασίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις – η ελληνική κυβέρνηση και το ελληνικό κοινοβούλιο μόλις έλαβαν μεγάλες αποφάσεις -, αλλά και να τις εφαρμόσει» και παραδέχθηκε ότι «αυτό είναι δύσκολο, διότι δεν το έχει συνηθίσει η χώρα». Υπογράμμισε ωστόσο ότι οι εταίροι της Ελλάδας δεν μπορούν να παραιτηθούν από αυτό και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Τότε όλα τα λεφτά του κόσμου δεν θα βοηθούσαν. Αυτά τα προβλήματα πρέπει να λυθούν στην Ελλάδα και για αυτό χρειάζεται η Ελλάδα χρόνο. Και αυτό θα το καταφέρουμε».
Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επισήμανε ότι το πρόβλημα δεν το έχει μόνο η Γερμανία, αλλά όλες χώρες της Ευρωζώνης. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά στην ανάγκη η Ελλάδα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις.
«Η Ελλάδα έκανε τώρα σημαντικά βήματα. Αποφάσισε τις μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί. Αποφάσισε να οικοδομήσει έναν αποτελεσματικό φορολογικό μηχανισμό, αλλά ακόμη αυτός δεν λειτουργεί. Αυτό δεν γίνεται εν μία νυκτί, πρέπει να οικοδομηθεί βήμα βήμα», τόνισε.
Τα δύο σενάρια
Με δεδομένο πάντως ότι οι δύο πλευρές – Βερολίνο και ΝΔΤ – θα πρέπει να συγκλίνουν σε ένα σημείο, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία στα σημερινό Eurogroup, στο τραπέζει έχουν πέσει δύο σενάρια για τα επιτόκια: το πρώτο αφορά των μηδενισμό των επιτοκίων, την απαλλαγή δηλαδή της Ελλάδας από την πληρωμή τόκων. Η λύση αυτή βέβαια αναμένεται να συναντήσει δυσκολίες στην υιοθέτησή της από τις άλλες προβληματικές χώρες της ευρωζώνης, κυρίως την Ισπανία και την Ιταλία, οι οποίες δανείζονται με πολύ υψηλά επιτόκια. Το δεύτερο περιλαμβάνει τη μείωση των επιτοκίων κατά 50%. Οι υπουργοί είναι αυτοί που θα επιλέξουν πιο από τα δύο αυτά σενάρια θα ακολουθήσουν.
Το παραπάνω συνδυαστικό πακέτο μέτρων προβλέπει επίσης παράταση της αποπληρωμής των ελληνικών δανείων προς τους ευρωπαίους εταίρους καθώς και τη χορήγηση δανείου προς την Ελλάδα προκειμένου να αγοράσει ομόλογα στην αγορά σε τιμές πολύ χαμηλότερες της ονομαστικής τους αξίας. Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκονται διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις τράπεζες των χωρών της ευρωζώνης που κατέχουν ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 60 δισεκατομμυρίων ευρώ έτσι ώστε να αποποιηθούν των κερδών τους και να επιστρέψουν με έμμεσο τρόπο τα κέρδη στην Ελλάδα, καθώς η απευθείας επιστροφή των κερδών απαγορεύεται από το καταστατικό τους.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο παραπάνω συνδυασμός μέτρων αναμένεται να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση του ελληνικού χρέους ενώ ο κ. Γιούνκερ δήλωσε σχετικά το περασμένο Σάββατο ότι το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας αυτή τη στιγμή δεν είναι τόσο η εξυπηρέτηση του χρέους όσο η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της.
www.unitedreporters.gr