Κλίμα δυσπιστίας μέχρι την τελευταία στιγμή
Να δώσουν το «πράσινο φως» οι δανειστές για την εκταμίευση της δόσης θα ζητήσει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας από τους ευρωπαίους ομολόγους του στη σύνοδο Γιούρογκρουπ. Οι διεθνείς πιστωτές όμως δεν φαίνονται διατεθειμένοι να δώσουν χρήματα στην Ελλάδα πριν δουν πρώτα να εφαρμόζονται τα βασικά μέτρα που ψήφισε η Βουλή και ακόμα και τρέχει να εφαρμόσει η Αθήνα.
Το μάξιμουμ που ευελπιστεί να αποσπάσει σήμερα στις Βρυξέλλες ο κ. Στουρνάρας από τους συνομιλητές του είναι μια πολιτική δέσμευση πως αρχές Δεκεμβρίου θα εγκριθεί η δόση και η εκταμίευσή της θα γίνει στις 5 Δεκεμβρίου πιθανότατα. Μέχρι τότε όμως η κυβέρνηση πρέπει να έχει βάλει σε τροχιά εκτέλεσης όλα τα σκληρά μέτρα για τα οποία δυσπιστούν οι εταίροι και πιστωτές.
Το κλίμα για τον Γιάννη Στουρνάρα στο Γιούρογκρουπ μόνο φιλικό δεν θα είναι, παρότι θα δείξει το ψηφισμένο από τη Βουλή Μεσοπρόθεσμο, τον νέο κρατικό προϋπολογισμό και τις δύο πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου με τα προαπαιτούμενα.
Στις Βρυξέλλες όμως δεν αρκούνται απλά σε νόμους και διατάξεις. Αυτό φάνηκε και με το θρίλερ που εξελίχτηκε το βράδυ της Δευτέρας σχετικά με το email των ελεγκτών της Τρόικα που έθετε θέμα «απολύσεων» αντί για «διαθεσιμότητα» 25.000 υπαλλήλων που ψήφισε η Βουλή ως το 2014. Φάνηκε έτσι η έλλειψη εμπιστοσύνης που υπάρχει εκτός Ελλάδος (αλλά και εντός Ελλάδος ακόμη) για το τι ακριβώς έχει συμφωνηθεί και πώς θα εφαρμοστεί. Χαμένοι στη μετάφραση και από κεκτημένη ταχύτητα, οι ελεγκτές του ΔΝΤ φέρονταν να αμφισβητούν τις δεσμεύσεις που έλαβε η κυβέρνηση και να ζητούν επιτακτικά απολύσεις αντί για «διαθεσιμότητα», με αποτέλεσμα η Αθήνα να διαμηνύει πως «δεν συζητάμε απολύσεις» και το ΔΝΤ να αποσύρει τις ενστάσεις και απαιτήσεις του.
Όπως όλα δείχνουν, η απόφαση του Γιούρογκρουπ θα κριθεί σε πολιτικό επίπεδο ενώ και μέσα στους κόλπους της ΕΕ αρχίζουν ήδη πολλοί αξιωματούχοι να αντιδρούν στις υπερβολικές πιέσεις που θέλει να ασκεί το Βερολίνο κυρίως για πιο αποφασιστικά και σκληρά μέτρα «εδώ και τώρα». Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αλλά και ο Μάριο Πρόντι μάλιστα έχουν ήδη στείλει το μήνυμα πως η στάση αυτή δεν βοηθά ούτε την Αθήνα ούτε την Ευρώπη, συμπαρατασσόμενοι στην διαπίστωση πως η χώρα μας έχει ήδη κάνει πολλά και ό,τι τη χωρίζει από τη δόση είναι απλώς λεπτομέρειες.